Luka Vušković

 VOJKO BASIC Cropix
KRAJ SAGE

Ekskluzivno: Hajduk dogovorio Vuškovićev transfer u Englesku! Završen je posao iz snova, ali postoji kvaka

Na Poljudu sigurno ostaje do zime, a navijači Hajduka sanjaju spektakularnu razmjenu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 01. rujan 2023. 18:36

Hajduk je dogovorio transfer Luke Vuškovića (16). U pitanju je klub iz Engleske, koji će Hajduku za dovođenje mladog stopera isplatiti 10 milijuna eura, bonuse, te postotak od sljedećeg transfera. Posao iz snova, to će svatko potpisati.

Posao - međutim - iz tehničkih razloga još uvijek nije formaliziran. Taj službeni dio posla zgotovit će se tijekom rujna. Naime, Vušković kao maloljetan igrač ne može otići u Englesku i tamo igrati profesionalan nogomet. Takva su aktualna pravila. Stoga će Vušković do zime sigurno ostati na Poljudu, a onda preseliti u neki od europskih klubova izvan Engleske, gdje će igrati sve dok ne stekne uvjete za dolazak u Premier ligu, odnosno dok ne napuni 18 godina. Do siječnja će novi Vuškovićev poslodavac imati vremena pronaći klub koji bi bio optimalan za njegov nogometni razvoj. Nemoguće ga je bilo pronaći već sada, jer je prijelazni rok u većini zapadnih liga jučer bio završen. I zato su klubovi dogovorili da će posao u miru završiti tijekom rujna.

Kako Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić voli raditi u tajnosti, tako je konačno odredišta Luke Vuškovića još uvijek tajna. Nije tajna da su Manchester City, Tottenham i Newcastle - nakon što je PSG spletom okolnosti ispao iz igre - bili najuporniji u pokušaju da ga dovedu, a tko je od njih na koncu doveo mladog stopera kojeg Europa vidi kao najpotentnijeg u svijetu u svom godištu, doznat ćemo u rujnu. Do tada će Vušković biti na raspolaganju Ivanu Leki. Kažu da je zdrav i spreman, a i da će napokon s leđa skinuti veliku neizvjesnost s kojom je živio još od veljače, kada je bilo jasno da će napraviti veliki transfer.

Naravno da bi Hajdukovi navijači bili najsretniji da Vušković završi u Tottenhamu te da bude dio "paketa" u kojem bi Perišić napustio Spurse te završio na Poljudu, ali ta se opcija u ovom trenutku ne čini baš izvjesnom. Postoji puno razloga za takav stav, a najveći je sigurno Perišićeva plaća koja mu jamči oko 6 milijuna eura do kraja sezone.

Posao s Vuškovićem na neki način podsjeća na odlazak Joška Gvardiola iz Dinama u RB Leipzig. Taj je posao također bio dogovoren u rujnu, izvan prijelaznog roka, a Dinamo je imao 50 tisuća eura bonusa za svaku utakmicu u kojoj bi Gvardiol zaigrao. Hoće li možda i Hajduk imati takvu opciju? Doduše, Gvardiol je u trenutku transfera u Leipzig imao blizu 19 godina i bio je standardni igrač Dinama. Vuškoviću je samo 16 i realno nije kandidat za udarnu postavu momčadi koja želi napasti naslov prvaka.

Kako god, saga s Lukom Vuškovićem privedena je kraju. Samo što ćemo se morati strpjeti još koji tjedan da posao bude formaliziran pa da napokon doznamo i ime kluba s kojim je Hajduk dogovorio najveći transfer u povijesti...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. listopad 2024 08:29