Kylian Mbappe i Dani Olmo

 TOBIAS SCHWARZ Afp
LJETNI MERCATO

Dok Englezi predvode listu najrastrošnijih klubova, ruke trljaju - u Real Madridu

Razloga za zadovoljstvo imaju i u Barceloni, s obzirom na to da im se nakon deset godina vratio Dani Olmo
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 15. kolovoz 2024. 23:03

Udarni termini sportskog ljeta 2024. bili su rezervirani za Europsko nogometno prvenstvo i Olimpijske igre, no dok je fokus publike bio usmjeren prema njemačkim i francuskim pozornicama, u zakulisju se trgovalo, a trgovat će se i dalje, sve do 31. kolovoza, kada se spuštaju rolete na prozorima ovoljetnog transfernog roka u ligama Petice. Uoči završnog sprinta na nogometnom "mercatu", donosimo vam presjek prolaznih vremena, odnosno pregled dosadašnjih akcija na tržištu transfera.

Madriđani zadovoljni

Trenutačnim ulovom na nogometnoj tržnici vjerojatno najzadovoljniji mogu biti u Real Madridu, s obzirom na to da će Ancelottijev šampionski stroj u predstojećoj sezoni biti nadograđen dvojicom napadača koji su na Bernabéuu odavno označeni kao prioritetni, a to su Kylian Mbappé i Endrick. Nakon višegodišnjeg koketiranja s Realom, francuski "sin vjetra" napustio je PSG te 1. srpnja, kao slobodan igrač, potpisao petogodišnji ugovor s "kraljevskim klubom". Endrick je, pak, parafirao još krajem 2022., no čekao se njegov 18. rođendan (21. srpnja ove godine), kako bi mogao biti i službeno predstavljen na Bernabéuu. Prema podacima TM-a, Real je za brazilskog "wunderkinda" Palmeirasu isplatio 47,5 milijuna eura.

image
JAVIER SORIANO Afp

Razloga za zadovoljstvo imaju i u Barceloni, s obzirom na to da im se nakon deset godina vratio Dani Olmo. Nekadašnji igrač Dinama zablistao je na Euru i bio jedna od ključnih karika u usponu "la roje" na krov Starog kontinenta, te završio pri vrhu bilješki skauta gotovo svih velikih klubova. Među brojnim udvaračima, najslađi je ipak bio katalonski zov, pa je tako ofenzivni veznjak Leipzig odlučio zamijeniti Barcelonom u transferu teškom 55 milijuna eura (plus sedam milijuna mogućih bonusa), potpisavši ugovor do ljeta 2030. Sapunica, međutim, još traje na relaciji između Barçe i Nica Williamsa, kojeg su mnogi već vidjeli u dresu "blaugrane" s Yamalom i Olmom, no baskijski bi dijamant ipak mogao braniti boje Athletic Bilbaa i u sljedećoj sezoni.

Vrlo su aktivni bili i u madridskom Atléticu te se iz šopinga vratili s donedavnim napadačem Manchester Cityja, Julianom Alvarézom. "Los Colchonerosi" su za 24-godišnjeg Argentinca iskrcali 75 milijuna eura, što je zasad rekordni transfer ovog prijelaznog roka. Pored Alvaréza, na Civitas Metropolitano stigli su i Le Normand (iz R. Sociedada za 34,5 mil.) te Sørloth (iz Villarreala za 32 mil.).

Chelsea po starom

Najrastrošniji su bili Englezi, čemu svjedoči i činjenica da zauzimaju četiri od pet mjesta na listi klubova koji su dosad najviše potrošili. Rekorder je Chelsea, koji ostaje vjeran Boehlyjevoj iracionalnoj ekonomsko-sportskoj politici i nastavlja gomilati igrače raznih profila na Stamford Bridgeu. "Bluesi" su potrošili oko 190 milijuna eura za novi kontingent "pojačanja", a najviše ih je koštao potpis Pedra Neta, koji je iz Wolverhamptona stigao za 60 milijuna. Drugo mjesto na ljestvici najvećih potrošača zauzima Aston Villa (176 mil.), čiji je najzvučniji ulazni transfer onaj Onane iz Evertona (59, 35 mil.), a slijedi ga Manchester United (164,5 mil.) koji je doveo Yora iz Lillea (62 mil.), De Ligta i Mazraouija iz Bayerna (45 i 15 mil.), te Zirkzeea iz Bologne (42,5 mil.). Kvartet najrastrošnijih zatvara West Ham (144,4 mil.), čiji je najskuplji transfer onaj Kilmana iz Wolvesa za 47,5 milijuna.

image

Arne Slot

PETER POWELL Afp

Promišljeno su, nadalje, kupovali u Arsenalu, te na Emirates doveli stopera Calafiorija iz Bologne (45 mil.), i donedavnog Brentfordovog vratara Rayu (31,9 mil.). Odmjerena je bila i Cityjeva kupnja, pa se tako na dolaznom peronu Etihada našao samo desnokrilni napadač Savinho, koji je iz Troyesa stigao za 25 milijuna. S obzirom na to da su Artetin i Guardiolin stroj gotovo optimalno uštimani, ne čudi da su "topnici" i "građani" kupovali striktno ono što im treba, no teško je objasniti zašto Liverpool, nakon dolaska novog trenera Arnea Slota, nije doveo nijedno pojačanje. S obzirom na to, "redse" bi se u ovom trenutku moglo okarakterizirati i potencijalno najvećim gubitnicima ovog prijelaznog roka. Treba nadalje spomenuti i Solankeov prijelaz iz Bournemoutha u Tottenham za 64,3 milijuna eura, što je drugi najveći ovoljetni transfer.

Bayern peti najrastrošniji

Kad su njemački klubovi u pitanju, glavnu riječ na tržnici vodio je Bayern, isplativši 142 milijuna eura u svrhu dovođenja Olisea, Palhinhe, Ita, Zaragoze i Sieba. Osnažila se i B. Dortmund, čiji će dres od naredne sezone nositi Beyer, Anton, Guirassy i Groß. Među Francuzima su se najviše istaknuli Lyon, koji je 31,9, od ukupno potrošenih 134 milijuna, izdvojio za Niakhatéa, odnosno PSG, koji je potrošio 122 milijuna, pri čemu su najizdašniji bili dolasci Nevesa (59,92 mil.) i Pancha iz Eintrachta (40 mil.).

U kontekstu Serie A treba spomenuti Interovu kupnju Frattesija (29 mil.) i Arnautovića (8 milijuna), odnosno dolazak S. Pavlovića, Royala i Morate u Milan za kumulativnih 46 milijuna, te Juventusovo potpisivanje Douglasa Luiza (51,5 mil.) i Khéphrena Thurama (20,6 mil.).

Saudijci? Ulog šest puta manji nego lani

Prošlo ljeto bilo je obilježeno egzodusom europskih nogometnih zvijezda u Saudijsku Arabiju, no u ovom prijelaznom roku promet između Europe i Bliskog istoka neusporedivo je manji. Mogli bismo izdvojiti tek prijelaz Diabyja (iz A. Ville, 60.mil) i Aouara (iz Rome, 12 mil.) u Al-Ittihad, odnosno Aubameyanga u Al-Qadsiah (iz Marseillea, 9 mil.). Ukupno je lani na ulazne transfere u S. Arabiji potrošeno gotovo milijardu eura, najvećim dijelom na igrače iz Europe, dok je trenutačna potrošnja otprilike 162 milijuna, pri čemu gotovo pola tog iznosa otpada i na azijske nogometaše.

Linker
15. kolovoz 2024 23:05