Slavlje Dinamovih igrača

 RONALD GORSIC Cropix
INTERVJU: MARKO NALETILIĆ

‘Dinamo radi zaokret, a doveo je i igrača koji je iznad HNL-a. Sve je pokazao u jednom poluvremenu‘

Jedan od najpoznatijih hrvatskih menadžera komentirao je trendove na nogometnom tržištu
Piše: Andro PolićObjavljeno: 20. srpanj 2024. 21:17

Iako je nogometna tržnica, barem za elitne destinacije, otvorena još točno 40 dana, prilično je izvjesno da će Kylian Mbappé ostati neprikosnovena "maskota" ljeta 2024. godine. Dok je prvo poglavlje novih "galácticosa" u Madridu zasad daleko najupečatljivija sličica prijelaznog roka, ostatak bombastičnih poslova tek je u povojima. Europski giganti tradicionalno dodaju gas u kolovozu, a da bi sličnim obrisima mogao odisati i ovaj prijelazni rok, govori nam Marko Naletilić, jedan od najpoznatijih hrvatskih menadžera, s kojim smo prokomentirali "tekućice" sa stranog tržišta, ali i trendove u HNL-u.

- Situacija se još nije zahuktala do kraja. Sve je još nekako "pod ručnom kočnicom". Kulminacija tek slijedi ili će ovaj prijelazni rok, ipak, biti slabiji od prošlog. Treba se prisjetiti zadnjeg ljeta, najveće stvari odvijale su se u Saudijskoj Arabiji, ali sada su se ipak malo popunili - rekao nam je Naletilić na otvaranju razgovora.

image

Marko Naletilić

DAVOR PONGRACIC Cropix

Zaključno sa subotom, najdeblji posao ljeta, po plaćenoj odšteti, režirao je Manchester United, koji je za Lenyja Yora Lilleu isplatio 62 milijuna eura.

- Sve je zasad prilično tiho, dosta tanko. Postoji li mogućnost da padne "stotka"? Šanse za to uvijek ima.

Iako su "vatreni" zapeli već na prvoj stepenici u Njemačkoj, naši su nogometaši tradicionalno zanimljiva "roba", za mnoge idealan omjer cijene i kvalitete.

- Svakako bih spomenuo Luku Sučića, zbog godišta, prezentacija na Euru, ali i činjenice da mu ugovor s klubom istječe idućeg ljeta. Mario Pašalić također je interesantan tržištu, i on ima još jednu godinu ugovora. Ne kažem da će ići negdje, ali malo je više u fokusu zbog blizine isteka ugovora, ali i dobrih igara, pogotovo u drugom dijelu sezone. U Atalanti ga žele zadržati, ima dobru ponudu, oni su u prednosti - komentirao je Naletilić, koji je upoznat s Pašalićevom situacijom s obzirom na to da mu je upravo on menadžer.

Resetiranje budžeta u Maksimiru

Nezaobilazna tema bili su i hrvatski travnjaci. Na adresi "velike četvorke" - Dinama, Hajduka, Rijeke i Osijeka - događa se puno u oba smjera.

- Drago mi je da je Gattuso došao. On je magnet za publiku, HNL je dobio na težini kao liga. Ima odličan životopis, odličnu igračku karijeru, a i odlična je osoba. Po temperamentu odgovara Hajduku. Bilo bi fenomenalno da dođe i Rakitić. Mladi bi mogli stasati uz takvog, iskusnog igrača. On je bio svjetska klasa, izvanserijski igrač.

image

Ivan Rakitić

JOSE BRETON/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

S druge strane, Marin Šotiček ostvario je zasad najveći izlazni transfer, Lokomotivu je napustio za tri milijuna eura.

- Možda je mala šteta što je Šotiček otišao iz HNL-a, ali napravio je odličan transfer, otišao je u najveći švicarski klub. Zadnjih godina nemaju puno uspjeha, ali imaju veliku tradiciju i sjajnu infrastrukturu.

U Maksimiru se, pak, polako okreću i stranim tržištima. U svlačionicu su sletjeli Španjolac (Torrente), Marokanac (Mmaee), a šuška se i o Kolumbijcu (Córdobi)...

- Dinamo pokušava resetirati budžet. To je zaokret na koji će se svi u hrvatskom tržištu morati naviknuti. Ima dobrih igrača za taj novac, treba ih znati pronaći i detektirati. Također, mora se priznati da je Dinamo dobio igrača koji je izvan okvira HNL-a, a to je Ronaël Pierre-Gabriel. On je iznad HNL-a, nadam se da će imati zdravlja, jedno poluvrijeme mu je bilo dovoljno da pokaže svu svoju moć.

image

Ronaël Pierre-Gabriel

NIKOLA VILIC Cropix

S druge strane, priče o potencijalnim odlascima Petkovića i Baturine nisu nove, a zadnjih dana zakotrljala se i ponuda za Petra Sučića.

- Za Dinamo bi bio veliki udarac da ode Petković, ali Baturina je predodređen za odlazak. U atraktivnim je godinama, ali i ako ostane, neće biti tragedija, uvijek je interesantan. Sučić je odličan, on će s vremenom biti još bolji, očekujem da će biti i A reprezentativac. Ima jako dobru budućnost.

Napad na najviša mjesta ponovno sanjaju Riječani i Osječani, a društvo s Opus Arene zasad je mrvu aktivnije na tržištu.

- Sviđa mi se što radi sportski direktor u Osijeku, a i u Rijeci znaju dobro mijenjati bitne igrače koji su otišli, također rade dobar posao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. srpanj 2024 21:17