Sven Leifer/imago Sportfotodienst/profimedia
WIN-WIN SITUACIJA

‘Gabriel je lider, privatno miran, a sportski bezobrazan. Otac je žestoki dinamovac i to će mu biti poticaj‘

Službeno zaključenje velikog posla u Dinamu očekuje se tijekom dana
Piše: Andro PolićObjavljeno: 30. kolovoz 2023. 12:51

Vrijeme radnje bio je travanj 2017., a mjesto radnje - Vukovar. "Memorijal vukovarskih branitelja" okupio je vodeće hrvatske klubove u uzrastu do 14 godina, ali i selekcije Hrvata iz inozemstva. Posebno intrigantan bio je dvoboj mladih Hrvata iz Njemačke protiv RNK Splita. Zašto? Šest godina kasnije, pokazat će se, snage su u sredini terena odmjeravali budući igrači Dinama. S jedne strane stajao je Martin Baturina, "modra desetka" i neizostavni kotačić momčadi, a s druge strane Gabriel Vidović, najsvježija akvizicija zagrebačkog kluba, koja će uskoro biti predstavljena u Maksimiru.

Nakon što je prošlu sezonu odradio na kaljenju u nizozemskom Vitesseu, 19-godišnji mladić iz Bayerna stići će na posudbu u Dinamo.

Iako ima šest nastupa za reprezentaciju do 21 godine, hrvatska nogometna javnost i dalje nema posve jasnu sliku o nogometašu rođenom u Augsburgu, no njegov put dobro poznaje Danijel Lučić, tehnički koordinator Hrvatskog nogometnog saveza za mlađe uzraste, koji godinama u Njemačkoj prati situaciju, da talentirani nogometaši, s hrvatskim korijenima, u budućnosti pronađu put i do gnijezda "vatrenih".

- "Mali" je inače iz Augsburga. Od 12. godine putovao je svaki dan s ocem sat vremena do Münchena, stotinjak kilometara, tamo i natrag. Prošao je sve razine u Bayernu, vrlo brzo su prepoznali njegov talent, i tamo se učvrstio. Kad je riječ o Dinamu, otac je žestoki navijač, vjerujem da će to Gabrielu biti dodatni poticaj - kaže nam Lučić, koji nam otkriva kako je Gabrielov otac, Zoran, porijeklom iz Bosne, iz Žepča.

S obzirom na to da će prvog dana prosinca proslaviti 20. rođendan, Gabriela još možemo etiketirati kao "tinejdžera". Kako nam govori naš sugovornik, kompletno je drugačija osoba na terenu i izvan njega.

Vitesse mu dao "desetku"

- Privatno je zaista miran, orijentiran na obitelj, ne voli se isticati. S druge strane, na terenu je lider, "maher" koji preuzima odgovornost. Onako, sportski je "bezobrazan", u pozitivnom smislu. Uvijek ima pravo rješenje, i dobar je pod pritiskom. Ima taj neki "wow" efekt.

S obzirom na to da prije svega okupira poziciju lijevog krila, Dinamu će, zbog odlaska Luke Ivanušeca i ozljede Luke Stojkovića, stići kao naručen. Iako, u prošloj sezoni u Nizozemskoj, na dresu je nosio "desetku", a jasno je kakve su zadaće igrača s tim brojem. Lučić, koji je uživo svjedočio dvoboju između Baturine i Vidovića, prisjetio se kako je izgledao duel mladih, plemenitih ofenzivaca, koji će od srijede krenuti u zajedničke klupske avanture.

image

Gabriel Vidović i Franjo Ivanović

ARHIVA HRVATSKOG SVJETSKOG KONGRESA

- Za selekciju Hrvata iz Njemačke igrali su tada i Franjo Ivanović, koji je sada u Rijeci, i Igor Matanović, Gabriel Marušić… Baturina je bio supertalent, vidjelo se odmah. Obojica su bila dominantna na igralištu, osjetila se svijetla budućnost pred njima.

Upravo je Ivanović, kao i Marco Pašalić, u HNL stigao iz drugih momčadi klubova njemačke Bundeslige. Prvi kadrovi njihovih riječkih epizoda izrazito su obećavajući, a njihov put želi ponoviti i novi član Dinama.

Prvo posudba

- Iza njega je prijelazna godina. U početku je imao veliku minutažu u Vitesseu, kasnije su ga ubacivali s klupe. Nezgodan je taj prijelaz iz juniorskog u seniorski nogomet, teško se učvrstiti. Odlazak u Dinamo pravi je potez za daljnji razvoj. Vidi se to kod Ivanovića i Pašalića u Rijeci. U Njemačkoj bi možda nestali u konkurenciji. Ovo je "win-win" situacija za sve. Hrvatski nogometni savez napravio je sjajnu stvar što je učvrstio vezu s dijasporom, ne gubimo naše igrače, a hrvatska liga počela je profitirati. Uostalom, takve je igrače lakše i uklopiti - rekao je Lučić.

Dok je većinom nastupao za drugu momčad bavarskog velikana, za koju je u pretprošloj sezoni isporučio "double-double" učinak s 21 pogotkom i deset asistencija, za prvu momčad skupio je četiri nastupa u Bundesligi, uz jednu asistenciju. Posljednji nastup upisao je krajem kolovoza prošle godine, a nakon toga otišao je prema Vitesseu i skupio četiri pogotka u 25 nastupa.

- Mnogo toga ovisi o treneru. Smatram kako je imao veću budućnost kod Nagelsmanna nego kod Tuchela, a promijenio se i sustav igre. Naravno, u vodstvu kluba svatko ima svoje ideje, ali "mali" je svakako budućnost hrvatskog nogometa, to često govorim - zaključio je Lučić.

Iako je Vidović već u Maksimiru, službeno zaključenje posla očekuje se danas, a mladić bi u Dinamu trebao odraditi cijelu sezonu na posudbi, nakon čega će Dinamo imati opciju ugovora za, navodno, iznos od četiri milijuna eura...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. lipanj 2024 13:18