GORAN MEHKEK Cropix
POSLJEDNJI PLES

Dinamov poker asova spakirao kofere, evo kada bi trebali otići. Odlazak jedne zvijezde vjerojatno se mogao izbjeći

Najveće zvijezde zagrebačkog sastava ispisuju završno poglavlje u Maksimiru
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. kolovoz 2023. 23:08

Dinamo nije uspio svladati Goricu iako je trener Igor Bišćan tijekom utakmice poslao na teren sve zvijezde, ali za čas je zaboravljeno anksiozno ozračje među pristašama plavih u subotu na Maksimiru. Dva prosuta boda neće presuditi prvenstvo i zato je jedina bitna tema Atena, kvalifikacije Lige prvaka s AEK-om i ogledi koji itekako mogu usmjeriti sezonu te utjecati na poslovne knjige kluba.

image

Igor Bišćan

GORAN MEHKEK Cropix

Dinamo nije posložen i definiran kao što je bio minulih godina kad je držao kralježnicu ekipe, od srpnja pleše po žici mercata, a nakon svega što se zbivalo tijekom ljeta sad je jasno kako su utakmice s AEK-om dvije večeri posljednjeg bala jedne momčadi koja će nakon Velike Gospe ostati samo uspomena. Bez ključnih igrača i reprezentativaca neće biti ista, a poker asova spakirao je kovčege. Luka Ivanušec, Dominik Livaković, Josip Šutalo i Bruno Petković, po informacijama iz kluba, odlaze.

image

Luka Ivanušec

GORAN MEHKEK Cropix

Uoči susreta zbog kakvih se nemirno spava, za Dinamovog navijača tjeskobno je čitati o životu od danas do sutra, ali to je postalo novo normalno u tranzicijsko doba u kojem se vode teške bitke i javno i iza kulisa za vlast, a repovi stižu i do sportskog sektora. No, u utorak se igra utakmica u kojoj se mora sve ostalo zaboraviti, od Dinama se očekuje da pokaže kako je veliki klub i momčad pobjedničkog mentaliteta. Samo tako može se nadati prolasku preko grčkog prvaka.

image

Josip Šutalo

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Luka Ivanušec po svim informacijama igra posljednje dvije utakmice u plavom dresu, njegov transfer u Feyenoord je praktično zgotovljen, čeka se samo službeni potpis. Dominik Livaković također, kapetan je već izvadio avionsku kartu, navodno za Španjolsku iako se to krije, spominjao se Al Nassr, opcija C je Fenerbahče. Prvo se pisalo o Villarealu, potom je u prvi plan izbila Almerija, za Dinamo je svejedno kamo će, samo da uvjeti budu po dogovoru. Mogao bi pristati i na manje od toliko spominjanih deset milijuna eura. Josip Šutalo bi samo teoretski mogao ostati i za play-off u slučaju da se Dinamo razigra do kraja i licitira do posljednjih dana prijelaznog roka kako bi dosegao financijski maksimum, ali ovog časa je objektivnije da se posao finišira nakon AEK-a, na koju god adresu se otisnuo. Bruno Petković najveća je engima jer i on je po onom što čujemo na odlasku. Andrea Pirlo, trener Sampdorije, zvao je Darija Šimića raspitujući se za njega, zainteresirani su i bundesligaši, nije u igri samo Trabzonspor. Iako klub na njemu ne može zaraditi puno, očekuje tri do pet milijuna eura, pustit će ga, nije mu ponudio novi ugovor. To je jedini od četverca čiji bi se odlazak vjerojatno mogao izbjeći.

Dosad su štopani, pa iako će tek četvrta runda kvalifikacija odrediti u kojem će europskom natjecanju klub igrati, kažu da ih ne mogu više blokirati, da je samo pitanje kad će čiji transfer biti zreo.

image

Dominik Livaković, slavlje igrača Dinama

GORAN MEHKEK Cropix

No, Modri svoje vedete i dalje trebaju. Dečki su se držali izvrsno, trenirali i igrali bez nervoze, premda je bilo i lošijih trenutaka na njihovim izvedbama nije se vidjelo da su jednom nogom vani, ginu do posljednje sekunde ugovora i zato im se na kraj može samo poručiti – odigrali sve velike utakmice za Dinamo, mijenjali mu i pisali povijest, učinili ste ga većim nego što je bio kad ste u njega došli, odigrajte još dvije partije na razini svojeg imena i otiđite sa stilom. Ostavite Dinamo u jakom europskom natjecanju, u dobrom. Igor Bišćan ne krije koliko mu Ivanušec znači i do koje mjere će nedostajati, ove sezone je prvo ime, Livaković je kapetan i jedan od najbitnijih godinama, Šutalo drži obranu, a Petković, kako ga god tko doživio, riješio je brojne ključne i teške utakmice. Modri u Ateni trebaju cijelu momčad na visokoj razini, bolju energiju, brzinu, moć u igri, sve iznad prikazanog ove sezone jer to Grci zahtijevaju, no spomenute zvijezde su među najvrijednijim igračima koji će se pojaviti u utorak navečer na OPAP Areni i s pravom se od njih očekuje da to pokažu na djelu. AEK igra u jakom tempu, to je fizički i motorički opasna ekipa koja nudi više od rivala na koje su Modri navikli ove godine i Dinamo može dalje samo ako Ivanušec "razminira" njegovu obranu i torpedira mrežu, Petković ih sveže u čvor, a Šutalo i Livaković anesteziraju Levija Garciju i pomoćnike. Jako je bitna uloga Josipa Mišića, svakako i Martina Baturine, i Ristovskog, i braniča, i svih... no zna se tko je brončani ili finalist Lige nacija, tko su igrači koji su igrali utakmice kakve velika većina konkurenata iz AEK-a nikad neće i zato je logično što se od njih najviše očekuje.

image

Bruno Petković

GORAN MEHKEK Cropix

Dinamo ima kvalitetu za trijumf u dva ogleda, ali bude li samo malo ispod najbolje razine, lako bi se mogao loše provesti. Modri su prvi nositelj cijelih kvalifikacija za Ligu prvaka, ali dobili su najgoreg protivnika. To bi trebale biti vrhunske bitke, možda s dozom kalkulacija, baš po mjeri da se vidi gdje je zagrebački sastav sada. Nažalost, samo još u atenskoj utakmici i u uzvratu. Prvenstveni sraz s Lokomotivom je odgođen, ostale su dvije večeri modrog bala. Sad i u ovom sastavu nikad više. Otišli su ranije Oršić, Ademi i Theophile, još prije njih Olmo i Majer, od igrača koji su najviše obilježili Dinamovih pet zlatnih godina od 2018/19. i probijanja polustoljetne europske "začarane" granice prolaska u proljeće, Livaković, Petković, Ivanušec i nešto mlađi Šutalo ispisuju završno poglavlje.

EUROPSKI TJEDAN HRVATSKIH KLUBOVA

Utorak, 8. kolovoza

LP: AEK - Dinamo 20.45


Četvrtak, 10. kolovoza

KL: Adana - Osijek 19.00

KL: Torshavn - Rijeka 20.00

KL: Hajduk - PAOK 21.00

6

pobjeda u šest nastupa imaju HR-klubovi u Europi

Linker
27. travanj 2024 01:07