ANDER GILLENEA Afp
FANTASTIČAN MERCATO

Dokazani ‘mađioničar‘ briljirao: Velikan potrošio manje čak i od Dinama, doveo zvijezde i uštedio bogatstvo

U situaciji iznimno ograničenih mogućnosti aktualni prvak snašao se besprijekorno
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 12. rujan 2023. 11:20

Tko je obavio najbolji posao u ljetnom prijelaznom roku? Već je znano i opjevano da je Chelsea (opet) najviše izdvojio na pojačanja. Ispod plavo-londonske potrošnje od 464,1 milijuna eura, najrastrošniji Europljani bili su Paris Saint-Germain (349,5), pomalo je iznenađujuće - Tottenham (248,6) - zatim Manchester City (241,1) i Arsenal (234,9).

Postaviti pitanje hoće li im se tolika ulaganja isplatiti ustvari je slično kao i zapitati se tko je doveo najbolja pojačanja - bili optimistični ili skeptični, odgovor možete prepustiti jedino vremenu. Zato se u kontekstu ovakvih rasprava možemo voditi jedino onime što nam govori slovo na papiru. Prilikom ocjene ljetno tržišnih akcija najlogičnije je postaviti dva pitanja: Izgleda li momčad bolje ili lošije u odnosu na prošlu sezonu i kakvo je stanje klupske potrošnje?

Dobio i ‘ovce i novce‘

Izvrstan odgovor na oba upita može se pronaći u Kataloniji. Barcelona je dovela pet novih imena, a platila samo jedno te bilježi troškove od svega 3,4 milijuna eura. Xaviju Hernandezu pridružili su se Oriol Romeu, Ilkay Gündogan, Inigo Martinez, Joao Cancelo i Joao Felix. Potonji dvojac je na posudbi, a gotovo zanemarivi troškovi odlaze na veznjaka Romeua. Naravno, bio bi Joan Laporta znatno šire ruke da Barca ne vodi bitku s financijskom krizom, no u takvim okolnostima - iznimno ograničenih mogućnosti i vječnog problema registracije igrača - snašli su se perfektno. Laporta je još jednom dokazao da je ekonomski "mađioničar". Barca je ljeto ispratila u plusu od 100 milijuna eura, a besplatni odlasci igrača i mjere redukcije plaće rezultirali su predviđenom uštedom od 160 milijuna eura u odnosu na prošlu sezonu. Laički rečeno, Laporta je dobio "ovce i novce".

image

Ilkay Gundogan

MICHAEL GONZALEZ Anadolu Agency Via Afp

Najsretnija točka svakako je Ilkay Gündogan. Potpuno besplatno prigrliti igrača takvog kalibra san je svakog sportskog direktora. Nijemac je unikatni veznjak, u proteklim sezonama zasigurno među najboljima na svijetu s igrama u Manchester Cityju. Još je značajniji ususret odlasku Sergija Busquetsa u Inter Miami. Dodatno, s Romeuom, katalonski vezni red dobio je na širini i ne zahtijeva nikakva uređenja. S Gündoganom, Romeluom, De Jongom, zdravim Pedrijem i Gavijem koji će igrati između linija, Xavi može izvesti niz kombinacija u kojima je teže pogriješiti nego pogoditi.

Posudbom Cancela iz Man. Cityja s vjerojatnim otkupom po završetku sezone riješen je problem kritične pozicije. Barcelona nema adekvatnog desnog beka, mogao bi to biti Jules Koundé, ali Francuz je prebačen na stopersku poziciju u izostanku Rolanda Arauja, koji nam je prošle godine dokazao da na vrhuncu moći predstavljati problem svakom napadaču svijeta. Istim slijedom, kompletna prošlosezonska obrana Barce pokazala je da savršeno funkcionira, primili su tek 20 pogodaka, daleko najmanje u ligi. Primili bi i manje da titula nije bila rano osigurana, pa su si Xavijevi nogometaši mogli dopustiti luksuz opuštanja. U novoj sezoni Barca je već šest puta vadila loptu iz mreže, ali s Araujom izvan travnjaka ne možemo govoriti o optimalnom profilu defenzivnog reda...

Riješeno kritično pitanje

Jedino su nad pozicijom desnog beka visili upitnici jer Sergi Roberto nikada nije ni bio najsretnije, nego "vatrogasno" rješenje. S Cancelom ne bi trebalo biti problema, žarko je želio stići na katalonsku adresu, a znamo da se radi o polivalentnom braniču, iznimno ofenzivnom, pa čak i spremnom na igre u veznom redu. Odlasci Umtitija i Lengleta ne mogu naštetiti Barci, kostur najbolje ligaške obrane ostao je isti, osim što je bogatiji za provjereno kvalitetnu zvijezdu.

image

Jao Cancelo

ANDER GILLENEA Afp

Treće besplatno pojačanje je Felix, posuđen iz Atletico Madrida. Portugalac nas je naučio da ništa ne može garantirati, što u Madridu, što u Chelseaju. Uvijek je imao svojevrsni alibi nezdrave sredine, loših odnosa, želje za drugom ekipom... Po dolasku u Barcu kazao je da su mu se ostvarili snovi, stoga mu se više neće gledati kroz prste.

Ako zdrava sredina znači i povratak vrhunskim izdanjima kakva je ponudio u minutama pruženim na SP-u u Katru, za Barcu će to biti veliki bonus. U suprotnom, Felix će poslužiti kao snažan adut s klupe, posebice uz činjenicu da Robert Lewandowski više nije u stanju odigrati 40 ili 50 utakmica. Odlazak Dembelea u PSG neće se osjetiti, što zbog Raphinhe kao igrača sličnih predispozicija, što zbog Laminea Yamala. Nevjerojatni 16-godišnjak počeo je rapidno rasti u najboljem trenutku i već ove sezone mogao bi postati glavno ime katalonske ofenzive.

image

Lamine Yamal

ANDER GILLENEA Afp

Završno, odlazak Jordija Albe neće ozlijediti Barcu budući da je nasljednik već pronađen i provjereno dobar, a radi se o Alejandru Baldeu. U Kataloniji su se sjajno pripremili na Albin odlazak. Ansu Fati posuđen je kod uzornog trenera Roberta de Zerbija u Brighton, gdje bi mogao pronaći minute koje mu Xavi u snažnoj konkurenciji ne može garantirati.

Dakle, Laporta se riješio viškova, inkasirao 100 milijuna i još 160 uštedio na plaćama, pokrpao rupe, pritom izgradio na papiru jaču momčad u odnosu na prošlu trijumfalnu sezonu, a potrošio manje čak i od zagrebačkog Dinama. Momčad Barcelone u novu je sezonu krenula bez ijednog upitnika ili manjkavosti, što se ne može reći za mnoge istaknute velikane.

Upitnici kod velikana

Bayern je ostvario žarku želju u liku Harryja Kanea, ali i ostao tanak na nekim pozicijama, posebice na desnom beku koji bi mogao biti kritična točka, a ni za vratara Daniela Peretza ne bi mnogobrojni stavili ruku u vatru. Što se bekovske pozicije tiče, zakuhali su si pomalo amaterskim neopreznostima. Bild je ovih dana izvještavao da su nakon prodaje Lucasa Hernandeza bili uvjereni da će Benjamina Pavarda nagovoriti na ostanak, a Francuz im je uzvratio štrajkom. Nije dolazio na treninge, odbijao je naredbe, želio je samo u Inter i to mu se obistinilo. U međuvremenu je bavarski klub našeg Josipa Stanišića poslao na posudbu u Bayer. Kako bi im sada dobro došao…

image

Harry Kane

JANEK SKARZYNSKI Afp

Chelsea je potrošio najviše, ali na prvi pogled se da zaključiti kako se, baš kao i prošlih prijelaznih rokova, radi o pojačanjima od kojih se velika većina mora iskazati. Sjetite se kako su dosad izgledali slučajevi poput Mihajla Mudrika... Isto vrijedi i za Paris Saint-Germain i Tottenham, gdje se James Maddison već počinje "isplaćivati".

Manchester City ostao je bez dva neizmjerno značajna aduta - Gündogana i Mahreza, no vjerujemo da je Guardiola s Kovačićem i Gvardiolom osvojio jackpot. Arsenal definitivno (na papiru) izgleda bolje dolaskom Ricea, Havertza i Timbera, no pitanje je radi li se o imenima na koje je isplativo utrošiti preko 200 milijuna eura.

Real Madrid bit će posebno zanimljiv, Jude Bellingham jednostavno briljira, vjerojatno i brže nego što su se optimistični nadali. Ako se u ovom trenutku treba okladiti na isplativ transfer, to mora biti na engleskog veznjaka. No u madridskoj storiji postoji jedno veliko "ali", a to je pozicija špice. Carlo Ancelotti na sve načine pokušava odlazak Karima Benzeme - i nedovođenje adekvatne zamjene - sakriti pod tepih. Promjenama formacije, rotacijama, davanjem specifičnih uloga Bellinghamu… I može biti zadovoljan, jer dosad se čini da mu dobro ide. Na pitanje hoće li se bez novog klasnog centarfora dobro snaći, odgovorio je sljedeće:

- Doveli smo Bellinghama, on je odgovarajuća zamjena Benzemi.

image

Jude Bellingham

Guillermo Martinez/zuma Press/profimedia

Uspijeva to Kraljevima prvih mjesec dana, no hoće li na uzorku od 35, 40, 50 ogleda? Ako Bellingham ne riješi utakmicu, hoće li to moći Joselu, Brahim Diaz? To su upitnici, veliki upitnici… Nitko ne može odgovoriti striktno negativno, ali ni tvrditi da se Realu neće obiti odluka što je odbio tražiti zamjenu za Benzemu. To je igrač koji je Kraljevima u protekle dvije godine donio gotovo trećinu postignutih golova. Sjećamo se i u kako bezizlaznim situacijama…

Linker
06. svibanj 2024 04:17