Lionel Messi

 MARC GONZALEZ ALOMA Dppi Via Afp
AKCIJSKI PLAN

Barcelona napravila računicu za Messija: Njegov povratak mogao bi joj donijeti pravo bogatstvo

Kao glavni kandidati za Messijevo dovođenje isprofilirali su se Al-Hilal i Barcelona
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. svibanj 2023. 19:33

Barcelona želi vratiti svog ‘izgubljenog sina‘ Lionela Messija, a najveća je prepreka tome financijska situacija u kojoj se nalazi katalonski velikan. Barem su tako sugerirala brojna izvješća o toj temi, koja su u posljednje vrijeme preplavila medije.

Nakon što je postalo jasno da sjajni Argentinac neće produljiti ugovor s Paris Saint-Germainom, kao glavni kandidati za njegovo dovođenje isprofilirali su se Al-Hilal i Barcelona.

Saudijcima je glavni adut navodno najveći ugovor u povijesti nogometa, dok Barcelona ima sve ostale adute osim novca.

Međutim, postoji i druga strana priče, kojom su se pozabavili novinari španjolskog Sporta. U slučaju Messijeva povratka ovog ljeta, katalonski klub mogao bi ostvariti značajne prihode. Tako bi sportski i emocionalni razlozi za Messijev dolazak dobili ‘pojačanje‘ u ekonomskom aspektu posla.

Naime, prema internom klupskom dokumentu, očekuje se da bi Barcelona od Messijevog dolaska mogla zaraditi oko 230 milijuna eura. Od toga bi se 150 milijuna odnosilo na povećanje sponzorstava, dok bi preostalih 80 milijuna stiglo od (povećane) prodaje ulaznica.

Nije potpuno jasno jesu li izračuni rađeni na bazi jedne sezone, ili je ipak u pitanju potencijalni prihod od Messijevog dvogodišnjeg ugovora.

Treba imati u vidu da će zbog rekonstrukcije Camp Noua Barcelona sljedeće sezone igrati na Olimpijskom stadionu ‘Lluis Companys‘ u Montjuicu, koji prima 56.000 gledatelja. To je oko 40% manji kapacitet, a Barca će se u sezoni 2024./25. vratiti na Camp Nou koji tada još uvijek neće biti otvoren u punom kapacitetu jer će neki radovi još trajati.

Prema podacima Forbesa, u sezoni 2021./22. Barcelona je ostvarila prihod od ulaznica u iznosu od 114 milijuna eura. Očekivani porast prihoda od ulaznica od 80 milijuna eura, čak i ako je riječ o podatku za dvije sezone, predstavljao bi povećanje od 70% u odnosu na prošlu sezonu...

Linker
25. travanj 2024 14:50