DAMIR SKOMRLJ Cropix
PODACI TRANSFERMARKTA

Cijela Rijeka je danas puno bogatija, a vrijednost hit-igraču kojeg je htio Dinamo narasla čak četiri puta

Od ostalih pojedinaca veliki porast vrijednosti bilježi i reprezentativni vratar Nediljko Labrović
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 10. lipanj 2023. 07:10

Transfermarkt, poznata stranica koja, između ostaloga, prati i vrijednosti nogometaša na otvorenom tržištu, nedavno je revidirala cijene igrača u SuperSport HNL-u, pa tako i u HNK Rijeci. Iako ova stranica ima svojih nedostataka i često ovisi o subjektivnom dojmu zaposlenika (posebice je to vidljivo na hrvatskom tržištu), činjenica je da je HNK Rijeka u tom segmentu doživjela veliki napredak.

Drugim riječima, u odnosu na prošlu procjenu vrijednosti prije sedam mjeseci (odnosno u zimskoj pauzi natjecanja), Rijeka je danas znatno vrjednija momčad, od otprilike 20 milijuna eura u prosincu 2022. klub s Kvarnera narastao je danas do 26,88 milijuna eura, što ga po vrijednosti danas svrstava na uvjerljivo treće mjesto lige. Dinamo je i dalje najskuplja momčad lige (98,05 milijuna eura), slijedi Hajduk, čiji igrači vrijede 49,75 milijuna eura, dok je iza Rijeke na četvrtom mjestu, pomalo iznenađujuće, zagrebačka Lokomotiva, čija procijenjena vrijednost iznosi 19,90 milijuna eura.

Kada su u pitanju pojedini igrači Rijeke, najveći skok vrijednosti (sasvim logično) doživio je prvi strijelac momčadi i udarna igla Jakirovićeve momčadi ove sezone, Matija Frigan. Još u studenom njegova je vrijednost na stranici bila mizernih 850 tisuća eura, da bi od neki dan Frigan i po Transfermarktu bio najskuplji igrač Rijeke s vrijednošću od čak 3,5 milijuna eura. Drugim riječima, Frigan je odličnim igrama i s čak 10 pogodaka u nastavku prvenstva svoju vrijednost na nogometnom tržištu – učetverostručio.

Time je drugi najbolji strijelac lige u netom završenoj sezoni postao 11. najskuplji igrač u ligaškoj konkurenciji, što je još jedna potvrda da će mladog riječkog napadača, poniklog u riječkoj školi nogometa, biti jako teško zadržati u kadru za iduću sezonu...

Osim Frigana, veliki skok napravio je još jedan izdanak riječke škole i jedan od najkonstantnijih pojedinaca u Jakirovićevoj Rijeci - Veldin Hodža. Mladi je veznjak svojim zaslugama svoju vrijednost podigao s okruglih milijun eura na tri, baš koliko primjerice vrijedi i Hajdukov Rokas Pukstas.

Od ostalih pojedinaca Rijeke veliki porast vrijednosti bilježi i reprezentativni vratar, te kapetan momčadi Nediljko Labrović, čija je vrijednost narasla za 800 tisuća eura (2 - 2,8 milijuna eura), a prati ga i desni bek Danilo Veiga, s porastom od pola milijuna eura (1,5 - 2 milijuna eura). Vrijednosti su još rasle Selahiju, Galešiću, Ampemu, Jankoviću, Bandi, Grgiću, Godi, Liberu i Vukčeviću, dok su nekim igračima koji su manje ili uopće nisu participirali u igri cijene očekivano pale poput Krešića, otpisanog Alvareza ili, pak, Rusa Merkulova, koji je istekom ugovora završio svoju riječku avanturu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. rujan 2024 00:28