Marco Pašalić i Toni Fruk

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
DOBAR POSAO

Dva hrvatska kluba na jednom će transferu zaraditi milijune, taj igrač je ove sezone u HNL-u eksplodirao!

Turopoljci gostuju u Rijeci, a povezanost i isprepletenost ova dva kluba je itekako velika
Piše: Toni RoićObjavljeno: 21. travanj 2024. 13:12

U miru i tišini spremali su se Velikogoričani cijeloga tjedna za nedjeljni večernji nastup protiv lidera na Rujevici, a zbog ozljeda u kadru neće biti najboljeg strijelca Tima Matavža i dugo odsutnog Merveila Ndockyta, čiji se oporavak i povratak na terene opet zakomplicirao i odgodio. Svi ostali spremni su i motivirani za okršaj s Rijekom, koja u dobroj mjeri ima i turopoljske boje. Slikovito bi se moglo reći kako su se Riječani dobro pogostili turopoljskim specijalitetima, uzevši ono najslasnije i najbolje.

Prije svega se to odnosi na trenera Željka Sopića, koji je prošle sezone spasio Goricu od ispadanja, a ovu započeo najavom "borit ćemo se za Europu". No, očito da je Sopić želio i mnogo više od toga kada je sredinom kolovoza poslije četiri odrađene utakmice s Goricom, bez razmišljanja prihvatio ponudu Rijeke, koja je došla nakon što je koji dan prije toga Sergej Jakirović s Rujevice prešao na klupu Dinama nakon smjene Igora Bišćana.

Bila je to trostruka trampa koja je punila novinske stupce različitim komentarima tko je koga ostavio i prevario, a velikogorički klub je tu bio najmanja riba koju je najlakše "pojesti". Ipak, vješti pregovarač u liku predsjednika Nenada Črnka uspio je u tom poslu izvući naknadu za Tonija Fruka, kojeg je još Jakirović doveo iz Gorice u Rijeku odmah po završetku prošle sezone.

Fruk je ranije bio posuđen iz Fiorentine, pa Črnko nije mogao očekivati odštetu, ali je puštanje Sopića uvjetovao postotkom od budućeg igračevog transfera. S obzirom da je Fruk u Rijeci eksplodirao, te je jedan od najboljih igrača s fantastičnih 16 asistencija u dosadašnjih 30 kola, njegova tržišna vrijednost mjeri se sad u milijunima, što će kada se dogodi transfer biti sjajna vijest i za blagajnu Velikogoričana. Osim Sopića, prošlog kolovoza moglo se dogoditi da i njegovi pomoćnici i suradnici krenu s njim, ali i to je Črnko zaustavio, ali ipak je na zimu video analitičar Josip Paušić završio na Rujevici. Sopić je imao komentar tog transfera riječima "Hajduk je doveo Perišića i Brekala, ali nije nam uzeo Selahija, a doveli smo analitičara Paušića za kojeg će se tek vidjeti koliko vrijedi".

Prije Sopića, Fruka i Paušića, Rijeka je već u igračkom kadru imala dva bivša člana Gorice. Marijan Čabraja standardno je igrao u generaciji s Kristijanom Lovrićem i ostalima kada se vodila i izgubila bitka za treće mjesto u sezoni 2020./21., a bio je član kluba i u onoj prvoj prvoligaškoj sezoni, koja se između ostalog pamti po smjeni šampionskog trenera Rijeke Matjaža Keka. On je dao ostavku nakon što je 6. listopada 2018. izgubio u Velikoj Gorici rezultatom 1:2. Jakirović je bio trener Gorice, ali bio je suspendiran, pa je na klupi bio njegov pomoćnik Saša Sabljak, koji je trenutačno u azerbajdžanskom Sabahu s Krunoslavom Rendulićem (nedavno su upisali pobjedu 3:2 protiv moćnog prvaka Karabaha).

Za Rendulića je pak vezan detalj da je bio trener Gorice dok je njezin član u jesen 2021. bio sadašnji veznjak Rijeke Niko Janković. Njih dva teško su pronalazili zajednički jezik, Janković nije mogao do minutaže, ali je zato mnogo bolje prošao kada je prešao na Rujevicu, gdje je dao veliki doprinos u aktualnom prvom mjestu.

Sa strane Gorice jedini bivši član Rijeke je Josip Mitrović, a prije zimskog prelaska u češku Karvinu bio je to i crnogorski branič Momčilo Raspopović. Trener Rajko Vidović bio je igrač Rijeke u sezonama 2001./02. i 2003./04., a sada ima priliku pomoći svom kumu Sergeju Jakiroviću jer pragmatično gledajući tko bi se pozitivnom rezultatu Gorice na Rujevici obradovao više od Dinama...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 13:20