Dino Klapija

 SCREENSHOT Screenshot
POZADINA VELIKE PRIČE

Evo zašto je klinac od 5 milijuna eura odbio Dinamo i kome sve ide ‘lova‘ od velikog transfera

Kustošija je tražila 10 milijuna eura, imala je ponude i Arsenala i Borussije Dortmund...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. siječanj 2024. 11:33

Dino Klapija potpisao je petogodišnji ugovor s RB Leipzigom, koji će biti formalno potvrđen ako ga odobri FIFA-a. To je standardna procedura za maloljetnog igrača, pa se očekuje da oko toga neće biti problema. Klapija je rođen 5. siječnja 2007. godine, a odšteta koju Nijemci plaćaju je 5,2 milijuna eura. Dio toga ide posrednicima i njegovim prethodnim klubovima, a ostalo će sjesti na račun Kustošije.

Andy Bara poznat je kao nogometni menadžer i vlasnik agencije Niagara Sports Company, ali i kao suradnik Kustošije, čiji je gazda njegov prijatelj Vlado Babić. Bara je s Klapijom napravio još jedan fantastičan posao i ponovno šokirao nogometni svijet, koji se pita kako trećeligaš radi tako bogate transfere. Zapravo, ne radi ih trećeligaš već Bara...

Riječ se o vrlo nadarenom ofenzivnom veznjaku, za kojeg je RB Leipzig žestoko zagrizao jer ih podsjeća na Danija Olma, iako će neki kazati da je i brži od Španjolca. Ima 17 godina, a u Hrvatskoj je igrao za seniorsku momčad Kustošije, te u nogama ima 12 utakmica u trećem rangu. U Njemačkoj ga prvo vide u momčadi U-19. Doveli su ga kao projekt za budućnost. Kustošija je tražila 10 milijuna eura, imala je ponude i Arsenala i Borussije Dortmund, ali Klapija i njegova obitelj inzistirali su na RB Leipzigu i da posao odmah bude zgotovljen.

Bara je Klapiju, koji je rođen u Sjedinjenim Državama, našao u New York Cityju, koji je dio iste grupacije s Manchester Cityjem. Doveo ga je u Dinamo, gdje se zadržao kratko jer nije želio potpisati ugovor. Hrvatski prvak bio je itekako zainteresiran i korektan, ponudio mu je profesionalni ugovor, ali Klapija je u dogovoru s Barom odabrao drugu strategiju. Smatrali su da je bolje odraditi pola godine u Kustošiji, pa napraviti transfer u inozemstvo, nego izabrati put preko Dinama, pa se na Maksimiru zadržati najmanje tri-četiri sezone. U svakom slučaju, brže je "kapnuo" ozbiljan novac.

Klapija je uzeo hrvatsko državljanstvo jer mu je baka iz Zatona kraj Zadra, a roditelji ih BiH, a za razliku od Christiana Pulisica odabrao je hrvatsku reprezentaciju i već odigrao dvije utakmice za U-17 vrstu.

Linker
02. svibanj 2024 23:40