GORAN MEHKEK Cropix
ZAVRŠNICA MERCATA

Dinamo spreman kupiti ‘robu s greškom‘ i pokušava dobiti popust. Čeka se ishod pregovora

Trener Sergej Jakirović priznao je da se radi na transferu desnog beka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. veljača 2024. 06:05

Desni bek Koffi Kouao (25), rođen u Abidjanu na Obali Bjelokosti još gaji nadu da će ipak odjenuti plavi dres. Iako je pao na liječničkom pregledu zbog problema s koljenom, na press konferenciji nakon utakmice Dinama i Gorice trener Modrih Sergej Jakirović je kazao kako "još nije otpao, da Dinamo radi da ga plaća po nastupima".

Možda ćete se pitati zašto bi maksimirski klub uopće kupovao igrača koji nije posve zdrav? Pa zato jer se problemi s koljenom mogu i ne trebaju javiti. Mnogi nogometaši i drugi sportaši imaju probleme, recimo s hrskavicom, a i dalje se bave nogometom i sportom, neki to rade i godinama, a da se to uopće ne primijeti. Tako da ne treba značiti da Kouao zbog svojih problema ne bi bio dobar, pojačanje za zg-klub. Naravno, isto tako se može dogoditi da izađe s trenera na prvoj utakmici u plavom dresu. Recimo, na liječničkom pregledu je na ljeto pao Yacine Titraoui, alžirski nogometaš koji je također već bio na pragu plave svlačionice. Međutim, evo ga sad standardno igra u alžirskoj ligi, sve po 90 minuta. Drugi je primjer Boško Šutalo. Kod njega su Dinamovi liječnici također vidjeli da ima problema. Ali Dinamo je tada odlučio da će platiti četiri milijuna eura. Nažalost, Boško je stalno imao problema s ozljedama, i sad je izvan kadra. Riskiralo se i s Lukasom Kačavendom...

image

Koffi Kouao

LAURENT SANSON/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Kod takvih ozljeda jednostavno ne možete znati kako će se priča dalje razvijati. Iz tog razloga Dinamo se želi zaštititi, pa pregovara s njegovim klubom Metzom, ponudio je Francuzima nekoliko opcija, jedna od njih je i smanjenje odštetnog zahtijeva, Modri ne bi platili Kouaoa između 1,5 i 2 milijuna eura, nego bitno manje, što je logično, jer kupuju ‘robu s greškom‘. Metz je u startu odbio te prijedloge iz Maksimira, ali trener eto kaže da ‘nije gotovo‘. Makar su sve dosadašnje informacije kazivale da jest, da Kouao neće u Dinamo.

To je zapravo ista priča kao ona s Ukrajincem Bogdanom Mihajličenkom. Također su zapeli pregovori tada s Anderlechtom, ali na kraju je Dinamo ispregovarao ono što je želio. Ugovor koji je potpisan u odnosu na Anderlecht bio je ovakav; Anderlecht je trebao dobiti 120 tisuća eura za svakih deset nastupa Ukrajinca u službenim utakmicama. Naravno, na različite načine bi se ‘bodovali‘ njegovi nastupi, zavisno od toga je li bio u početnoj postavi, je li ušao u igru ili se samo pojavio u zapisniku utakmice. Recimo, da je startao u početnoj postavi računalo bi mu se da je igrao cijelu utakmicu, a dva ulaska s klupe računali bi se kao jedna utakmica. Anderlecht je trebao dobiti 450 tisuća eura ako se Dinamo plasira u Ligu prvaka, ali samo ako Mihajličenko bude u startnoj postavi u 50 posto utakmica u kvalifikacijama. Nadalje, belgijski klub je trebao dobiti 100 tisuća eura ako se Modri plasiraju u Europsku ligu, pod istim uvjetima kao i kod Lige prvaka, dakle u igri je onih 50 posto igranja u startnoj postavi. Za plasman u Konferencijsku ligu Anderlecht je trebao dobiti 50 tisuća eura opet pod istim uvjetima igranja. Ispregovarano je Anderlecht dobiva i 10 posto od budućeg transfera Ukrajinca.

Tako je dakle bilo dogovoreno. Ništa se od toga nije ostvarilo, na kraju je Jakirović otpisao Ukrajinca. Nešto slično sad Dinamo pokušava dogovoriti s Metzom... Koliko saznajemo, šanse su male. Makar, tko zna što će donijeti novi dan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 13:20