Sergej Jakirović

 GORAN MEHKEK Cropix
OPERACIJA NA MAKSIMIRU

Dinamo ide po još jednog napadača? Totalna ofenziva u zadnja 72 sata prijelaznog roka

Prije nego Modri krenu po još jedno pojačanje, na liječničkom će osvanuti Nathanael Mbuku
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. rujan 2024. 06:27

Dinamo je ovog ljetnog mercata trčao u jakom ritmu, a onda je odlučio krenuti u završni sprint. Sportski direktor Marko Marić u suradnji s trenerom Sergejom Jakirovićem i dalje slaže momčad koja želi napraviti velike stvari u Ligi prvaka.

Ponedjeljak je bio dan kad smo saznali da su Modri doveli još jednog napadača. Na liječnički pregled stiže Nathanael Mbuku iz Bundeslige, iz Augsburga. Riječ je o 22-godišnjem igraču iz Konga, koji ima i francusko državljanstvo, a može igrati na pozicijama napadača, te na oba krila, kao i na poziciji ofenzivnog veznog.

Mbuku će u Dinamo doći na posudbu do konca sezone, a Modri će imati pravo prvokupa nakon što ista istekne. Od Augsburga će ga moći otkupiti za 2 milijuna eura, kolika mu je i cijena na Transfermarktu. Nathanaël Mbuku je u karijeri branio boje Reimsa (84 nastupa, šest golova i tri asista) i St. Etiennea (21 nastup, četiri gola, dva asista), a u siječnju 2023. potpisao je za Augsburg, za koji je do sada skupio tri nastupa.

image
RANKO SUVAR Cropix

Budući član plave svlačionice imao je zanimljivu karijeru i očito bi se trebalo raditi o igraču koji bi mogao oplemeniti plavi roster. Skupio je brojne nastupe za sve mlađe francuske uzraste, od U16 do U23, bio je član, recimo, vrste na Europskom prvenstvu do 17 godina 2019. godine kad su Francuzi zapeli u polufinalu. Novi napadač Jakirovićeve družine na tom je turniru u pet nastupa po jednom zabio i asistirao.

Bio je Mbuku i olimpijac, što mu je svakako bitna stavka u karijeri. Bio je član francuske olimpijske reprezentacije u Tokiju 2021. gdje je svlačionicu dijelio s Gignacom, Mouanijem, Kaluluom. U dresu U21 vrste igrao je uz najveće francuske zvijezde poput Salibe i Camavinge. Međutim, na kraju se odlučio igrati za seniore DR Konga, čiji je sad standardni reprezentativac. Nakon što obavi liječnički pregled neće se sljedećih dana staviti na raspolaganje Sergeju Jakiroviću, već će se odmah po potpisu ugovora zaputiti u reprezentaciju DR Konga, koju u rujnu očekuju kvalifikacije za Afrički kup nacija, dvoboji protiv Gvineje i Etiopije. Ono što jest sigurno, Mbuku neće imati nikakvih jezičnih barijera u plavoj svlačionici jer pridružit će se "francuskoj legiji stranaca", u plavom domu su Theophile, Pierre-Gabriel, Bernauer...

Upada u oči da je ipak primarno krilni igrač, makar po potrebi može igrati i napadača. Njegovim dolaskom Modri su povećali broj krilnih igrača, sad su tu osim njega Pjaca, Hoxha, Cordoba, Špikić. Pet klasičnih krila za željeni visoki let u Ligi prvaka. Uz dodatak da na krilima mogu igrati i Lukas Kačavenda i Luka Stojković. Modrima stvarno neće nedostajati krilni igrači.

Mnogi će, naravno, postaviti pitanje kako to da se plavi klub odlučio za kupovinu primarno krilnog igrača kad se tražila treća špica, uz Petkovića i Kulenovića. Po onome što smo saznali iz maksimirskih izvora, uopće nije nemoguće da su u ovih nekoliko dana što ih je još ostalo do konca ljetnog mercata dovede i - špica! Dakle, to bi trebalo značiti da ljetni prijelazni rok za Dinamo još nije završen.

Kad smo već kod Mbukua, onda stižu informacije da se radi o drukčijem profilu igrača nego što je to, primjerice, Cordoba. Također je brz, odlično igra lijevom nogom, a posebice mu je forte igra "jedan na jedan". S obzirom na to da će Modri imati mnogo utakmica tijekom sezone, za očekivati je da će svi krilni igrači imati dovoljno prilika kod Sergeja Jakirovića.

image
ICON SPORT/DDP USA/PROFIMEDIA

Linker
05. rujan 2024 10:37