Marin Šotiček u dresu U21 reprezentacije

 RONALD GORSIC Cropix
DOZNAJEMO

Dinamo ulazi u nove pregovore s jednim od najpotentnijih hrvatskih napadača. Evo i tko napušta Maksimir

Bilo bi prirodno i normalno da mladi napadač zakorači stepenicu više i karijeru nastavi među Modrima
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 07. srpanj 2024. 11:15

Dinamovi nogometaši u ponedjeljak prije podne odlaze na pripreme u Austriju, ali u tom autobusu neće biti nadarenog srednjeg braniča Morena Živkovića. Mladi bi se stoper, naime, trebao vratiti u Lokomotivu, na novu posudbu, pa bi tako već od ponedjeljka bio pod kontrolom trenera Silvija Čabraje. Živković bi na posudbi na Kajzerici trebao ostati barem do zime...
Procijenjeno je, eto, da je za Živkovićev razvoj najbolja inačica odlazak na novu posudbu, s koje se, podsjetimo, nakon izvrsnih jesenskih igara u Lokomotivi, vratio zimus u Maksimir. Međutim, na svojoj je koži osjetio razliku igranja u Dinamu u odnosu na Lokomotivu, k tome je ušao u momčad u trenucima kad Plavi općenito nisu dobro izgledali i proljetos se nije naigrao.
Nema, nadalje, nikakvog jamstva ni da će bolji status imati u novoj sezoni, došao je i španjolski stoper Raul Torrente (a očekuje se i dolazak još jednog, iskusnijeg i provjerenog srednjeg braniča), pa je procijenjeno kako bi bio prevelik rizik da 20-godišnji Živković izgubi još jednu (polu)sezonu sjedeći na klupi. K tome, čeka se i oporavak Dine Perića, koji se još uvijek oporavlja od ozljede koljena, no bit će u autobusu za Austriju.

image

Moreno Živković

DAMIR KRAJAC Cropix

Za mladog je i talentiranog srednjeg braniča, u ovim još uvijek razvojnim godinama, najvažnije da igra! Sve je drugo osuđeno na propast, stoga će se Živković pokušati u Lokomotivi (kojoj nakon odlaska Kalaice nedostaje baš srednji branič) vratiti u onu dobru formu koja ga je naprasno i vratila u Maksimir. Trebao je mladac, naime, ostati na Kajzerici do kraja prošle sezone, ali odlične igre, te Dinamovi problemi sa stoperima, promptno su ga, već u siječnju, vratili u matični klub.

No, spletom okolnosti u Maksimiru se nije nametnuo, a istina je i da se u njegovim igrama u medijima i u javnosti tražila “dlaka u jajetu”, dok se istodobno nekim inozemnim promašajima svašta toleriralo. No, takva je, barem kod nas, nerijetko sudbina domaćih mladih igrača i Živković je sad opet na početku staze koja bi ga trebala, bude li dobro igrao, vratiti u Maksimir.

Stojković poput Petkovića

Dodajmo i da će na novu posudbu otići napadač Gabriel Rukavina, proljetos je dobro igrao u Gorici, vratio se u Maksimir, ali bio je to samo privremeni povratak. Kako stvari sad stoje, Rukavina je blizu odlaska na posudbu u Rijeku...
Među putnicima za Austriju neće biti ni Azera Mahira Emrelija, koji bi se uskoro trebao (sporazumno) rastati s Dinamom. U Zagrebu će na oporavku ostati i Iranac Sadegh Moharrami (operirao je koljeno), baš kao i nesretni Luka Stojković. Tek se oporavio od teške ozljede i operacije ligamenata koljena, međutim prije dva dana požalio se na bol u stražnjem bedrenom mišiću. I ustanovljena je parcijalna ruptura mišića, ozljeda je to koja zahtijeva višetjedni oporavak, u Maksimiru se nadaju da bi početkom kolovoza, ne bude li komplikacija, Stojković opet trebao normalno trenirati pod punim opterećenjem.

image

Mahir Emreli

BORIS KOVACEV Cropix

Iako je taj mišić puknuo na operiranoj nozi, ova ozljeda nema nikakve veze s koljenom, koje je, prema posljednjim testiranjima, u odličnom stanju. Nije neobično da se sportašima nakon teških ozljeda zbog kojih su dugo pauzirali dogode ovakve “usputne” ozljede, poglavito mišića. To se, na žalost, dogodilo i Stojkoviću, koji je silovito ušao u pripreme, očito je željan igre i dokazivanja. Međutim, sad će nadareni veznjak morati biti strpljiv i posve zaliječiti puknuće mišića, kako se ozljeda ne bi ponavljala. Što se, primjerice, lani dogodilo Bruni Petkoviću, koji se dvaput jesenas prebrzo želio vratiti na teren, pa je oporavak potrajao dva mjeseca.

Marko Rog i Lukas Kačavenda također su oporavljenici nakon teških operacija koljena i u vrlo dobrom su stanju. Rog je, podsjetimo, na posudbi iz Cagliarija do zime, dok je Kačavendi prije nekoliko dana istekla posudba iz Lokomotive i trenutačno je “ni na nebu, ni na zemlji”. Međutim, uz dopuštenje kluba s Kajzerice, trener Plavih, Sergej Jakirović, vodit će ga na pripreme u Austriju. I ne samo to, gotovo je sigurno da će ostati u Maksimiru, vidjet će se samo hoće li to biti produžetak posudbe, ili će Dinamo, pak, s Lokomotivom dogovoriti odštetu i potpisati ugovor s Kačavendom. Ne bude li, dakako, zdravstvenih komplikacija, zasad je sve u redu s koljenom...

image

Marin Šotiček protiv Hajduka

RONALD GORSIC Cropix

Doznali smo i da Dinamo nije odustao od Lokomotivina dragulja, Marina Šotičeka. Iako su prvi pregovori neočekivano “pukli”, nastavit će se razgovarati s mladim napadačem, koji je neopravdano bio sotoniziran i proglašen pohlepnim. Dinamo želi Šotičeka, Šotiček želi u Dinamo, tu nema nikakvih prijepora i obje će strane sad znatno opreznije sjesti za stol i dogovarati financijske uvjete, kako se ne bi ponovili neki prijepori. Uglavnom, Dinamu trebaju nadareni domaći mladi igrači, a Šotiček je definitivno jedan od najpotentnijih hrvatskih napadača. I bilo bi prirodno i normalno da zakorači stepenicu više i karijeru nastavi u Maksimiru.
Za Brunu Petkovića i Martina Baturinu još uvijek nisu došle konkretne ponude, postoji zanimanje, ali nitko službeno nije poslao ponudu. Petkovićeva je cijena do 15. srpnja 2,5 milijuna eura i ponudi li netko takvu odštetu, Dinamo će ga pustiti, ali će na kraju Petković odlučiti hoće li prihvatiti možebitnu ponudu. A nakon 15. srpnja, tržište određuje Petkovićevu cijenu i tada će Dinamo imati sve u svojim rukama. Baš kao i u slučaju Martina Baturine...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. srpanj 2024 11:18