Martin Baturina

 RONALD GORSIC Cropix
HRVATSKI MENADŽER ZA SN

‘Dinamo ne smije prodati Baturinu za manje od 20 milijuna, a jedan Vatreni je omalovažavan i podcijenjen‘

Nekoliko naših reprezentativaca bit će "vruća roba" u ljetnom prijelaznom roku
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 29. lipanj 2024. 06:36

Pred nama je zanimljiv ljetni prijelazni rok, nogometnom će se tržnicom zavrtjeti ples milijuna, a na možebitne transfere utjecali su i utjecat će i nastupi na Euru. Razgovarali smo s našim menadžerom, Markom Naletilićem, koji nam je najprije općenito govorio o očekivanjima u dolazećem "mercatu"...

- Bit će sigurno zvučnih i bogatih transfera nakon Eura, iako u nekim zemljama ekonomska situacija baš i nije idealna. Konkretno mislim na Španjolsku, u kojoj osim Reala i Barcelone, te donekle madridskog Atletica, ostale klubove možemo isključiti kad razgovaramo o velikim transferima, koji su donedavno bili normalni za Španjolsku. Sjetimo se kakve su transfere radili Sevilla, Valencia, Real Sociedad... Španjolska je, eto, prilično "tanka", a vidjet ćemo kako će se ponašati klubovi u Italiji. Poglavito Inter, u kojem je promijenjena vlasnička struktura, međutim bit će značajnih transfera u talijanskim okvirima. U Njemačkoj će Bayern sigurno napraviti bogate transfere, kao i PSG i Monaco u Francuskoj. A Engleska je i dalje svijet za sebe, uvjerljivo je na broju jedan, golema je razlika između engleskog "mercata" i svih ostalih - kaže Naletilić.

Kako je neuspješni nastup Hrvatske na Euru utjecao na zanimanje za naše reprezentativce?

- Ne bih rekao da je zanimanje za naše igrače palo. Ovo je, naime, bilo prvo veliko natjecanje nakon dugo godina na kojem je Hrvatska podbacila i sigurno neće utjecati na možebitne transfere. Dosad je Hrvatska bila hit kao momčad, sad to nije napravila, ali su se neki igrači dodatno afirmirali.

Najviše profitirao Sučić

Konkretno?

- Najviše je svakako profitirao Luka Sučić, uz njega i Martin Baturina, koji nije previše igrao, ali je na utakmici protiv Albanije, kad je ušao s klupe, pokazao hrabrost i kvalitetu, pa je sigurno zapisan u bilježnicama menadžera i klupskih skauta. Pokazao se na velikoj sceni, šteta je što nije više igrao. Tu je i Josip Šutalo, koji je bio standardni srednji branič nakon burne sezone u Ajaxu, nerijetko je bio omalovažavan i podcjenjivan, ali je pokazao da je dovoljno dobar da igra u jakoj hrvatskoj vrsti.

image

Luka Sučić

ANTE CIZMIC Cropix

Nadalje, možda će nekome zvučati paradoksalno, ali Marinu Pongračiću su nastupi na Euru učvrstili poziciju na talijanskom "mercatu". Pongračić dolazi iz Leccea, pa iako su njegove izvedbe na Euru bile ispod razine na kojoj može igrati, jer je sigurno bolji igrač od onoga što je pokazao, igrao je na dvije utakmice za selekciju koja je po rezultatima u posljednjih šest godina značajan čimbenik na svjetskoj nogometnoj sceni. I kad stoper iz Leccea odigra na Euru dvije od tri utakmice, onda to ima određenu težinu.

Sučić je, dakle, kad govorimo o pozicioniranosti na nogometnom tržištu, u najboljoj situaciji?

- Naravno. Dosta je pokazao i bit će "vruća roba" na tržištu ovoga ljeta. Istječe mu ugovor sljedeće godine i stoga je teško govoriti koliko mu je sad vrijednost na tržištu. Da ima duži ugovor, svakako bi i odštetna cijena bila veća, međutim u ovoj situaciji ne vidim mogućnost da netko plaća goleme novce za igrača koji ulazi u posljednju ugovornu godinu s Red Bull Salzburgom, a nije svjetska zvijezda. U nekim drugim okolnostima, da ima duži ugovor, sigurno je igrač čija bi vrijednost bila najmanje 20 milijuna eura. I napravi li opipljivi iskorak u karijeri, cijena će mu otići i dvostruko više. Sve ovisi o tome gdje će otići i kako će igrati u novom klubu, napusti li Salzburg.

image

Martin Baturina, Nedim Bajrami i Klaus Gjasula

ANTE CIZMIC Cropix

Za Baturinu se sad ističe cijena od 20 milijuna eura?

- Opravdano! I smatram da ga Dinamo ne bi smio prodati ispod te svote od 20 milijuna eura. Za otprilike te novce lani je Šutalo otišao u Ajax, međutim otišao je kao standardni stoper Hrvatske i osvajač bronce na SP, igrao je sjajno u Katru. Baturina nema tu pozadinu kao što je imao Šutalo, ali Baturina je sigurno jedini prodajni igrač ne samo iz Dinama, nego i iz HNL-a, jedini igrač oko kojeg bi se mogao zavrtjeti veliki novac. Tu je i Pukštas, ali Baturina je priča za sebe i Dinamo bi trebao držati visoku cijenu, ispod 20 milijuna eura ne bi ni s kim trebao razgovarati. Mišljenja sam da u Maksimiru ne trebaju žuriti, Dinamo će igrati jesen u Europi, Baturina će igrati i za reprezentaciju, na tim europskim utakmicama cijena mu može narasti. Jer, osim svog golemog potencijala i nadarenosti, Baturina je mlad igrač, a to je iznimno važno na nogometnom tržištu. Nekakva gornja granica za igrača kojeg nazivamo mladim i talentiranim bila bi 23 godine.

Vatreni mijenjaju klubove

Kakva su vaša predviđanja, tko bi od "vatrenih" mogao promijeniti sredinu?

- Očekujem da će Sosa tražiti novi klub, u Ajaxu je stagnirao i bilo bi dobro da negdje preseli. Već smo spomenuli Sučića i Baturinu, koji su na radaru brojnih klubova, kao i Pongračić, čija bi vrijednost na tržištu sad mogla biti između pet i deset milijuna eura. Ima ugovor još dvije godine i sve će ovisiti o Lecceu, o klupskoj procjeni je li ga bolje prodati za sedam-osam milijuna eura, ili zadržati. Odnosno, vrijedi li im u igračkom smsilu više od te svote? Dosta okolnosti utječe na transfere, možda će se nekome u velikim klubovima u posljednji trenutak ozlijediti neki igrač, pa trebaju hitno pronaći zamjenu, a onda se previše ne pita za cijenu...

Perišić je Hajdukov igrač, ali može otići u dolazeća dva prijelazna roka. Što mislite, hoće li ostati u Splitu?

- To isključivo ovisi o njemu. Dođe li nekakva bogata ponuda iz, primjerice, Saudijske Arabije, malo bi mu tko mogao zamjeriti ode li iz Hajduka. Perišić je veliki igrač, ima zvučno ime, na Euru je pokazao da se tjelesno oporavio i vjerojatno će dobiti neke ponude, pa će na kraju ipak sve ovisiti o njemu i njegovoj procjeni.

Tržištu će, nadalje, ovoga ljeta svakako biti zanimljiv i Mario Pašalić. Ugovor mu, kao i Sučiću, istječe za godinu dana, iza njega je izvrsna sezona, možda i najbolja u posljednih šest godina otkako je u Bergamu. Osvojio je s jakom Atalantom Europsku ligu i kod njega su otvorene sve opcije.

image

Bruno Petković

DAMIR KRAJAC Cropix

Bruno Petković ima klauzulu u ugovoru da može do 15. srpnja otići ponudi li neki klub 2,5 milijuna eura na ime odštete?

- I kod njega je sve otvoreno, baš zbog te klauzule. Relativno je jeftin igrač, s obzirom na rejting kojeg ima, važan je igrač i za Dinamo i za našu nacionalnu vrstu. I odluči li ga netko kupiti za tih 2,5 milijuna eura, napraviti će svakako dobar posao. Istina, Petković nije mlad, na njemu potencijalni budući klub ne može kasnije, u sljedećem transferu, zaraditi neki novac, ali će definitivno biti koristan i svojim će igrama opravdati transfer. No, vidjet ćemo što će se sve događati, teško je napamet govoriti kolika je cijena nekog igrača, konačnu riječ na kraju će, kao i uvijek, dati tržište - kaže Naletilić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. lipanj 2024 07:24