VOJKO BASIC Cropix
NIZ JE PITANJA

Detalji nesvakidašnjeg transfera: Vušković i Perišić potpuno su odvojeni poslovi, evo i što bi se moglo dogoditi

Mladi stoper splitskoga kluba je pred potpisom za Spurse, ali ostaje u bijelome klubu barem do zime
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. rujan 2023. 06:04

Luka Vušković trebao bi sljedećih dana obaviti liječnički pregled u Londonu i potom potpisati za Tottenham! Split je u ponedjeljak ujutro “brujao” s viješću da je obitelj Vušković već poletjela za London, stoga se kao logičan slijed zbivanja očekuje i promptni medicinski pregled 16-godišnjeg stopera na stadionu Tottenhama Hotspura. Transfer bi trebao biti vrijedan 10 milijuna eura.

Samim činom potpisa Vuškovića za Tottenham ništa se novog u praksi ne događa, dapače, tek se otvara niz pitanja za budućnost talentiranog središnjeg braniča. Jer, prilično je komplicirana pravna strana ovog zahtjevnog posla, koji za sobom vuče niz pitanja s obzirom da se radi o nesvakidašnjem transferu.

Vušković će evidentno potpisati ugovor s Tottenhamom, međutim, i dalje pravno ostaje igrač Hajduka, a transfer i registracija realizirat će se tek kada igrač napuni 18 godina. Ali, kako je Vušković rođen 24. veljače, znači da će 18. godina napuniti izvan prijelaznog roka, pa shodno tome neće moći isti tren prijeći u Tottenham. Morat će se dodatno pričekati novi transferni rok, a to je ljeto 2025. godine kada će zaista prijeći među Spurse. U praksi, to znači da će Vušković do tada biti igrač Hajduka, a stvar je internog dogovora klubova kako će se i kroz koju sredinu razvijati talent mladog stopera. Primjerice, Tottenham može već za sljedeću polusezonu usmjeriti Vuškovića na posudbu u neki drugi klub, ne mora nužno ostati u Hajduku. I tako će biti sve dok Vušković ne postane i pravno igrač Tottenhama jer sve do tada Spursi u suradnji sa splitskim klubom usmjeravaju karijeru igrača kojeg su potpisali, ali ne mogu s njim raspolagati u svom kadru. Jer, Vušković do 18. godine ne može dobiti ni radnu dozvolu za Englesku.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Drugo je važno pitanje dinamika isplate odštete. S obzirom na to da Vušković i nakon potpisa ugovora s Tottenhamom ostaje igrač Hajduka, da transfer nije realiziran već je samo postavljen preduvjet realizacije, jasno je da se odšteta isplaćuje prema dogovoru klubova. Može se stoga samo pretpostaviti koliko će od spomenute svote, koja se procjenjuje na 10 milijuna eura, Tottenham isplatiti odmah, koliko kroz neke rate, a koliko će ostati za ljeto 2025. kad igrač zaista postaje član Spursa. Uvriježena transferna poslovna politika stoga jasno sugerira da Hajduk u ovom trenutku ne može dobiti veći dio spomenute odštete jer Tottenham nema obvezu istu isplatiti prije same realizacije. Sve ostalo je samo dobra volja, odnosno, umijeće pregovaranja u poslovnom odnosu dva kluba.

Na kraju komplicirane priče dolazimo do jasne spoznaje da će Vušković i dalje ostati igrač Hajduka, najmanje do siječnja sljedeće godine, a možda i dulje ovisno o tome što su dogovorili Jakobušić i gazda Spursa Daniel Levy. Pritom će prema poznatom planu trenirati s prvom momčadi, a igrati po potrebi za juniore i Lekin seniorski kadar.

Ali, kako god okrenuli, Hajduk nikako nije na gubitku. Dapače, ima sve temelje za dobru zaradu jer u svakom je slučaju činjenica da u ovakvim ugovorima najviše profitira klub koji prodaje igrača. Bez obzira kako će se razvijati Vušković, Tottenham je dužan isplatiti odštetu dogovorenu u potpisanom transferu, ali pod uvjetom da je igrač zdrav i sposoban igrati. Mora prije same realizacije transfera ponovno proći liječnički pregled, što je nužni dio realizacije ugovora, shodno time i isplate odštete.

image
PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA

I za kraj, još jedan detalj - transfer Vuškovića nije povezan s povratkom Perišića. Dogovor Hajduka i Tottenhama glede 16-godišnjeg stopera nema nikakav uvjet glede potencijalnog dolaska Perišića na Poljud. Hoće li Perišić poslije Nove godine, kad ulazi u zadnjih šest mjeseci ugovora sa Spursima, doći u Hajduk ili će takav potez realizirati po isteku ugovora sljedećeg ljeta, nije uvjetovana potpisom Vuškovića za Tottenham. Perišić i Vušković dva su potpuno odvojena posla, premda je jasno da je relacija Hajduka s Tottenhamom uvijek dobar preduvjet za neku buduću suradnju na ostalim poslovima. Pa i povratka Perišića, ako se bude mogao realizirati već ove zime prije isteka igračeva ugovora sa Spursima...

Linker
17. svibanj 2024 07:51