Igor Bišćan

 GORAN MEHKEK/Cropix
Davorin Olivari
ZAHUKTAVAJU SE POSLOVI

Dinamo blizu završetka dva transfera: ‘Ponudili smo korektne iznose. Ako imaju bolje ponude, nek prodaju tamo‘

Iz Maksimira su nam otkrili i za koju dvojicu igrača uskoro očekuju ponude
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. lipanj 2023. 17:20

Dinamo sutra odlazi na drugi dio priprema u Sloveniju, na Brdo kod Kranja. U kampu slovenske nogometne reprezentacije odigrat će tri prijateljske utakmice, protivnici će biti Koper, CSKA 1948 i Sparta Prag, a povratak u Zagreb predviđen je za 7. srpnja. Osam dana nakon povratka na programu je utakmica s Hajdukom u Superkupu. Svi Dinamovi igrači trebali bi biti na okupu 29. lipnja kad u Deželu stižu reprezentativci svih država u kojima Modri imaju svoje predstavnike.

Kako Dinamo stoji pred drugi, glavni dio priprema za sljedeću sezonu? Svakako ne idealno, ali idealno nije moglo niti biti. Ove ljetne pripreme su zaista specifične, odradit će se u posebnim okolnostima. Završnica Lige nacija, Europsko prvenstvo mladih U-21 reprezentacija, kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Njemačkoj... Sve se odigravalo u terminima kad je Dinamo kretao s pripremama, a s obzirom na kvalitetu ZG-kluba logično jest da se mnogo igrača raspršilo na raznim reprezentativnim adresama.

Naravno, nakon što su reprezentativne akcije završile, najvećim plavim zvijezdama trebao je odmor. Uz dodatak da Euro mladih još traje, a Modri u Rumunjskoj imaju tri igrača - Baturinu, Perkovića i Bulata. Kad sve to sagledate, jasno je da je Igor Bišćan u problemu, ali iz kluba stižu informacije da nema nikakve panike, da se drži mirnoća i da se radi s onim dečkima koji su na raspolaganju u ovom trenutku.

image

Monsef Bakrar

Adil Benayache/Sipa Press/Profimedia

Neizvjesnost vlada i na transfernom planu. Iako su mnogi mediji prepuni raznih priča kao šipak koštica, u plavom domu još nema nikakvih dogodovština. Doveden je samo francuski stoper Maxime Bernauer. Uz dodatak da je pred maksimirskim vratima Istrin napadač Monsef Bakrar. Sve ostalo, kad se radi o mogućim dolascima, obavijeno je debelom i gustom maglom. Ne, nije Dinamo odustao niti od Frigana, Kačavende, Stojkovića... Ali budite sigurni, neće izdvajati cifre koje od njih traže njihovi poslodavci. Ili bolje kazano, koje su tražili.

Kad se radi o spomenutim igračima, onda se čeka završetak misije momčadi Dragana Skočića na Europskom prvenstvu. Nakon toga bi po nekim našim saznanjima trebali ponovno biti pokrenuti pregovori. Stav modrog kluba je jasan, u Maksimiru govore...

- Naše ponude su korektne, ali ako njihovi klubovi imaju bolje, neka ih onda prodaju tamo gdje je za njih financijski izdašnije.

image

Lukas Kačavenda

RANKO ŠUVAR/Cropix

Sve jasno, Dinamo se neće odvojiti od svog stava da za bilo kojeg od tih nabrojanih mladih reprezentativaca ikome plati više od tri milijuna eura. Po našim izvorima, Modri su prema Lokomotivi za Lukasa Kačavendu odaslali ponudu od 3 milijuna eura, dakle, najviše što žele ponuditi za bilo kojeg igrača. Ista takva je ponuda i za Matiju Frigana, dok za Luku Stojkovića još nije iznesena definitivna ponudbena cifra. I da, potpis Nike Jankovića za Rijeku nema baš nikakvih poveznica s mogućim dolaskom Matije Frigana, tako su nam kazali maksimirski izvori.

Kad već pišemo o toj trojici, naše spoznaje idu prema tome da je Maksimiru najbliži baš Kačavenda. Isto tako, gledaju se još uvijek i neki strani igrači koji sa sobom nose financijske parametre koje si Dinamo može dozvoliti. To je otprilike identična priča kao što je bila ona Maximea Bernauera. Jer, sasvim je jasno da modri klub u svoje odaje ne može dovesti skupe igrače. Modri klub se jako prati na društvenim mrežama, mnogi navijači nisu sretni s činjenicom da se ne angažiraju novi igrači, pojačanja, dovodi se u pitanje Dinamova transferna politika.

image

Luka Ivanušec

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Međutim, zaboravlja se jedna notorna činjenica - modri klub nikad nije plaćao velike cifre za dovođenje igrača, bilo domaćih, bilo stranih. Najveći transfer bio je onaj Marka Roga, koji je svojevremeno iz Splita bio doveden za oko 5 milijuna eura. Dakle, ove ponude ZG-kluba, a koje se vrte oko 3 milijuna eura, na visokoj su razini, čak i više od onih koje je Dinamo uglavnom nudio. Nema tu nikakvih bitnih promjena.

Kad se, pak, radi o mogućim izlaznim transferima, onda smo čuli ovo...

- Uskoro očekujemo ponude za Luku Ivanušeca i Josipa Šutala...

Dakle, ovdje se nešto pokreće s mrtve točke. Do sada smo provjeravajući transferne priče uvijek slušali da nema niti jedne službene ponude niti za jednog Dinamovog igrača, ovo je ipak nešto novo.

image

Josip Šutalo

TOYIN OSHODI/Dppi Via Afp

Znači da su uspostavljeni kontakti i da se može očekivati da možda već za koji dan imamo nešto konkretno kad se radi o odlascima. Naravno, sve to otežava posao Igoru Bišćanu, koji mora spremiti momčad za početak sezone, a sve je posve neizvjesno. Kompletne pripreme bi mogle proći u toj posvemašnjoj neizvjesnosti, bez kompletnosti momčadi, s igračima koji čekaju inozemni transfer. A početak sezone je pred vratima, vrijeme prolazi neviđeno brzo.

Da stvar bude još gora, upravo na startu Dinamo čekaju dvije utakmice s Hajdukom, jedna je za trofej, druga u prvom kolu prvenstva također može biti itekako značajna kad se radi o nastavku nacionalnog loptanja. A onda kreću i europske kvalifikacije s Astanom ili Dinamom iz Tbilisija, koji igraju svoja prvenstva i u natjecateljskoj su formi.

Hoće li Dinamo odgoditi meč s Istrom?

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Dinamo tražiti odgodu utakmice 2. kola s Istrom 1961 u Puli. Ta utakmica pada između dvije europske kvalifikacijske utakmice, pa se nekako logično nameće da bi ZG-klub mogao tražiti odgodu kako bi se što bolje pripremio za uzvratnu utakmicu s Kazahstancima ili Gruzinima.

Linker
08. svibanj 2024 01:09