RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
Izlazak iz mirovine

Dinamo ga je otpisao u najzrelijim godinama, a sad se vraća iz mirovine i povlači potez koji nitko nije očekivao

Za sada nema detalja ove suradnje, ali je poznato da će Gavranović tamo ostati barem do kraja sezone
Piše: Niko MatičevićObjavljeno: 20. siječanj 2024. 08:34

Nekadašnji švicarski reprezentativac hrvatskog podrijetla, po roditeljima iz Gradačca, Mario Gavranović, neočekivano se u 34. godini života odlučio oprostiti od nogometa.

Dogodilo se to nakon što je bio bez kluba od kraja sezone po isteku ugovora s turskim Kayserisporom, Gavranović je odlučio okačiti kopačke o klin i reći zbogom karijeri u kojoj je odigrao 512 utakmica i postigao 192 pogotka u klupskim i reprezentativnim dresovima.

Sada se iz te mirovine vraća da bi zaigrao za švicarskog četvrtoligaša Mendrisio. Za sada nema detalja ove neočekivane suradnje, ali je poznato da će Gavranović tamo ostati minimalno do kraja sezone.

Podsjećamo, Gavranović je karijeru započeo u rodnom Luganu, pa igrao još za švicarske Yverdon-Sport i Neuchatel Xamax, prije nego što li ga je kupio Schalke 04. Nakon jedne sezone u svoje ga je redove doveo Mainz, da bi 2012. besplatno otišao u Zürich, no teška ozljeda koljena prije početka Svjetskog prvenstva 2014. godine zaustavila ga je u trenucima kad je igrao najbolji nogomet karijere i zbog čega je propustio i najveće svjetsko natjecanje i nekoliko mjeseci proveo izvan terena.

image

Mario Gavranović

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Na zimu 2016. iznenađujuće je potpisao za Rijeku i bio važan kotačić u osvajanju prvog i jedinog naslova prvaka Hrvatske u sezoni 2016./2017. kao i europskim uspjesima kluba s Kvarnera, da bi na zimu 2018. u kontroverznom transferu potpisao za Dinamo, sam inzistirajući na transferu navodeći kako mu se prelaskom u Maksimir ostvario dječački san. U Dinamu je proveo tri sezone nakon čega je otišao u Kayserispor, koji je do sada bio i njegov posljednji klub u karijeri.

Iz Dinama je dakle otišao u najzrelijim godinama (31), a dobar dio navijača nije prežalio njegov možda i prerani odlazak s Maksimira za relativno malu odštetu (oko 800.000 eura). Tim više, što Modri nakon njegovog odlaska sve do danas nisu uspjeli pronaći onog pravog ‘killera‘, ni u liku Josipa Drmića, ni ostalih prvotimaca.

Za reprezentaciju je igrao na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji, asistiravši Xherdanu Shaqiriju za pobjedu protiv Srbije, a zaigrao je i na Europskom prvenstvu 2021. godine, postigavši pogodak protiv Francuske za 3:3 u 1/8 finala.

Kroz karijeru je osvojio brojne kolektivne trofeje, poput Njemačkog kupa sa Schalkeom 2011. godine, Švicarskog kupa 2014. i 2016. sa Zürichom, 6 uzastopnih naslova prvaka Hrvatske od 2017. do 2022. godine i 3 Hrvatska kupa 2017. s Rijekom te 2018. i 2021. s Dinamom. U sezoni 2016./2017. bio je i najbolji strijelac Hrvatskog nogometnog kupa sa 7 pogodaka, a za Dinamo i Rijeku je ukupno postigao 88 pogodaka.

Linker
27. travanj 2024 13:26