Colorsport/andrew Cowie/sipa Press/profimedia
IDEALAN SCENARIJ

Evo kad bi Perišić mogao zaigrati za Hajduk: Ne bi iznenadilo da bude spreman za veliki spektakl

Hoće li se Vatreni uključiti u bitku za naslov? Sada više Hajduk može pomoći Perišiću, nego on Hajduku
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. rujan 2023. 22:52

Ponedjeljak je donio senzacionalne vijesti iz bijelog kluba! Zgotovljen je posao oko transfera Luke Vuškovića u Tottenham, a kako su SN senzacionalno doznale, ostvaren je i dogovor koji Hajdukovi navijači priželjkuju godinama - na Poljud ove zime stiže - Ivan Perišić!

Ako je transfer Luke Vuškovića u Tottenham za 11 milijuna eura kao 16-godišnjaka odjeknuo, informacija da su Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić i Tottenhamov gazda Daniel Levy usmeno dogovorili dolazak Ivana Perišića na zimu u Split, bio bi “kasetna bomba” kad se u utorak ne bi dogodila teška ozljeda dokapetana Vatrenih. Perišić je u nacrtima Bijelih trebao biti faktor X na putu prema naslovu prvaka, ali njegovo koljeno potpuno je promijenilo kontekst. Sad Hajduk više može pomoći Perišiću nego on Hajduku. Iako, kakav je borac, ako Splićani odvedu prvenstvenu utrku u napetu završnicu nije isključeno da upravo Omišanin odigra ključnu ulogu. Danas je sve na stolu...

Nisu odustali

Na Poljudu su ganjali zdravog Perišića u punoj snazi, spremnog i u formi, a ako su informacije koje su doprle do javnosti točne, takvog bi ga i dobili da se nije dogodio lom križnog ligamenta koljena. No Bijeli ne odustaju i svejedno ga planiraju dovesti u siječnju. Štoviše, izvori bliski klubu tvrde da je to utanačeno, da je sve dogovoreno, samo još treba staviti na papir... Pola godine prije isteka ugovora Tottenham mu je spreman dati raskid i pustiti ga besplatno u Hajduk. Sad je to i lakše jer na njega ionako ove sezone ozbiljno ne računa, a pitanje je hoće li se do kraja nje i oporaviti.

image
ASHLEY WESTERN/Dppi Via Afp

Perišić je veliki profesionalac, s 34 godine trenirao je punom parom i s momčadi i individualno u teretani, bude li tijekom rehabilitacije imao jednaku volju možda se doista vrati na teren za šest mjeseci kako je najavio liječnik Vatrenih Saša Janković. No radi se o najtežoj ozljedi koja često vuče za sobom još neke manje, igrači se u pravilu riješe problema tek nakon 8-9 mjeseci, samo najbrži za šest, a kapetan Hajduka Lovre Kalinić, eto, gotovo godinu dana nije odigrao prvenstvenu utakmicu.

U idealnom scenariju, ako na terenu bude već u travnju, zaigrao bi za Bijele u završnih 7-8 kola. Prije toga, posljednjeg vikenda u ožujku 2024., zadnji je ovosezonski derbi Hajduk - Dinamo, ne bi iznenadilo da se zbog velike želje nastoji spremiti već do tada, ali danas je nemoguće dati pouzdanu ocjenu kad će se to točno dogoditi.

Čim je stigla grozna vijest o ozljedi, bilo je jasno da je za Perišića dolazak u Hajduk jako dobra varijanta, kroz klub koji će mu dati maksimalnu šansu i potporu, te igrama u HNL-u može se najbrže i najbezbolnije vratiti u formu i u reprezentaciju. Čim bude mogao, bit će na terenu. Koliko će to klubu vrijediti, ovisi o tome kako će stajati na tablici i koliko će Perišić nakon takve stanke moći ponuditi na travnjaku. Njegova klasa i iskustvo nisu dvojbeni...

Pružena ruka

Zlatko Dalić razveselio je hajdukovce koji žele ponovno vidjeti Marka Livaju u reprezentaciji, pružio im je ruku i dalje uključujući Danijela Subašića u stožer kao suradnika trenera vratara Marjana Mrmića, ali splitski klub servirat će izborniku golemu čokoladnu tortu za zlatnom svjećicom ako ili kad potvrdi dolazak Perišića jer to bi mogao biti izvrstan način da ga Hrvatska ima na Euru. Uspije li sve po planu, bit će to veliki doprinos Hajduka Vatrenima.

image

Ivan Perišić, Lukša Jakobušić

Profimedia, Cropix

Hoće li Hajduk biti prvak to će ipak ovisiti najviše o ostalim igračima i treneru, drugo bi bilo da im Perija može pomoći odmah od zime, a potom ako ostane u Splitu u sezoni 2024./25. slagat će se novi narativi. Jasno da to navijači Bijelih priželjkuju i očekuju, ako se već pristao vratiti. Da neće na Poljudu biti samo kao oporavljenik nego i barem još jednu sezonu nakon toga.

Nije krio namjeru

Perišić je rođen je u veljači 1989. godine, a iz Hajduka je otišao u srpnju 2006. godine u francuski Sochaux, kasnije nikad nije krio želju i namjeru da se jednom vrati. I dalje ima neispunjen san da zabije gol na Poljudu, što mu dosad nije uspjelo u dresu reprezentacije. Pravu profesionalnu karijeru, uzlet koji ga je doveo do najviših visina započeo je u belgijskom Roeselareu kamo ga je doveo njegov tadašnji menadžer Tonči Martić i otvorio mu vrata šanse u prvoj ligi, potvrdio se u Clubu Bruggeu kao najbolji strijelac i igrač belgijske lige te postao A reprezentativac, a kasnije je igrao za Borussiju Dortmund, Wolfsburg, Inter, Bayern i Tottenham.

Od najvažnijih klupskih dometa prvenstvo je osvojio s Borussijom i Bayernom u Njemačkoj te Interom u Italiji, a najveći rezultat je 2020. godine Liga prvaka s Bavarcima. Ostalo je zapisano da je 14. kolovoza 2020. godine u povijesnom demoliranju Messijeve Barcelone 8:2 u četvrtfinalu zabio pogodak za 2:1 u 21. minuti. Kao, dakako, i sve što je napravio s Hrvatskom, tri medalje u pet godina - finale SP-a u Rusiji i Lige nacija u Nizozemskoj, te treće mjesto na SP-u u Kataru.

Kako je dogovoren posao oko Perišića

Lukša Jakobušić i vlasnik Tottenhama Daniel Levy zaista su pregovarali mjesecima, a slavni londonski klub nije bio jedini uključen u utrku za Vuškovićem. Prvi je konkretnu ponudu dao Manchester City, ali u Hajduku nisu svog mladog igrača htjeli dati na posudbu u klub bez garancije da će tamo i igrati. A to prvak Europe nije mogao jamčiti, i ta je opcija otpala.

Potom je sve već bilo praktički dogovoreno s PSG-om, ali u jednom je trenutku klub upao u probleme. Promijenio se trener, otišle su velike zvijezde poput Messija i Neymara, a sva ta previranja u Parizu su na kraju odgodila posao s Hajdukom.

Tu je situaciju iskoristio Tottenham i ubrzo iskočio u prvi plan. S druge strane, Lukša Jakobušić odmah je shvatio kakva mu se prilika ukazala - u sklopu posla o Vuškoviću mogao bi srediti i dolazak Ivana Perišića u zimskom prijelaznom roku. i tako je i bilo.

Uspio je Jakobušić nakon višemjesečnih pregovora ‘slomiti’ tvrdog pregovarača Levyja da mu na zimu pusti Perišića koji je velika želja Hajduka i navijača koji se nadaju da će im Vatreni pomoći u borbi za naslov.

Postignut je usmeni dogovor, Levy je na kraju obećao Jakobušiću da na zimu može računati na Perišića. Naglašavamo, to je sve dogovoreno i prije no što se Perišić teško ozlijedio, a dogovor i dalje stoji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 15:31