Petar Pušić

 Sergio Brunetti/imago Sportfotodienst/profimedia
DOZNAJEMO

Čeka se velika objava u Osijeku. Gledao ga je HNS, za Vatrene nije zaigrao, a sada stiže na Pampas

Dok se radi na novom pojačanju, na Pampasu je sve neizvjesnija sudbina kapetana Žapera
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 16. srpanj 2023. 12:53

Petar Pušić, 24-godišnji švicarski Hrvat, trebao bi postati četvrti ovoljetni ulazni transfer Osijeka.

Nekadašnji mladi reprezentativac Švicarske, koji se svojevremeno dovodio i u kontekst potencijalnog kandidata za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, dogovorio je uvjete s ‘‘bijelo-plavima‘‘ i službeno bi kao novi igrač Osijeka trebao biti predstavljen u ponedjeljak. Pušić dolazi kao slobodan igrač, nakon što mu je istekao ugovor s najtrofejnijim švicarskim klubom u povijesti Grashopperom.

Riječ je o ljevaku, snažnog udarca, kreativnom ofenzivnom veznjaku sa zanimljivih referenci, koji je u prošloj sezoni upisao 37 nastupa uz sedam postignutih golova te isto toliko asistencija u švicarskom prvenstvu i kupu. Ukupno je za seniore ‘‘skakavaca‘‘ u šest sezona odigrao 181 utakmicu, postigavši 23 gola i upisavši 28 asistencija. U svakom slučaju igrač koji bi za Osijek trebao biti pojačanje.

Pušićeva je karijera, koju je kao klinac započeo u rodnom Schaffhausenu, odakle je kao 12-godišnjak prešao u Grashoppers, u mlađim danima puno obećavala. Igrao je za sve mlađe uzrasne kategorije Švicarske, štoviše bio i U-16 kapetan, a bio je na oku i skautima hrvatske reprezentacije. Za Vatrene na kraju ipak nije zaigrao, a zadnje nastupe za reprezentaciju imao je u U-21 selekciji Švicarske kao 19-godišnjak. Najsvjetliji trenutak prošle sezone bila su mu dva gola u 4-1 pobjedi "skakavaca" nad prvakom Young Boysom.

Osijek se tako, nakon trojice obrambenih igrača, sada kadrovski osnažio i u ofenzivi, a vrijeme pred nama pokazat će može li Pušić biti to kreativno rješenje za igru prema naprijed za kojim u Osijeku vape već godinama.

Stigli su stranci

Tako se nakon kraćeg vremenskog zatišja intenzivira prijelazni rok na Opus Areni u koji je sportski direktor Ivica Kulešević startao prilično snažno. U svega nekoliko dana stigla su trojica stranaca za podizanje kvalitete i popunjavanje zadnje linije.

image

Ivica Kulešević

VLADO KOS/Cropix

Stefanos Evangelou, Renan Guedes i Oleksandr Drambajev bili su tek najava novih ulaganja u igrački kadar, pri čemu su se najavljivala i neka ozbiljna pojačanja u ofenzivnom dijelu. No, sve je utihulo do konca prošloga tjedna kada je procurilo da je pred vratima Pampasa reprezentativni stoper Armenije Styopa Mkrtchyan, ali on se u Osijeku još nije pojavio zbog problema s vizom. To bi uskoro trebalo biti riješeno, a do tada evo počelo se raditi i na ofenzivnom dijelu momčadi. Trener Stjepan Tomas početkom tjedna rekao je kako do kraja ovog tjedna očekuje još četiri igrača.

Još nije kraj

To je tako s trenerima. Po poučku nazvanom ‘‘Otto Barić‘‘ njima uvijek trebaju barem još dva igrača. Tako i Tomasu na tri već dovedena plus povratnike s posudbi Slavka Bralića, Kristiana Fućka, Amera Hiroša, Šimuna Mikolčića i Luke Zebeca, trebaju još četiri igrača za kvalitativno i kvantitativno popunjavanje, odnosno dupliranje svih pozicija.

Netko će reći da je to puno, ali s druge strane treba Osijek je ovog ljeta ostao i bez petorice igrača iz prošlosezonskog rostera plus Mirlinda Dakua, koji je nakon još jedne odlično odrađene posudbe u Muri realizirao transfer u Rubin iz Kazanja. U svakom slučaju, u Osijeku ne misle stati niti nakon Pušića. S druge strane, na Pampasu je danas velika enigma i problem situacija s, još uvijek formalnim kapetanom, Mihaelom Žaperom.

image

Mihael Žaper

VLADO KOS/CROPIX

Na startu priprema u javnost se stidljivo počela provlačiti informacija da je za njega zainteresiran Hajduk, a da ni Žaper nije imun na zov iz Splita. Sumnje su se pojačale kada se prvog dana priprema medijima u ime momčadi obratio dokapetan Vedran Jugović, iako je Žaper uredno stigao na Pampas, a onda su splitski novinari počeli javljati o interesu Hajduka te o ‘‘velikoj želji Žapera da se taj transfer realizira‘‘.

Žaper je o tome šutio, a iz Osijeka su poručili da transfer kapetana u redove izravnog konkurenta ne dolazi u obzir. To su i mogli jer Žaper s Osijekom ima ugovor još godinu dana. Štoviše, najavili su da će mu ponuditi produženje ugovora.

Žaperova šutnja, odnosno činjenica da nije demantirao želju za odlaskom u Hajduk za navijače Osijeka velik je problem. Neprihvatljivo im je, a to je i razumljivo, da kapetan Osijeka, štoviše dijete Osijeka i dečko koji je u tinejdžerskoj dobi redovno bio na istoku Gradskog vrta kao pripadnik Kohorte, sada želi u Hajduk.

Linker
18. rujan 2024 09:35