Josip Brekalo, 2015. godine

 SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
NAVIJAČI GA JEDVA ČEKAJU

Brekalo je spakirao kofere i kreće putem Prosinečkog i društva, sada postoji samo jedan problem

Napadač Fiorentine u Dinamu želi oživjeti karijeru i tako se ukrcati u Dalićev avion za Njemačku
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 08. siječanj 2024. 19:48

Profesionalizam Josipa Brekala ne treba dovoditi u pitanje, ali nema sumnje da je njegovo iskustvo u Firenzi bilo promašaj. Samo jedan gol, onaj na gostovanju u Napulju, za godinu dana boravka. Činilo se na početku da mu treba malo vremena za povratak na onu zadivljujuću razinu iz Torina, trener Italiano mu je pružio dovoljno prilika, no Brekalo je serijski pogađao vratnice i učinio previše koraka unazad, oprašta se toskanski La Nazione od hrvatskog krilnog napadača nakon subotnjeg poraza u Sassuolu.

Zastor je na godinu dana u Fiorentini 25-godišnjak spustio pozdravom za šest tisuća putujućih "viola". Invazijom na stadion Mapei firentinski tifosi željeli su pokazati koliko cijene rezultatski uzlet momčadi koja čuva četvrto mjesto Serie A i traži ulaznicu za Ligu prvaka sljedeće sezone. Kišna večer je, međutim, završila općim razočaranjem, a Brekalo se kao starter slabašnom predstavom (ocjena 4,5 u Gazzetti) lijepo uklopio u sivilo. Dok dan kasnije pakira prtljagu, a na stadionu Artemio Franchi čuje se uzdah olakšanja jer će privremeni rastanak (ugovor s Fiorentinom igrača veže do ljeta 2026. godine) dobro doći i nogometašu i momčadi, koja je već na tržištu pronašla zamjensko rješenje za krilnu poziciju (Cyril Ngonge iz Verone).

Motiva je uvijek bilo

Škakljivo pitanje u priči o Brekalovoj evakuaciji iz Italije glasi: hoće li Dinamo u nastavku sezone profitirati od njegova comebacka? Nakon 7,5 godina legionarskog staža u najjačoj konkurenciji (Wolfsburg, Stuttgart, Torino, Fiorentina), sljedeća logična etapa u Brekalovoj karijeri bila bi lansiranje u orbitu, negdje prema Milanu, ili možda čak Madridu i Londonu. Umjesto toga, svjedočimo nogometaševu silasku u nogometnu provinciju. Nema ovdje utakmica za šest tisuća putujućih fanova, što opet ne znači da je rezervoar s motivima prazan. Tablica u zimskoj stanci obećava da će hrvatska liga svjedočiti triler završnici, a Dinamovu igraču HNL usput servira priliku da obogati vlastitu trofejnu riznicu. U Brekalovu slučaju vitrina je uređena minimalistički decentno: jedna "cvajta" u dresu Stuttgarta, dvaput runner-up s Fiorentinom u finalima Talijanskog kupa i Uefine Konferencijske lige.

image
DARKO TOMAS Cropix

Navijači jedva čekaju

Dinamovi navijači pozitivno su reagirali na vijest o Brekalovu povratku. Premda je u Firenzi vozio spust, zbog čega je završio na marginama Dalićeva popisa, krilni napadač prepoznat je kao klasa. U klub iz kojeg je otišao kao tinejdžer vraća se u najboljim igračkim godinama, s bogatim iskustvom i željom da se na ljeto ukrca u Dalićev zrakoplov za Berlin. Za reprezentaciju je Brekalo dosad odigrao 33 utakmice i postigao četiri gola, u jednom trenutku u paketu s Nikolom Vlašićem čak je figurirao kao budući nosivi stup "vatrenih", ali u neočekivanom obratu rejting dvojice vršnjaka počeo je kopnjeti.

Puno je primjera naših posustalih zvijezda, čije je inozemne karijere mučio "retrogradni Merkur", a spas su pronalazili baš u hrvatskoj ligi. Još od sredine devedesetih, kada su neki neizostavni članovi Ćirine serije "vatrenih", poput, recimo, Igora Štimca ili Aljoše Asanovića, oživljavali karijere u Hajduku, preko Roberta Prosinečkog koji je svojem nogometu dao novi zamah povratkom iz La Lige u Dinamo (Croatiju), do Nenada Bjelice koji je Osijek doveo na prag europskog proljeća, kasnije Davora Vugrinca u dresu Rijeke i Dinama ili, primjerice, Roberta Murića u novije vrijeme.

Ovaj posljednji primjer možda je i najsličniji Brekalovu. Profilni dvojnici istesani u Dinamovoj tvornici talenata spletom okolnosti nisu stigli šarmirati zagrebačku publiku. Za razliku od Brekala, koji je imao neke blistave inozemne epizode (start u Wolfsburgu, Torino), Murić je teško dolazio do kisika u Ajaxu i na posudbama u Pescari i Bragi. Onda se u igru umiješao Damir Mišković, ekspert za prekopavanje po podrumima sa zaboravljenim talentima, pronašavši u Muriću uzbudljivog igrača. Prije nego što je produžio prema Turskoj, gdje igra za Konyaspor bez zapaženog učinka, Murić je s Rijekom osvojio dva kupa te je za momčad postigao 38 golova u 123 nastupa. Taj je posao iz 2019. godine definitivno bio bingo za sve aktere.

Pozitivna iskustva

Kada je o Dinamu riječ, iskustva s povratnicima uglavnom su bila dobra i isplativa. Neovisno o tome jesu li u klub vraćali svoju djecu, poput Prosinečkog, Silvija Marića, Igora Cvitanovića ili Tomu Šokotu, ili su ciljali igrače koji su preko granice odlazili iz konkurentskih sredina, poput Mislava Oršića (Inter, Spezia, Rijeka, Koreja), Danijela Šarića (Rijeka, Sporting Gijon), Domagoja Vide (Osijek, Leverkusen) i Ivana Bošnjaka (Hajduk, Libija), "plavi" su na ovom polju rijetko promašivali.

Dobivali su gotove proizvode, igrače koji su poslije isporučivali trofeje i ponovno u Maksimiru pronalazili lansirnu rampu prema sljedećem inozemnom transferu. Josip Brekalo povratkom u Dinamo kreće provjerenom stazom kojom je ljetos namjeravao zagaziti i Marko Pjaca, ali u Dinamu tada nisu imali sluha za njegovu želju. Postoji li problem u ovom transferu, on se prvenstveno odnosi na financijske parametre priče. Dinamo je jednom na Brekalovoj ponudi zaradio 10 milijuna eura, ali ovom zgodom ne treba se nadati financijskom profitu jer će na Brekalu u perspektivi novac zaraditi Fiorentina, dok će se Dinamo ovaj put zadovoljiti dividendom u vidu rezultata...

Idealna momčad HNL povratnika (3-4-3): Pletikosa - Schildenfeld, Štimac, Vida - Murić, Asanović, Bjelica, Prosinečki - Vugrinec, Livaja, Oršić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 06:37