Kalinić je imao ideje, bio je ambiciozan, ali nije imao podršku

 Profimedia, Cropix
GATTUSO JE SLJEDEĆI?

Evo zašto je Nikola Kalinić dobio otkaz: Sada je jasno i kakav je plan Hajduka za nastavak sezone

U ovako posloženoj konstelaciji snaga bilo je razvidno tko će na kraju izgubiti poziciju
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. rujan 2024. 19:47

U utorak poslijepodne Hajduk je smijenio sportskog direktora Nikolu Kalinića, a njegovog nasljednika, koji neće doći iz unutarnjeg kadra kluba, imenovat će sljedeći tjedan.

- S Nikolom smo se razišli nakon završetka prijelaznog roka imajući u vidu ono što je najbolje rješenje za klub u ovom trenutku. Zahvaljujem mu što je prihvatio ovu ulogu u teškom trenutku te jako poštujem njegovu emociju koju iskazuje prema Hajduku. Odluku smo priopćili treneru Gennaru Gattusu, kojem je kao i svima u klubu u sljedećih nekoliko dana glavni cilj maksimalno se fokusirati na predstojeći derbi, kako bi momčad imala što kvalitetniju fizičku i mentalnu pripremu. Budući da se radi o izuzetno važnoj poziciji, tijekom sljedećeg tjedna predstavit ćemo novog sportskog direktora i sportsku strategiju kluba za koju smatramo kako je dugoročno jedina ispravna za Hajduk - kazao je predsjednik Uprave Ivan Bilić.

Smjena je iznenađenje

Kakvu je strategiju pripremio predsjednik Ivan Bilić znat će se kroz tjedan dana, ali razvidno je da s Kalinićem nije bio zadovoljan. Smjena je iznenađujući potez, jer Kalinić nije imao namjeru otići sa pozicije sportskog direktora premda su gotovo sva njegova nastojanja da pojača momčad ostala bez rezultata.

Nikola Kalinić na mjesto sportskog direktora došao je krajem svibnja zamijenivši Mindaugasa Nikoličiusa koji je na toj poziciji proveo tri i pol godine. Kalinić je bio izbor Nadzornog odbora koji je svježe izabranom predsjedniku Biliću sugerirao "uzmite domaćeg čovjeka". Bilić je imenovao Kalinića pred tri i pol mjeseca, a početkom rujna mu je potpisao otkaz. U ljetnom prijelaznom roku Hajduk je doveo trenera Gattusa, veliku zvijezdu Rakitića, Gambijca Sanyanga i pritom pna posudbu doveo Biuka, povratnika iz Valladolida. Namjera je bila angažirati "devetku" kako bi Livaja mogao igrati povučenog "špica", na tu temu razgovaralo se sa Mierezom, međutim tu počinje čitav niz igrača koje je Kalinić htio, ali za njihovo dovođenjenije dobio "zeleno svjetlo".

Razlog otkaza

Zato glavni razlog smjene Kalinića nije odrađeni mercato, jer ionako su sve ideje bivšeg sportskog direktora morale proći kroz još dvije razine odlučivanja. Nije sportski direktor imao odriješene ruke ni sredstva s kojima bi osigurao kvalitetniju svlačionicu. Temeljni razlog smjene isključivo je nastao u jazu između Kalinićevih ideja i klupskog supporta u realizaciji istih. U sudaru različitih vizija.

Ambiciozni Kalinić očito je stvarao probleme klubu, postao preveliki teret za Hajduk koji je odlučio ući u fazu stabilizacije. U prijevodu, kupovati samo ako se ima novca bez obzira u kakvom je stanju momčad. Kalinić je želio, transferi se nisu realizirali i počela se u javnosti stvarati negativna klima. Slika o Hajduku kao klubu nije sposoban dovesti pojačanja, osnažiti momčad u borbi za titulu. Predsjednik i Nadzorni odbor su sa svojom vizijom bili na jednoj, a Kalinić i Gattuso sa svojim potraživanjima na drugoj. U takvoj konstelaciji snaga bilo je razvidno tko će na kraju izgubiti poziciju.

Predsjednik i Nadzorni su ostali, Kalinić je smijenjen, a Gattuso, kao njegov izbor, sljedeći je na redu. Za dva dana je derbi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. rujan 2024 19:53