MARCUS BRANDT Dpa Picture-alliance Via Afp
VELIKAN POJAČAVA OBRANU

Četverostruki prvak Europe se okrenuo Hrvatima, a jasno je i zašto. Novo pojačanje bilo je i na radaru Dinama

U Zagrebu su njega vidjeli kao potencijalno pojačanje u slučaju Šutalova odlaska
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 05. kolovoz 2023. 17:58

Nizozemski velikani ovog ljeta love hrvatske igrače, prvak Feyenoord čeka Ivanušeca, a Ajax Josipa Šutala. Dinamo za sada ne pušta svoj reprezentativni dvojac, vidjet ćemo što će biti nakon dvostrukog ogleda s AEK-om, a dok se ta priča rasplete, Kopljanici su napravili ulazni transfer s Hrvatom u glavnoj ulozi.

Naime, Jakov Medić, dosadašnji stoper St. Paulija zamijenio je njemačku Drugu Bundesligu s Eredivisie, ligom koja je preskočila Francusku i sada je u TOP pet europskih liga.

Kako je Jakov Medić završio u četverostrukom europskom prvaku? Poveznica je Sven Mislintat, čovjek koji je od svibnja ove godine sportski direktor Ajaxa. Ovaj Nijemac tu je dužnost obavljao u Stuttgart protekle tri sezone i već je tada uočio Medića i pokušao ga je dovesti među Švabe u ljeto 2022. Međutim, klub iz Hamburga nije bio zadovoljan s milijun eura koliko je Stuttgart nudio za otkup Medićeva ugovora, i 24-godišnji Zagrepčanin ostao je u St. Pauliju.

Sada, pak, Nijemci nisu radili problem 193 centimetra visokom stoperu, jer Medić je ušao u posljednju godinu ugovora s njima i bilo je jasno da je ovo posljednja prigoda za odštetu. A ona iznosi 2,5 milijuna eura, to je treći najveći izlazni transfer kultnog kluba iz Hamburga, samo su za Daniel-Kofi Kyereha (4,5 mil €) prošle godine, te Marcela Halstenberga (3,5) 2015. godine inkasirali veće odštete. Medić bi, pak, godišnje trebao zarađivati između 450 i 500 tisuća eura.

Zanimljivo da je Medić bio na radaru Dinama, u Zagrebu su njega vidjeli kao potencijalno pojačanje u slučaju Šutalova odlaska, a sada bi taj dvojac mogao biti posljednja prepreka ispred Geronima Rullija.

Ajax ovog ljeta ostao bez dva mlada stopera, Jurrien Timber otišao je u Arsenal u transferu vrijednom 40 milijuna eura, a Calvin Bassey postao je novi igrač Fulhama, koji je za Nigerijca platio 22,5 milijuna eura. Stoga nije ni čudo da Kopljanici traže stopere, niti jedan još nije dosad bio doveden ovog ljeta. U klub su stigli Carlos Borges, za lijevo krilo druge momčadi Manchester Cityja Nizozemci su izdvojili čak 14 milijuna eura, kupljen je i 21-godišnji vratar Eintrachta iz Frankfurta Diant Ramaj, njegova transfer iznosio je osam milijuna eura, dok je 7,5 plaćen Benjamin Tahirović, dosadašnji veznjak Rome.

Sada su na redu stoperi, Medić je prvi, no sigurno da će do kraja prijelaznog roka Mislintat dovesti još jednog, ako ne i dvojicu. Osim Šutala, za kojeg će morati izdvojiti više od ponuđenih 20 milijuna eura, na meti Kopljanika je i Hiroki Ito, središnji branič Stuttgarta. To ne čudi jer Mislintat je 24-godišnjaka i doveo u Bundesligu, a zbog svoje svestranosti vrlo dobro bi došao Ajaxu u utrci za naslov prvaka Nizozemske.

Trenutačno na rosteru Ajax ima tek dva stopera, 17-godišnjeg Jorrela Hata, te Ahmetcana Kaplana, 20-godišnjeg Turčina. No, potonji je ozlijedio koljeno i njegov povratak na teren je vrlo upitan, predstoji mu duža stanka. Novi trener Maurice Steijn treba pojačanja u tom segmentu momčadi, i to igrače koji odmah mogu uskočiti i preuzeti glavnu riječ. No, na početku sezone, a ona za Kopljanike kreće 12. kolovoza domaćim ogledom protiv Heraclesa, 49-godišnji stručnjak vjerojatno će morati ‘iskemijati‘ obranu...

Linker
09. svibanj 2024 05:58