ANTE ČIZMIĆ/Cropix
PRIJELAZNI ROK

Dvojica hajdukovaca prve su ‘mete‘, ali prodaje neće biti. Na Poljudu su odlučili što je glavni cilj

Bijeli su proteklih godina gubili najbolje igrače u prodajama koje nisu donosile sredstva za investiranje
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. srpanj 2023. 15:29

Osam je igrača napustilo Hajduk ovog ljeta, duga je lista i onih koji su otišli na posudbu, ali pravog transfera još uvijek nema premda je razvidno koji su igrači najzanimljiviji tržištu. Jasno je da je Luka Vušković prvi "pick", igrač za kojeg se i Hajduk javno izjasnio glede potencijalnog transfera.

- Imamo veliki interes za Luku Vuškovića - naglasio je sportski direktor Mindaugas Nikoličius na početku priprema.

Luka Vušković je uvjerljivo najjači adut Hajduka u prodajnom segmentu ovog ljeta, ali još tri igrača su na meti inozemnih ulagača. Dva krilna napadača, Emir Sahiti i Jan Mlakar, te lijevi bek, Hajdukov specijalist za trofeje, Dario Melnjak. Nije tajna da su Bijeli ovog ljeta već imali veliko zanimanje za svu trojicu, međutim nijedna prodaja ne dolazi u obzir. Gotovo s maksimalnom sigurnošću možemo reći da će hajduk dočekati Europu sa svim igračima iz aktualnog kadra. Pritom se dakako očekuju i pojačanja, ali to nije dio ove priče.

Bijeli su proteklih godina često znali gubiti najbolje igrače u prodajama koje nisu donosile sredstva za ozbiljno investiranje. Međutim, ovog ljeta Hajduk je napravio sve da se momčad pojača, a da pritom ne izgubi najvažnije pojedince. Melnjak je primjerice još početkom lipnja imao jaku financijsku ponudu koju je u suradnji s Hajdukom brzo prebacio u arhivu. Mlakar i Sahiti uopće nisu tema razgovora sve dok na Poljudu stanuje ambicija europske jeseni.

Ako se primjerice dogodi da Hajduk ne ostvari svoj cilj igranja u skupini Konferencijske lige, onda je moguće da jedan od krilnih napadača realizira transfer s obzirom na to da je stigao Leon Dajaku koji primarno može pokriti poziciju lijevog krila, a prema potrebi i desnog. Međutim, za Europu je Leki potreban najjači Hajduk, s igračima koji su već adaptirani u momčadi. S igračima-nositeljima motiviranim za veliki rezultat.

Zato Hajduk neće prodavati Sahitija i Mlakara barem dok ne završi europski ciklus, a Melnjak kao jedini iskusni i neprikosnoveni lijevi bek može samo razmišljati o produljenju ugovora koji ističe sljedeće ljeto. Za Melnjaka nema alternacije i nikakvi novci dobiveni od odštete neće pokriti poziciju 30-godišnjeg beka iz Nedeljanca. Ponude postoje i za Rokasa Pukštasa, veznjaka koji sljedeći mjesec tek puni 19 godina i time smo sve rekli.

Pukštas je tek krenuo u seniorski nogomet, najmanje jedna, ako ne i dvije sezone na Poljudu obostrani je plan za igrača koji ima veliku šansu u bliskoj budućnosti razviti svoj golemi potencijal. Ali ako već Hajduk prodaje Vuškovića za iznos koji po svemu sudeći neće biti manji od 10 milijuna eura, onda nema razloga da Bijeli ostanu bez talenata poput Pukštasa. Prodaje ovog ljeta definitivno nisu u prvom planu, pojačanja s kojima hajdukovci idu po rezultat primarni su fokus na Poljudu.

ELEZU ZASEBNI TRAVNJAK

Lagani aktivacijski trening odradili su Bijeli u nedjelju ujutro u Lescu. S momčadi i dalje ne vježba Josip Elez koji je dobio zasebni travnjak. Dva su terena u Lescu pored Bleda, na jednome je radila momčad, a na drugome je trčkarao Elez. Lovre Kalinić radi u teretani, nije na terenu gdje su Tomislav Rogić-Tumba i Darko Franić vježbali s Lučićem, Silićem i Buljanom. Tri vratara su trenutno u kadru, ali uskoro se očekuje povratak Kalinića, a Silić bi trebao otići na posudbu u Široki kod svog bivšeg trenera iz juniora, Marijana Budimira.

U Lescu hajdukovci imaju gotovo savršeni mir, jer rijetki znatiželjnici dolaze na teren pored lokalnog vatrogasnog doma. Uglavnom roditelji s djecom koja traže fotografije s igračima, ali i dresove. Nisu ni prvi ni zadnji, jer ne bi se dresova dovoljno napravilo da tehnički sponzor samo za Hajduk radi u tri smjene. Čak ni majica s brandom splitskog kluba.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 12:20