GORAN MEHKEK Cropix
‘PROBLEM‘ ZA BIŠĆANA

Dinamov trener jednom od velikih pojačanja mijenja poziciju? Evo kako bi mogla izgledati nova postava Modrih

Hoće li morati ‘žrtvovati figuru da bi dobio kvalitetu?‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 11. kolovoz 2023. 22:16

Još samo liječnički pregled i fotografiranje za Dinamovu stranicu. Lukas Kačavenda i Luka Stojković bivši su igrači Lokomotive. Zapravo je nelogično dugo i trajala selidba spomenutog dvojca s Kajzerice u Maksimir. Ionako je od prvog dana prijelaznog roka bilo izvjesno da će se njihov paket-transfer naposljetku realizirati.

Uz Martina Baturinu, Kačavenda i Stojković (sva trojica rođena su 2003.) svakako spadaju među najtalentiranije, ali i najuzbudljivije igrače hrvatskog nogometa, u svojoj generaciji. Menadžeri bi ih (svu trojicu) predstavili kao "fantaziste", nogometaše s idejom u igri. Upravo u spomenutom detalju postoji izvjesni problem za Dinamovog trenera Igora Bišćana: kako Baturinu, Kačavendu i Stojkovića "ukomponirati" u isti sastav?

Kao izbornik U21 vrste Bišćan se već suočio s ovim izazovom. Nije ga, međutim, riješio. Za njegovog mandata "maksimirski tercet budućnosti" nijednom nije zaigrao zajedno. Baturina, Kačavenda i Stojković proživjeli su zajedno samo 45 minuta, potkraj lipnja, na Euru U21 u Rumunjskoj. Bišćanov nasljednik, Dragan Skočić poslao ih je na teren drugo poluvrijeme protiv Španjolske (Baturina je igrao otpočetka dočim su Kačavenda i Stojković ušli u nastavku). Mlada je španjolska vrsta, međutim, sačuvala vodstvo iz 1. minute utakmice i hrvatsku reprezentaciju otpravila s natjecanja...

Bišćanove dvojbe mogu se usporediti s onima Ćire Blaževića pri preuzimanju hrvatske reprezentacije 1994. kada je trebao pronaći mjesta za suživot Bobana, Prosinečkog i Asanovića. Šahovskom terminologijom, Ćiro je žrtvovao figuru da bi dobio kvalitetu: Bobana je povukao na defenzivnu poziciju i uspostavio legendarni trokut "vatrenih" playmakera.

Izgledno je da će identični potez biti primoran povući i Bišćan želi li imati istovremeno na terenu Baturinu, Kačavendu i Stojkovića. Uostalom, neće trener Dinama biti prvi koji je pridošlim igračima izmislio – novo radno mjesto. Da ne idemo predaleko u prošlost, spomenut ćemo nekoliko recentnih primjera (koje i sam Bišćan povremeno prakticira): premda je doveden u Maksimir kao defenzivni vezni, Robert Ljubičić tek je odnedavno ušao u konkurenciju za tu poziciju. Prethodno je "slavu" stekao igrajući na mjesto lijevog beka. Stefan Ristovski je pak veći dio svoje karijere igrao kao desni bek da bi u Dinamu zarađivao za kruh i kao stoper (koristio ga je prvo Čačić kada je upražnjavao formaciju s trojicom u zadnjoj liniji). Konačno, i Josip Mišić se danas spominje kao najbolje rješenje "modrih" na mjestu defenzivnog veznog igrača. Više se nitko i ne sjeća da prije dolaska u Dinamo na spomenutoj poziciji gotovo da i nije igrao...

Dakle, na Bišćanovoj je lucidnosti da razriješi aktualnu zagonetku. Izvjesno je da će Martin Baturina zadržati poziciju "desetke", za koju se mukotrpno izborio. Stojković je često i u Lokomotivinom sastavu bio na bočnoj poziciji, u drugoj napadačkoj liniji. U takvoj konstelaciji odnosa Kačavenda bi dobio "privilegiju" igrati povučenije. Možda to donekle sugerira i njegova konstitucija.

Premda je Dinamo za tandem playmakera s Kajzerice izdvojio pet milijuna eura (plus bonusi) nije realno za očekivati da će Stojković i Kačavenda odmah uskočiti u Dinamov sastav. No teoretski, "modri" bi već od idućeg tjedna mogli zaigrati u formaciji: Livaković – Ristovski, J. Šutalo, Perić, Mihajličenko – Mišić, Kačavenda – Stojković, Baturina, Ivanušec – Petković.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 07:50