Robert Murić je ostavio dubok trag u Rijeci

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
SLOBODAN IGRAČ

Bivši igrač Rijeke ‘zapalio‘ navijače koji žele povratak. Ipak, plaću od 800.000 eura ne može ni sanjati

Pitanje je bi li Murić bio spreman doći na Rujevicu, gdje će se morati boriti za poziciju
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 10. veljača 2024. 12:25

Robert Murić prije nekoliko je dana sporazumno raskinuo suradnju s turskim prvoligašem Konyasporom, čime je postao slobodan igrač, a samim time i dostupan svim ostalim klubovima bez obzira na trajanje prijelaznog roka.

Naravno, vijest se poput munje proširila i Rijekom, gradom i klubom iz kojeg je Murić, s još jednom nekadašnjom riječkom vedetom, Domagojem Pavičićem, prešao upravo iz Rijeke s jednom bitnom razlikom – Pavičić je potpisao za turski klub kao slobodni igrač po isteku ugovora, dok je za Murića, nakon tri i pol godine provedene na Rujevici, turski klub tada platio 1,7 milijuna eura odštete.

Drukčije okolnosti

Službeno se Rijeka, kao i kada je svaki njezin transfer u pitanju, nije oglasila, niti će se oglasiti dok takvo nešto ne bude i formalno gotovo, no neslužbeno smo saznali da postoji određena želja, kako Rijeke, tako i Murića, da se vrati na Kvarner, tamo gdje je igrao svoj seniorski nogomet karijere. Pitate li, pak, riječke navijače, stvar je kristalno jasna - svi bi rado htjeli vidjeti ponovo “ubojitu ljevicu” u najdražem im dresu, nogometnog znalca kakvog Rijeka dugo nije imala u svojim redovima.

No, da bi se takvo nešto uistinu i dogodilo, potrebno je usuglasiti nekoliko stvari. Za početak, Robert Murić je gotovo dvije godine stariji igrač nego što je bio kada je napustio Rijeku. Iako će u ožujku napuniti 28 godina, još je uvijek dovoljno mlad igrač da bi Rijeka na njemu i ponovo mogla nešto zaraditi, barem vratiti uloženo u plaću igrača. Rijeka je privatan klub koji se ne financira novcima poreznih obveznika i bitno je paziti na svaku stavku koja ide u minus.

Osim toga, Murić je, kad je odlazio, bio jedan od najboljih igrača Rijeke, koji je radio razliku na terenu, bilo svojim ulaskom s klupe, bilo od prve minute, no obvezna igra u nazad nikad mu nije bila forte. Pitanje je u kakvom je trenutno stanju taj segment njegove igre, odnosno, treba li današnja Rijeka uistinu profil igrača kakav Murić jest. U eri Gorana Tomića faktički nije imao konkurenciju na desnoj strani riječkog napada, dok bi sada došao u momčad gdje je njegova pozicija popunjena novopečenim reprezentativcem - Marcom Pašalićem.

image

Murić u dresu Rijeke 2020.

Pressinphoto/shutterstock Editorial/profimedia

Nema sumnje da bi nekadašnji junior Dinama bio vrijednost više za ovu ekipu. Osim toga, bio bi i jedan od iskusnijih igrača na terenu, no pravo je pitanje bi li on uopće pristao biti dodatak ovoj momčadi jer teško da bi mogao postati ključni čovjek, prije svega zbog kvaliteta njegove konkurencije za poziciju, kao i činjenice da je Pašalić ipak odgovorniji u obrambenim zadacima nego što je to svojevremeno u dresu Rijeke bio Murić. Sam Murić za hrvatske je medije bio kratak, kazao je samo da je sve moguće, ali da se još ništa ne zna kada je u pitanju nastavak njegove nogometne karijere, koja je u Turskoj opet skliznula – prema dolje.

Murić je u prvom dijelu sezone za donedavnog poslodavca nastupio u 16 ligaških ogleda i tri puta u Kupu

U proteklih godinu i pol dana Murić je za Konyaspor, trenutno pretposljednji klub turske Superlige, upisao 53 utakmice uz četiri postignuta pogotka i četiri asistencije. U početku je, po svome dolasku, bio gotovo standardni igrač tada trećeplasirane momčadi prvenstva, da bi potom, kako je vrijeme odmicalo, sve više vremena provodio na klupi za pričuve zajedno s Domagojem Pavičićem, koji praktički nije niti dobio pravu priliku u Turskoj (odigrao je svega 12 utakmica), pa je već godinu kasnije bio prodan grčkom Arisu, da bi od ove polusezone prešao u Dinamo iz Bukurešta kao posuđeni igrač grčkog kluba.

Murić je u prvom dijelu sezone za donedavnog poslodavca nastupio u 16 ligaških ogleda i 3 puta u Kupu, stoga se čini sasvim logičnim njegov potez da isprovocira prijevremeni raskid ugovora s klubom koji na njega ne računa. No, pravo je pitanje bi li nekadašnji “wunderkind” HR-nogometa bio spreman doći u ovu Rijeku i biti svjestan da će se morati boriti za poziciju.

Osim toga, naravno, tu je i pitanje financija. Murić je neslužbeno, nakon odlaska iz Rijeke, imao plaću od 800 tisuća eura godišnje, a Rijeka mu niti u snovima neće moći dati toliko. Vjerojatno niti on ne očekuje da bi povratkom u HNL imao tolika primanja, barem ne u Rijeci. Drugim riječima, Murić sigurno jest jedna od opcija Rijeke, no taj je posao još – daleko.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. ožujak 2024 21:23