Biuk je mladi reprezentativac Hrvatske

 DAMIR KRAJAC Cropix
STIGAO U VALLADOLID

Biuk se predstavio navijačima: Bila je ovo dobra godina za mene, a želim igrati već u ponedjeljak

Nekadašnji igrač Hajduka stigao je u posudbu, a španjolski klub ima pravo otkupa ugovora
Piše: HinaObjavljeno: 27. siječanj 2024. 14:26

Krilni napadač mlade hrvatske nogometne reprezentacije Stipe Biuk (21) prešao je iz američkog prvoligaša Los Anglesa u španjolskog drugoligaša Real Valladolid poručivši kako mu je želja izboriti nastup u Primeri i ostati ondje.

Valladolid, koji se suočava s neefikasnošću u napadu, posudio je Biuka do kraja sezone, a na ljeto će moći otkupiti njegov ugovor.

- Želim pomoći u ostvarenju ambicije kluba da uđe u prvu ligu. Naravno, volio bih ostati ovdje (i iduće sezone) - kazao je Biuk odgovarajući na pitanja novinara tijekom predstavljanja u Valladolidu.

Valladolid, čiji je predsjednik bivši legendarni brazilski nogometaš Ronaldo Nazario (47), nada se povratku u Primeru. "Ljubičasto-bijeli" se nalaze na sedmom mjestu, s istim brojem bodova kao šestoplasirani Levante, koji drži posljednju poziciju za ulazak u doigravanje za prvu ligu.

- Volim prodirati u dubinu, driblati i napadati gol. Vjerujem da mogu puno pružiti ovoj momčadi - rekao je 21-godišnji Splićanin. Po dolasku u klub suigrači su mu pričali o "navijačima i sjajnoj atmosferi" na stadionu.

- Stoga jedva čekam to iskusiti. Možda već u ponedjeljak - napomenuo je.

image

U Valladolid je došao na posudbu

DžENIS MUJIčIć

Valladolid u ponedjeljak igra s Racing Santanderom, koji je prije dva tjedna vratio iz Portugala hrvatskog napadača Roka Baturinu (23). Biuk napominje da mu odgovara stile igre u Španjolskoj pa da je dolazak na stadion "José Zorrilla" kapaciteta 27.618 mjesta "bila laka odluka".

- Kada sam čuo da me Valladolid želi dovesti, lako sam odlučio. Svi znaju za taj klub i njegovu veliku povijest - rekao je.

Napomenuo je da je u Hrvatskoj taj klub poznat zbog nekadašnjeg napadača Alena Peternaca. Fotografija momčadi s Peternacom nalazi se u klupskim prostorijama. Za taj klub sa sjevera Španjolske igrali su i drugi hrvatski igrači poput Duje Čopa, Aljoše Asanovića i Janka Jankovića. U aktualnoj momčadi je defenzivni vezni Stanko Jurić (27) na posudbi iz Parme.

- S Jurićem sam igrao u Hajduku pa ga poznajem jako dobro. Nekoliko puta me je nazvao, puno smo pričali, pitao sam ga mnoge stvari o ovom klubu - izjavio je Biuk.

Biuk je stigao nakon godine dana provedene u Los Angelesu, gdje u posljednje vrijeme nije igrao puno. Tijekom 30 ligaških utakmica zabio je tri gola i jednom asistirao.

- Američka MLS liga raste iz godine u godinu, ondje je također i puno mladih igrača. Bila je to dobra godina za mene, dobro iskustvo. Prvi put sam otišao od doma u inozemstvo - rekao je. Dodao je da je možda mogao zabiti više golova i upisati više asistencija.

S obzirom da je sezona u SAD-u završila, Biuk je bio slobodan zadnjih dana.

- Ali sam odradio jako dobar program s individualnim trenerom pa sam fizički dobro. Želim se što prije vratiti u ritam trenirajući s momčadi. Vjerujem da ću za nekoliko dana dosegnuti jako dobru fizički spremu - rekao je igrač ponikao u Solinu i Hajduku.

image

Biuk je prošle zime otišao u Los Angeles

USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Network/ddp Usa/profimedia

Biuk je u kolovozu 2022. zabio gol za Hajduk u porazu 2:4 kod Villarreala u Konferencijskoj ligi, a nekoliko mjeseci kasnije potpisao je ugovor s Los Angelesom do siječnja 2026. Kaže kako se najugodnije osjeća na poziciji lijevog krila. U ljeto 2022. našao se na popisu "Golden Boy", 40 obećavajućih mladih igrača Europe.

- Kada sam bio vidio da sam među 40 tih igrača u Europi, to mi je bila samo motivacija da treniram sve više i više - rekao je. Sada će se okušati u drugoj španjolskoj ligi gdje se nalazi i četvrti hrvatski igrač, Toni Datković (30) branič Albacetea.

Valladolidov sportski direktor Domingo Catoira rekao je da će Biuk pojačati napad karakteristikama drugačijima u odnosu na postojeće igrače.

- On može igrati na tri pozicije iza špice, premda najviše igra na lijevom krilu. Nadamo se da će se ovdje pokazati u svom najboljem izdanju i tako iskazati svoj neupitni potencijal - izjavio je Catoira.

Linker
28. travanj 2024 06:20