OSCAR BARROSO Dppi Via Afp
IGRAČI BEZ ADRESE

Čuveni kapetan Reala, Tudorov heroj, sinonim za propast... ‘Ničija zemlja‘ i ovog je ljeta krcata zvijezdama

Za većinu vrijedi isto: Ili će prihvatiti nižu stepenicu, ili nastaviti lutati hodnicima burze
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 27. kolovoz 2023. 14:08

Gospoda iz "ničije zemlje", bez važećeg ugovora i klupske adrese, dijeli se u dvije skupine. U prvoj i znatno manjoj nalaze se još uvijek naširoko poželjni nogometaši s različitim ponudama na stolu, uglavnom čekaju završetak prijelaznog roka (u ligama Petice 1. rujna) i razvoj situacije u naciljanim klubovima ne bi li u končanici donijeli najmudriju odluku.

Druga skupina tužnije je stvarnosti, broji odbačene, a prati ih teret neispunjenih očekivanja. Jedni su otpisani zbog ozljeda, drugi ratuju s vremenom vodeći se nezasitnom željom dokazivanja i u poznim godinama, treći se jednostavno nisu pokazali dovoljno kvalitetnima, no sve ih čeka ista dvojaka sudbina - ili će prihvatiti nižu stepenicu, ili nastaviti lutati po hodnicima burze rada.

Ispisnice iz Reala

U nesretnijoj grupi udarno je ime Eden Hazard. Uvijek će se moći pohvaliti sa sedam osvojenih trofeja u Real Madridu, ali njegova se uloga uglavnom svodila na promatrača. Ozljede, manjak motivacije i loše izvanterenske navike potvrđenog su majstora predodređenog za vrhove individualnih ostvarenja pretvorile u sinonim za neispunjeni potencijal, grublji bi rekli i za propast. Zato su Kraljevi inzistirali na raskidu ugovora godinu dana prije planiranog isteka, a Hazard je prihvatio, znajući da ga u u suprotnom čeka još jedna izgubljena sezona.

image

Eden Hazard

Orange Pics Bv/alamy/alamy/profimedia

- Zašto Hazard ne igra? Nisam ovdje da bih poklanjao minutažu igračima - kratko i jasno objašnjavao je Carlo Ancelotti na prošlosezonske upite o statusu Belgijca, koji je tijekom ljeta odbio ponudu Inter Miamija, a sada razmatra odlazak u kanadski Vancouver Whitecaps, brazilski Botafogo ili Saudijsku Arabiju, iako nijedan od tih poslova nije ni blizu ostvarenja, piše AS.

Florentino Perez i društvo otpisali su i Mariana Diaza kao "tehnološki višak". Prema posljednjim izvještajima iz Španjolske, napadač iz Dominikanske Republike poželjan je samo u Getafeu, no morat će smanjiti apetite, jer u predgrađu Madrida vlada mišljenje da je tri i pol milijuna eura plaće prevelika naknada za nedokazanog potencijala.

Na trenutak su se Madriđani ponadali da će bijeli dres još jednom odjenuti čuveni "El Capitáno". Sergio Ramos, na obostrano zadovoljstvo, nije produžio ugovor s Paris SG-om. Kraljevi su, pak, ostali bez ozlijeđenog Edera Militaa, pa se besplatno polu-sezonsko rješenje možda i moglo pojaviti u liku miljenika Santiago Bernabeua, ali ostat će to pusta želja fanatika među fanovima. Iz Reala su već poručili da ne traže novog stopera, a Ramos se muči s potragom nove adrese - Bešiktaš ga je odbio zbog zahtjeva za prevelikom plaćom, stoga Španjolac dijeli Hazardove opcije: MLS, Brazil ili Saudijska Arabija izgledne su destinacije slavnog 37-godišnjaka.

Španjolac bez opcija

Ni David de Gea nije pronašao zajednički jezik financija s Manchester Unitedom, tako i završio 12-godišnju epizodu na Old Traffordu, gdje je u silaznim fazama Crvenih vragova, a znamo da ih je bilo mnogo, ostao upamćen kao nerijetko jedina svijetla točka. Zato je zaslužio i srdačniji oproštaj od onog putem društvenih mreža, ali dočekala ga je sudbina sunarodnjaka Ikera Casillasa - ništa više od formalnog zbogom. De Gea je povezivan s Bayernom, koji se u međuvremenu okrenuo Danielu Peretzu iz Maccabi Tel-Aviva.

image

David de Gea

PAUL ELLIS Afp

O drugim mogućnostima španjolskog velikana među vratnicama trenutno ni traga ni glasa, što ne vrijedi u slučaju Alexisa Sancheza, koji bi uskoro trebao kompletirati transfer u bivši mu klub Inter. Čileanac je u 35. godini života, no prošle sezone kod Igora Tudora u Marseilleu pokazao je da ima još mnogo toga za reći na velikoj pozornici, ali to neće biti Velodrome sukladno odluci samog Sancheza.

- On je rođeni prvak, inteligentan, gladan i profesionalan. Ne dolazi da bi se zabavljao, nego da bi dao sve što može, donio energiju i ozbiljnost. Jednostavno, Sanchez je igrač drugog nivoa, što mnogi zaboravljaju jer je posve normalna i skromna osoba - sipao je Tudor pohvale na ime Čileanca koji mu je donio 18 golova u svim natjecanjima i postao heroj sjajne marsejske sezone koju su mnogi tamošnji mediji nepravedno nazivali tragičnom, no to je neka druga priča.

image

Alexis Sanchez i Igor Tudor

Gérard Pierlovisi/panoramic/profimedia

Svjetski prvaci

Neku drugu priču poslije Francuske traži i Jerome Boateng. Prva asocijacija na njemačkog stopera uglavnom je onaj "prijelom kičme" u pokušaju da zaustavi Lionela Messija, no radi se o svjetskom prvaku i dvostrukom osvajaču Lige prvaka (...), a s 34 na leđima očito nedoraslom zahtjevima Lyona, u kojem nije mogao izgraditi status pored ustaljenih braniča u koje spada i Dejan Lovren, a od iduće sezone takvu će ulogu goniti i Duje Ćaleta-Car. Boateng bi se mogao naći u problemu jer ne povezuje se ni s jednim klubom, pa čak ni na razini tračeva.

image

Messi i Boateng

Barrena/xinhua/sipa Press/profimedia

Svjetski prvak među nogometašima bez adrese je i Juan Mata. Španjolski ofenzivac više nije član Galatasaraya i na zalasku karijere traži vjerojatno posljednje odredište, iako je trenutno izvan radara ozbiljnijih klubova, što vrijedi i za Jesea Rodrigueza, nekoć veliku nadu Reala, kasnije i PSG-a, a danas očito nedoraslog zadacima drugoligaške Sampdorije. Kako stvari stoje, više sreće imat će Stevan Jovetić - trofejni Crnogorac koji je, između ostalog, nastupao za Manchester City i Sevillu, nakon jednogodišnje epizode u berlinskoj Herthi ne bi dugo trebao biti slobodan igrač, jer posrijedi je veliki interes Olympiacosa.

Linker
28. travanj 2024 19:21