Đenis Mujičić i Karlo Lusavec 

 PRIVATNA ZBIRKA
OZBILJNI PLANOVI

Budi se sila na sjeveru Europe: Stigli s lovom, kupili klub, a sada je u rekordnom transferu došao i Hrvat

Mladi Varaždinac završio u danskom klubu koji su kupili Amerikanci s velikim planovima
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 26. kolovoz 2024. 22:43

Danski drugoligaš AC Horsens novi je klub Karla Lusavca (20), dosadašnjeg veznjaka Varaždina. Horsens je Varaždincima za mladog Lusavca platio 700.000 eura za transfer, plus bonusi, plus postotak od sljedeće prodaje. Financijski najunosniji transfer u povijesti Varaždina ostvaren je posredstvom poznatog agenta Danka Đikića, te Đenisa Mujičića, koji je agent Karla Lusavca.

Dakle, došli smo do toga da danski drugoligaš može za igrača dati veći novac od realno devet hrvatskih klubova iz SuperSport lige. Samo Dinamu ne bi bio problem izdvojiti toliki novac.

Horsens je u vlasništvu američke obitelji Binnie iz Bostona koji su prije godinu i pol dana kupili većinski paket kluba kao dugoročni projekt, odnosno isplativu investiciju.

Horsens je prvo nogometno ulaganje za Binnies, premda su u posljednje tri godine pogledali niz europskih klubova, uključujući klubove Premier lige i Championshipa, prije nego što su kupili Horsens.

image
PRIVATNA ZBIRKA

Binnijevi su se suzdržavali od trošenja novca jer su smatrali da je većina klubova koje su gledali financijski neodrživa.

"Kupnja kluba je laka, teško je pronaći onog koji je održiv", rekao je jedan od članova obitelji.

Američki investitori odlučili su od Horsensa za početak napraviti klub koji bi trebao biti stabilan član danske Superlige. Horsens je zadnjih godina stalno ulazio i ispadao, jer nije imao financijsku stabilnost.

U prijelaznom roku Horsens je doveo napadača Kwakua iz Srbije, odnosno Jedinstva Ub (klub u vlasništvu Nemanje Matića), zatim najboljeg strijelca Kosovske lige Muhameda Hysenija. Doveli su i Adama Herdonssona, švedskog U 21 reprezentativca, te Christa Tapiea, velikog talenta Obala Bjelokosti, kojem je tek 18 godina. S Karlom Lusavcem su u ovom prijelaznom roku uložili više od tri milijuna eura kako bi se vratili u dansku elitu, te složili mladu i potentnu momčad koja će tamo igrati značajniju ulogu.

Lusavec je tako došao u vrlo ambiciozan i kažu sjajno posložen klub, kojem je prioritet razvijati mlade igrače. Lusavec je poznat kao mladić koji voli raditi i nema sumnje da su ga Danci pomno skenirali prije nego što su ga odlučili dovesti.

Varaždin je izgubio važnog igrača, ali je zato zaradio odličan novac.

Linker
05. rujan 2024 11:00