DAMIR SKOMRLJ Cropix
PRSTE K SEBI

Dinamo ga je ciljao već na zimu, ali predsjednikova poruka je jasna: ‘Nemaju oni tih para za njega...‘

Događala su se i veća transferna čuda u hrvatskom nogometu, no odnosi su sada bitno drugačiji
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 13. studeni 2023. 14:15

Ususret derbiju Rijeke i Dinama provjerili smo navode trenera Sopića, odnosno, vrijednosti i papirnatu kvalitetu dvije momčadi u kojima je zagrebačka daleko bolja, no bez obzira na to Rijeka ima samo jedan cilj – osvojiti tri boda.

Prema Transfermarktu, Dinamova aktualna momčad u rosteru ima 33 igrača čija je ukupna vrijednost nešto preko 80 milijuna eura, točnije za 300.000 eura više. Najskuplji eksponat modre svlačionice je, očekivano, 20-godišnji veznjak Martin Baturina, čiju je vrijednost njemački portal procijenio na okruglih 15 milijuna eura. Nema dvojbe da će transfer Baturine, kad za to dođe vrijeme, biti jedan od najvećih u bogatoj povijesti transfera plave svlačionice. U top tri najskuplja igrača Dinama, pomalo neočekivano ulaze i dva 29-godišnjaka, napadač Bruno Petković i branič Dino Perić, čija je cijena procijenjena na 4,5 milijuna eura koliko vrijedi i ozlijeđeni Lukas Kačavenda, koji u konačnici ima i znatno višu re-sale vrijednost (s obzirom na kvalitetu i godine) nego spomenuti dvojac.

Kada je Rijeka u pitanju, Transfermarkt je njihova 32 igrača u rosteru procijenio na gotovo četiri puta manji iznos, odnosno, 23,70 milijuna eura, jasan je to pokazatelj da nije niti u “šoldima” niti u procjeni vrijednosti – sve.

Riječko dijete

Najskuplji eksponat svlačionice Željka Sopića je riječko dijete, mladi reprezentativac i veznjak Veldin Hodža, čija je vrijednost okrugla tri milijuna eura. S obzirom na njegove godine (21) i mogućnost izuzetnog napredovanja u nogometnom smislu to i ne čudi, baš kao što ne čudi i da se na drugom mjestu po vrijednosti našao vratar i kapetan momčadi Nediljko Labrović.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Popularni Nedo, “ljudina od čovjeka” i za mnoge najbolji vratar lige, brzo je, po svome dolasku iz Šibenika, prigrlio riječku “jedinicu”, a svojim kvalitetnim igrama, odnosno, upisanim obranama, po svemu je zaslužio i poziv u reprezentaciju, čiji je danas stalni član.

Odlaskom Livakovića u Tursku Dinamov prvi vratar na neko je vrijeme postao nekadašnji Riječanin Ivan Nevistić, no njegove izvedbe, nakon dvije godine sjedenja na klupi u sjeni prvog vratara reprezentacije, nisu oduševile trenera Jakirovića, koji je u posljednje vrijeme priliku na vratima pružio Zagorcu. Navodno su Zagrepčani već krenuli ispitivati teren oko eventualnog prelaska Labrovića ove zime u Dinamo, no predsjednik Mišković bio je jasan:

- Nemaju oni tih novaca koliko mi tražimo za Nediljka.

Selilo se riječkog kapetana još uoči početka sezone u klubove Bundeslige, bilo je interesa i iz drugih liga Petice, no Labrović je i tada poručio kako mu se nikamo ne žuri i kako mu je u Rijeci – prekrasno.

S obzirom na njegove kvalitete i interes za njegove usluge, bilo bi iluzorno očekivati da kapetan Rijeke već ove zime završi u Maksimiru. Istina, događala su se i veća transferna čuda u hrvatskom nogometu, no kada je Labrović u pitanju, baš kao i odnosi između Rijeke i Zagreba koji su od ljeta poprilično zahladili, takav rasplet broji se u promilima. Bude li riječki vratar, pak, nastavio s ovakvim obranama i formom koja je konstanta, vrlo lako bi se mogao dogoditi neki unosni inozemni transfer, na obostrano zadovoljstvo, kako kluba tako i njega.

Riječka radilica

Lindon Selahi, neumorna riječka radilica i defenzivni veznjak pristigao prije dvije i pol godine iz nizozemskog Twentea, treći je po redu, uz istu cijenu kao i Toni Fruk, najskuplji Riječanin s cijenom od točno dva milijuna eura. I ovog ljeta je, baš kao i Labrović, Selahi bio blizu odlaska, no na kraju je postao neizostavni kotačić prvo Jakirovićeve, a još više i Sopićeve Rijeke koja briljira ove sezone. Zagrebački strateg dao mu je veliku odgovornost, stavivši ga na jedinog zadnjeg veznog u aktualnoj formaciji, a Belgijanac albanskih korijena itekako se dobro snašao u tome.

Oprez, Selahiju u ljeto ističe ugovor

Selahi je zasigurno danas jedan od najboljih igrača Rijeke, ne toliko medijski eksponiran, no izuzetno bitan za mladu riječku momčad i bila bi prava šteta da već ove zime bude u mogućnosti potpisati za neki drugi klub bez odštete. Selahi je, naime, po dolasku potpisao trogodišnji ugovor koji mu ističe ovog ljeta, stoga je krajnje vrijeme da se odgovorni u klubu pobrinu i za to i ne dozvole besplatan odlazak još jednog hvalevrijednog igrača Rijeke - besplatno. (sl)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 10:10