SAM HODDE Getty Images Via Afp
UŽASAN ŠOPING

Barcelona grca u dugovima, a radi gadne pogreške: U 10 godina na transferima su izgubili pola milijarde eura

Katalonski klub je godinama radio pogrešne poteze na tržištu, a ovih dana uslijedit će novi gubitak
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 03. kolovoz 2023. 14:42

Ousmane Dembélé je jedan od nogometaša o kojima se posljednjih dana intenzivno piše u kontekstu promjene kluba. Za ovog 26-godišnjeg francuskog nogometaša zainteresiran je PSG,a iako bi ga u Barceloni željeli zadržati, sam nogometaš bi promijenio sredinu i otišao u Pariz pa je izgledno kako će se taj transfer uskoro i ostvariti.

S obzirom na to da bi PSG za Dembéléa trebao platiti odštetu od 50 milijuna eura, jasno je kako će Barcelona izgubiti puno novca za igrača kojeg je klub doveo 2017. za velikih 140 milijuna eura što je i dalje treći najskuplji transfer u povijesti nogometa. Ispred njega su samo Neymar i Kylian Mbappé, a upravo su između dva mlada Francuza birali na Camp Nou tog ljeta i odlučili se na Dembéléa dok je Mbappé ostao još godinu dana u Monacu. Sada bi ova dvojica mogla postati suigrači u PSG-u, barem formalno dok Mbappé i službeno ne ode iz kluba.

Odlazak Dembéléa za 90 milijuna eura manje od iznosa kojeg su u Barceloni platili za njega bit će najgori posao u povijesti katalonskog kluba, ali to nikako nije izuzetak u transfer politici Barce. Dapače, to samo potvrđuje činjenicu kako na Camp Nou često griješe po pitanju transfera. Dokaz za to je Barcelona na igračima koje je dovela u posljednjih 10 godina izgubila gotovo pola milijarde eura, točnije 482,4 milijuna eura. S obzirom na sve probleme koje Barcelona ima posljednjih par sezona s dugovima i nepoštivanjem financijskog fair-playa, kada se pogleda ovaj minus, za financijsko stanje u klubu mogu kriviti samo sportske direktore koji su odobravali sve ove poslove.

Prema podacima s Transfermarkta, Barcelona je u posljednjih deset sezona, od 2014./15., pa do danas jer računamo i ovu sezonu koja je pred nama s obzirom na to da su već obavljeni mnogi transferi iako španjolski klub tek treba odigrati prvu službenu utakmicu, ukupno dovela 53 igrača. Na njih je na ime odštete potrošila 1,27 milijardi eura.

Kada se iz računice izuzmu igrači koje je Barcelona dovela u ovom razdoblju i još uvijek su dio kluba, katalonski velikan je na igrače koje je doveo u tom razdoblju, a koji su sada na drugim destinacijama potrošio 994,51 milijun eura. Na njihovoj prodaji je zaradio 564,55 milijuna eura što nas dovodi do spomenutog minusa od 482,4 milijuna eura.

Najviše je Barcelona u tom razdoblju izgubila za Philippea Coutinha. On je došao u siječnju 2018. godine iz Liverpoola za 135 milijuna eura. Nije se najbolje snašao na Camp Nou, posuđen je Bayernu u sezoni 2019./20., a prošlog ljeta je prodan u Aston Villu. Englezi su za njega platili 20 milijuna eura, a kada dodate i 8,5 milijuna eura koliko su za Coutinha platili Bavarci za jednogodišnju posudbu, dolazite do iznosa od 28,5 milijuna eura koliko je Barcelona uspjela vratiti u ovom poslu. Minus od 106,5 milijuna eura.

image

Najveći gubici Barcelone u zadnjih 10 godina

SPORTSKE NOVOSTI

Izgubila je dosta Barcelona i u poslu oko Antoinea Griezmanna. Nakon sjajnih igara u Atlético Madridu Katalonci su ga u ljeto 2019. kupili za 120 milijuna eura. No, nakon dvije godine Francuz se vratio u Atlético, prvo na posudbu, a od ovog ljeta i kao otkupljeni igrač. Madriđani su na njegov povratak potrošili ukupno 30 milijuna eura što znači kako je Barcelona na njemu izgubila 90 milijuna.

Veliki novci su izgubljeni i za Luisa Suáreza, no Urugvajac je barem dosta pridonio svojim golovima igri Barcelone i njegov boravak na Camp Nou definitivno se isplatio. Ipak treba spomenuti kako ga je on došao iz Liverpoola za 81,72 milijuna eura, a otišao u Atlético za 9 milijuna. Minus od 72,72 milijuna eura.

Tu je i Miralem Pjanić. Bosanskohercegovački nogometaš je stigao u ljeto 2020. iz Juventusa za 60 milijuna eura da bi već sljedećeg ljeta poslan na posudbu u Besiktas. Pjanić do prošlog ljeta igra u Sharjahu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji ga je doveo besplatno. Minus od 60 milijuna eura.

Izgubila je Barcelona 34 milijuna eura na Arda Turanu, 26 milijuna na Netu, 25 milijuna na Samuelu Umtitiju, 23,94 na Trincãou, 21 na Serginu Destu, 20 na Jeremyju Mathieuu, 19 na Thomasu Vermaelenu, 18 na Martinu Braithwaiteu, 17 na Arturu Vidalu, 14,5 na Ivanu Rakitiću, da spomenemo samo minuse koji prelaze iznos od 10 milijuna eura.

Bilo je tu i uspješnih poslova, ali ne toliko kao ovih drugih. Ipak, spomenimo kako je Barcelona zaradila 49,6 milijuna eura na Arthuru Melu kojeg je od Gremia kupila za 31 milijun eura, a zatim prodala Juventusu za 80,6 milijuna. Jasper Cillessen je klubu donio prihod od 22 milijuna, Yerry Mina od 17,85, Pierre-Emerick Aubameyang od 12,5, a Emerson Royal od 11 milijuna eura. Na nikom drugom Barcelona nije zaradila najmanje 10 milijuna eura.

Linker
29. travanj 2024 20:18