VLADO KOS Cropix
Robert Šola
NE TREBA TRAŽITI KRIVCE

Evo koliku je plaću Osijek nudio Mierezu: Novi klub postavio je ultimatum, rastanak je bio neizbježan

Odlazak napadača je bolan, ali klub je na kraju napravio jedino što je mogao u datom trenutku
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 08. kolovoz 2024. 13:31

Osijek je jako puno izgubio s odlaskom Ramona Miereza (27), to je jasno svakome tko imalo prati momčad s Opus Arene. Najbolji strijelac, najbolji igrač, prvi bedem obrane, karakterno fantastičan... Neupitno igrač kakvog je iz HNL perspektive gotovo nemoguće nadoknaditi. Stoga ne treba dvojiti da su čelni ljudi Osijeka napravili sve što su mogli kako bi ga zadržali u svlačionici, ali to očito više nije bilo moguće.

Iznimno iskusni i dokazani sportski direktor Jose Boto više je od pola godine na svaki način pokušavao zadržati Miereza u klubu. Argentinac je na kraju maratonskih pregovora na stolu imao ponudu za novi ugovor - tri milijuna eura za pet godina vjernosti, plus određeni bonusi. Što je skoro pa nezamislivo veliki novac za klub poput Osijeka. Ako ćemo realno, nitko u SuperSport ligi ne bi trebao zarađivati toliki novac, jer ne postoje tržišni uvjeti koji bi to mogli makar izbliza opravdati.

Mierez je ponudu odbio. Ne samo zbog toga što će u Emiratima imati trostruko veća primanja, nego i zato što je u Osijeku proveo četiri godine svoje karijere, a računao je da će ostati godinu ili najviše dvije pa otići dalje. I ne treba mu zamjeriti zbog toga, jer SuperSport liga nije ta u kojoj igrači dolazi da bi u njoj ostao, nego da bi mu ona bila usputna stanica na putu do velikog ugovora.

image
VLADO KOS Cropix

Postoji tek dvojba je li ga bilo moguće zadržati barem dok ne završe pretkola Konferencijske lige, jer Osijeku bez Miereza šanse za jesen u Europi dramatično padaju? I toga je Bota itekako bio svjestan, ali Al Jazira je bila iznimno izravna - ili će Argentinac doći odmah ili povlače ponudu. Zato je Mierez još u utorak popodne došao poručio čelnicima da je spremio prtljagu i da ga ni ne pokušavaju zaustaviti. Ne zaboravimo da je već u dva navrata bio na izlaznim vratima kluba. Jednom je trebao otići u Kinu, drugi put u Dinamo. Dva puta je prihvatio da ne može ići, treći put nije želio.

Mogao je Osijek podići "rampu", ali što bi dobio? Nezadovoljnog igrača koji je ušao u zadnjih 10 mjeseci ugovora. Već 1. siječnja imao bi pravo potpisati za bilo koga, te 1. srpnja otići bez eura nadoknade. Bi li to bio potez koji bi trebalo pozdraviti? Jer bi takav potez kao pokazao Osijekovu ozbiljnost u pokušajima da izgrade stabilan i konkurentan klub.

Krivca nema, postoji samo realan pogled na okruženje u kojem hrvatski klubovi žive

U ljeti 2021. Mierez je imao iznimno unosnu ponudu iz Kine, te je žestoko pritiskao tadašnjeg trenera i sportskog direktora Nenada Bjelicu da ga pusti. Bjelica je na stolu imao ponudu od sedam milijuna, ali je inzistirao na osam. Posao je propao, Mierez je ostao, a sljedeću je sezonu zabio četiri gola u kompletnoj sezoni. Tri u prvenstvu. Nećemo reći da je namjerno ubacio u nižu brzinu, ali igrao je tako kako je igrao. Je li realno računati da bi i ove sezone "prisilan" ostanak u Osijeku mogao rezultirati novom skromnijom sezonom? A pričamo o glavnom i vrlo skupom igraču.

Bolno je izgubiti Miereza samo dan prije tako važne europske utakmice, ali svi mi koji želimo dobro Osijeku - kao i svim klubovima u ligi - moramo shvatiti okolnosti u kojima živimo. Prošlog je ljeta Osijek odbio tri milijuna koliko je Dinamo nudio za Miereza. Samo, tada je imao prostora, jer Mierezov ugovor vrijedio je još dvije godine. Osijek je s tim potezom dobio punih godinu dana da pokuša pronaći način da Miereza s novim ugovorom zadrži u klubu. Premda svjestan da je u pitanju jako teška misija, jer igrač s 27 godina želi ići dalje, želi potpisati najveći ugovor u karijeri.

image
VLADO KOS Cropix

Osijek je ovako dobio tri milijuna eura, od kojih će 20 posto pripasti Alavesu. Za igrača kojem je 27 godina i koji je u zadnjih 10 mjeseci ugovora. I koji nije tako cijenjen na tržištu, jer da je ne bi u Osijeku ostao četiri godine i ne bi otišao u Emirate, nego barem u Arabiju.

Naravno da sada možemo pričati o tome da je Osijek s Mierezom trebao ili mogao pametnije. Mogao ga je prodati 1. srpnja, ali tada ponude nije bilo. Nije je bilo do prije nekoliko dana. Mogli su ga početkom srpnja prodati u Dinamo ili čak i Hajduk koji je u jednom trenutku pokušao dovesti Argentinca. Kako bi to tek izgledalo u očima navijača?

I nije istinita priča da Osijek sada nema centarfora, jer ima Antona Matkovića (18), mladića koji je proljetos pokazao izvanserijski potencijal. Zar Matković nije zaslužio pravu priliku, pa ako je iskoristi onako kako bi mogao, profitirat će debelo i Osijek i hrvatski nogomet. Ako nećemo forsirati nekog poput Matkovića, koga ćemo? Ili ćemo i dalje ostati na pričama kako smo razvojna liga, a kad kreneš u dublje analize shvatiš da to ni izbliza nije tako? Matković možda još nije Mierez, ali neće ni postati ako će godinama čekati da dobije puni "mandat" na terenu.

Osijek je na kraju napravio jedino što je mogao u datom trenutku. I doista ne treba tražiti "krivce" za takav rasplet. Krivca nema, postoji samo realan pogled na okruženje u kojem hrvatski klubovi žive. I spoznaja da će im sutrašnjica biti još teža, jer previše im toga ne ide u prilog...

Linker
08. kolovoz 2024 13:35