ANTE ČIZMIĆ/Cropix
NOVOSTI S MAKSIMIRA

Doznajemo: Dinamo spriječio prodaju potencijalnog Vatrenog. Sprema se novi ugovor za Petkovića?

U klubu vjeruju da će najplaćeniji igrač svlačionice ostati u Maksimiru
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. srpanj 2024. 09:57

Dinamo je zgotovio inozemnu turu priprema i do starta HNL-a 2. kolovoza protiv Istre 1961 na Maksimiru trebao bi uz još tri utakmice (Vardar i dva puta Šahtar) izglancati dosadašnje “grube radove”.

Trener Sergej Jakirović sudara se s istim problemom kao i mnogi dosadašnji treneri maksimirskog kluba. U pripreme starta s jednim rosterom igrača, a niti dragi Bog ne zna s kojim će startati u prvenstvo i žestoki boj za Ligu prvaka. Vrijeme prijelaznih rokova prava je muka, užasno razdoblje, noćna mora za trenere, ovoga puta osvajača dvostruke krune prošle sezone.

Novi ugovor za Petkovića

U ovom trenutku se ne zna hoće li tri krucijalna igrača ostati u momčadi ili će se netko od njih prodati. Radi se o Bruni Petkoviću, Martinu Baturini i Petru Sučiću. Sva trojica su na radaru mnogih klubova, Sučić ima i konkretnu ponudu Coma. S menadžerskih adresa stižu nam signali da će ih uskoro dobiti i Petković, kao i mlada desetka Baturina. Što ako budu idealne, one koje se ne mogu odbiti, što ako će ih se prihvatiti?

Istine radi, naši izvori iz maksimirskog kluba tvrde da se uopće ne razmišlja o prodaji klupske “srebrnine”, a to se potkrepljuje time što su, recimo, za Petra Sučića odbijene ponude talijanskog Coma, koje su se s vremenom povećavale.

Izvršni odbor maksimirskog kluba, koji odlučuje o svim transferima većim od tri milijuna eura, “upalio” je za odlazak Sučića “crveno svjetlo”. U klubu se vjeruje da će na kraju ostati i Petković, najplaćeniji igrač plave svlačionice, čak smo načuli da mu je Dinamo sprema ponuditi i novi ugovor na razdoblje jedna godina plus jedna...

Prodavati se mora

Ali nećemo se zavaravati, ako želi dohvatiti godišnji budžet koji je za hrvatske prilike ogroman kao Mount Everest (45-50 milijuna eura), Dinamo će vjerojatno morati prodavati. Naravno, uvijek postoji mogućnost da se prodaje odgode dok se ne vidi kako će se proći u play-offu za Ligu prvaka. Ljetni mercato će još trajati kad će modri klub saznati hoće li igrati u elitnoj diviziji starokontinentalnog nogometa.

image

Petar Sučić

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Ukoliko se Jakirovićeva momčad plasira u Ligu prvaka, onda će perspektiva biti mnogo ljepša, blagajna UEFA-e bit će širom otvorena i moći će se ugrabiti velika svota, Dinamo će moći “opljačkati” milijune eura. Možda i bivši igrač, svjetska zvijezda Dani Olmo, zgotovi neki lukrativni transfer, pa i tu padne koji zgodni milijunčić. Onda bi modra blagajna izgledala zanosno kao Sharon Stone iz filma Sirove strasti. Ili barem približno tako dobro. I ne bi se molilo Boga da stignu zlatne ponude iz inozemstva. No, sve ovo o čemu pišemo je zasad na dugom štapu...

Obrana napokon posložena

Zasad je Jakirović miran što se tiče obrane. Tu je sve cakum-pakum, taj dio momčadi je potpuno posložen. Dovedeni su stoperi Torrente i Mmaee, tu su još Theophile i Bernauer, na desnom boku Pierre-Gabriel i Ristovski, na lijevom Ogiwara... Tu je još i Mauro Perković, ali on bi, kako se čini, na kraju ipak mogao otići prema Nizozemskoj. Međutim, bez obzira na taj mogući transfer, obrana je “zatvorena priča”.

U vezi, pod pretpostavkom da se ostane na stavu zadržavanja Sučića, te da se ne proda Baturina, također bi moglo sve štimati. Marko Rog je na pripremama pokazao da je vrijedan i iznimno ambiciozan, već sutra može biti dio udarne momčadi, tu je stalna vrijednost Josip Mišić, Arijan Ademi nije moćan kao nekad, ali kapetan uvijek može pomoći.... Polako stiže i vrijeme Luke Vrbančića. Nemojte zaboraviti da će se nakon ozljede vratiti i Luka Stojković.

Nekako je najkritičnije prema naprijed, izuzevši poziciju lijevog krila. Tamo su dva reprezentativca, hrvatski Marko Pjaca i albanski Arbër Hoxha. Taj dvojac je vrhunski, na toj strani ZG-klub ima veliku vrijednost. Neizvjesnost oko Petkovića donosi problem, a isto tako i mogući transfer Frana Brodića jer itekako su ozbiljne te priče oko njegovog možebitnog odlaska u Mađarsku ili MLS.

Modrima u svakom slučaju treba jedan napadač. Tu se spominje Kevin Carlos o kojem smo pisali, čovjek sa sjajnim brojkama iz švicarske lige. Ono što će, pak, Dinamo morati riješiti “već danas”, to je pozicija desnog krila. Marin Šotiček nije došao, realno, teško će se do Marca Pašalića, a informacije govore da bi ponudu za koji dan mogao dobiti Dario Špikić. U četvrtak nam je stigao info da bi se tu vrlo brzo moglo pronaći rješenje, odnosno da je Kolumbijac Juan Cordoba sve bliže i bliže, čak nam neki tvrde da je taj transfer pred realizacijom. Ali, još nije gotov, a dok nije, na desnom boku jest i dalje propuh. Sjetite se, transfer Šotičeka je već bio “riješen”, pa vidite kako je završilo.

Nametnuo se - Kačavenda

Međutim, ima tu Dinamo još jedno rješenje, ono se zove - Lukas Kačavenda! Na austrijsko-slovenskim pripremama Kačavenda se pokazao odličnim. Već je vrijeme da se u Dinamu oglase kakva mu je sudbina. Naime, prije početka priprema, taj zasad još uvijek igrač Lokomotive, trebao se vratiti na Kajzericu kako bi dobio mogućnost igranja što većeg broja utakmica. Tako su razmišljali u klubu. Ali, Kačavenda se nametnuo na treninzima i na dvije utakmice na pripremama i trener Sergej Jakirović ga po onom što znamo želi zadržati. Kačavenda može biti rješenje za poziciju na desnom krilu. Ali, u Dinamu bi netko vrlo brzo morao kazati ostaje li Kačavenda ili ne...

DINAMOVCI S NAJVEĆOM CIJENOM NA TM

Martin Baturina

- ima 21 godinu

- vrijednost 20,0 mil. €

Bruno Petković

- ima 29 godina

- vrijednost 5,0 mil. €

Mauro Perković

- ima 21 godinu

- vrijednost 5,0 mil. €

Ronaël Pierre-Gabriel

- ima 26 godina

- vrijednost 3,5 mil. €

Raul Torrente

- ima 22 godine

- vrijednost 3,0 mil. €

Petar Sučić

- ima 20 godina

- vrijednost 3,0 mil. €

Linker
02. rujan 2024 10:22