RONALD GORSIC Cropix
CIJENA RASTE

Dinamo je dobio rekordnu ponudu, ali koji to ozbiljan klub prodaje hit-igrača za kojeg nema zamjenu?

Ugodno je zaprimati takve ponude za Šutala, ali Dinamo ima tri krucijalna razloga da ga - ne proda!
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 27. srpanj 2023. 21:16

Leipzig, Fiorentina, Ajax, Napoli... ugledni su europski klubovi. Osim Fiorentine, svi su spomenuti velikani u TOP 20 europskog nogometa (prema klupskom rejtingu UEFA-e). A svi navedeni klubovi imaju nešto zajedničko: žele angažirati Josipa Šutala, 23-godišnjeg stopera Dinama i hrvatske reprezentacije (osam nastupa).

Do sada najveću ponudu za Šutala maksimirski je klub dobio od talijanskog prvaka Napolija: 20 milijuna eura! Radi se o impozantnoj svoti novca za hrvatske nogometne (ne)prilike. Čak i za Dinamo, financijski najmoćniji hrvatski klub, kojemu bi navedeni iznos "pokrio" trećinu budžeta.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Zanimanje Napolija za Šutala posve je razumljivo. Osvajač scudetta transferirao je prije desetak dana korejskog braniča Min-jae Kima u minhenski Bayern za 50 milijuna eura i sada promptno traži adekvatno rješenje za stopersku poziciju. Spomenuti transfer otvara, međutim, izvjesne dvojbe. Možemo razumijeti kako je visinu transfera odredila činjenica da je isti ostvaren na razini klubova Bundeslige i Serie A, no trebamo li prihvatiti i nametnutu tezu da je korejski reprezentativac dva i pol puta skuplji (a nekom analogijom i bolji) od hrvatskog? Koji eto, ima nesreću, jer ga je sudbina zadesila da s 23 godine još igra u HNL-u.

Ali, u toj i takvoj hrvatskoj ligi "sporni" je Josip Šutalo za godinu dana na nogometnom tržištu "podebljao" svoju vrijednost za deset milijuna eura. Usput je igrao na Svjetskom prvenstvu u Kataru i osvojio brončanu medalju. Na terenu!

Logika situacije nameće pitanje: zašto bi Dinamo (prema UEFA-i trenutačno 38. klub u Europi) uopće prodavao Josipa Šutala? Prvo: Dinamo nije u financijski bezizlaznoj situaciji! Drugo: izvjesno je da će Šutalo u Maksimiru (i hrvatskoj reprezentaciji) i nadalje napredovati. Za očekivati je da će za godinu dana (ovisno ponajviše o Dinamovim rezultatima u Europi) njegov rejting, a posredno i cijena dodatno, možda i dvostruko narasti!

I treće, najbitnije: Dinamo za Josipa Šutala nema adekvatne zamjene! Što je i logično. Ne možete prodati igrača od 20 milijuna i njegov odlazak nadomjestiti alternativom od 1,2 milijuna eura. I pritom se predstavljati kao ozbiljan klub s ambicijom igranja u Ligi prvaka!?

Konačno, kada bi Dinamo i prodao Šutala ovoga ljeta, danas nitko (osim možda saudijskih klubova) odštetu na isplaćuje "u komadu". A dok posljednja tranša Šutalovog transfera sjedne na Dinamov račun, barem polovica aktualnih dužnosnika više neće biti u klubu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. rujan 2024 09:45