ANDY BUCHANAN Afp
KARIJERA NA RASKRIŽJU

Gerrardov pomoćnik do kraja je srušio planove hrvatskog napadača: Sanjao je Vatrene, a sad je u drugoj ligi

Prvi kadrovi iz Italije gdje je potpisao na tri godine govore da još ima motiva
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. srpanj 2023. 14:57

Antonio Čolak koji je navikao na život u Europi i barem boravak u širem kadru izbornika Zlatka Dalića završio je u Serie B. Iako Parma ima veliko ime, a u doba kad je u njoj igrao Mario Stanić i prije toga u devedesetima osvajala je trofeje, ukupno po četiri talijanska i europska, zbog financijskog posrtaja vlasnika odavno nije sila, a proteklu sezonu završila je na četvrtom mjestu u drugoj ligi. Čolak više neće ganjati skupine Lige prvaka i Europske lige nego plasman u najviši rang talijanskog nogometa.

image
PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/alamy/alamy/profimedia

Nakon što je s Rijekom i PAOK-om igrao u Europskoj i Konferencijskoj ligi, a s Malmöm u Ligi prvaka, Čolak je u ljeto 2022. potpisao za Glasgow Rangers. Dok je trener bio Nizozemac Giovanni van Bronckhorst pratile su ga fanfare, zabio je jedanaest pogodaka u prvenstvu, od toga u četiri navrata po dva, te tri u kvalifikacijama za Ligu prvaka koju su izborili u dvije utakmice s nizozemskom PSV Eindhovenom, a on im je zatresao mrežu doma i vani. Mediji u Škotskoj kovali su ga u junaka, a pojedini hrvatski novinari "gurali" ga Zlatku Daliću u reprezentaciju za Katar. Izbornik je možda i promislio, ali ostao je kod ranije odluke da Čolaka ne vodi na Svjetsko prvenstvo, imao je svoj odabir kojeg su na "devetki" činili Andrej Kramarić, Bruno Petković, Marko Livaja i Ante Budimir.

image

Merih Demiral i Antonio Mirko Čolak

OZAN KOSE Afp

Antonija je to pogodilo, čak jako, bio je razočaran, dojma smo i ljut jer živio je u uvjerenju da će izbornik ipak na kraju pročitati njegovo ime. No, naglo ga je istina "tresnula o glavu", ključni događaj za pad karijere dogodio se nakon toga. Usko se može povezati s datumom 28. studeni 2022. godine. U tijeku Svjetskog prvenstva Rangers je doveo novog trenera. Michael Beale, koji je poznavao stanje u klubu jer je ranije bio pomoćnik Stevena Gerrarda, uzeo je fotografiju Antonija Čolaka, stavio je na stol i crvenim markerom preko njeg napravio golem upitnik.

image
RICHARD SELLERS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Richard Sellers/pa Images/profimedia

U tom času hrvatski napadač bio je ponešto ozlijeđen jer mučio ga je list, ali iako se oporavio i već 2. siječnja bio na raspolaganju u Old Firmu sa Celticom, Beale ga jednostavno nije vidio u svojoj koncenpciji. Šansu mu je davao "na slamku" sve do finiša prvenstva kad je započeo u tri ligaške utakmice. Ako između trenera i igrača nema povjerenja često padnu samopouzdanje i motiv, Čolak je do kraja sezone zabio samo još dva pogotka u prvenstvu i jedan u FA kupu. Htio je ostati u Rangersu s kojim ga je vezao ugovor, međutim Beale je onaj crveni masni upitnik pretvorio u debeli X i dao Upravi zadatak da ga pošto-poto proda. Nudili su ga na sve strane, na kraju su inkasirali 2,9 milijuna eura, što je financijski za njih dobro jer PAOK-u su ga prije toga platili 2,5 milijuna eura.

image
STEVE WELSH/PA IMAGES/PROFIMEDIA Steve Welsh/pa Images/profimedia

No Čolak, koji je odigrao tri utakmice za Vatrene i više puta bio pozivan, nakon 12 odigranih utakmica u Ligi prvaka i još 13 u kvalifikacijama gdje je zabio osam golova, te pet susreta u Europskoj ligi, pet u izlučnom natjecanju za nju sa dva gola i šest nastupa u Konferencijskoj ligi, sad je daleko od međunarodne scene. U teškoj borbi za reafirmaciju sa 30 godna koje puni u rujnu. Podsjećamo da je bio najbolji strijelac HNL-a u dresu Rijeke sa 20 pogodaka u sezoni te da se za njega svojedobno zanimao i Dinamo.

image
COLIN POULTNEY Dppi Via Afp

Prvi kadrovi iz Italije gdje je potpisao na tri godine govore da još ima motiva, pozvao je navijače Parme da ih podrže na Tardiniju. U privatnom životu slaže stvari, prije mjesec i pol dana u Frankfurtu se oženio s dugogodišnjom djevojkom Dianom Pavlović, Hrvaticom koja je kao i on rođena u Njemačkoj.

Parma za njega znači da o reprezentaciji ne može razmišljati. Izbornik Zlatko Dalić dao mu je prigodu u nekim susretima, ali zaključio je da nije ono što treba nacionalnoj vrsti. Primjetno je kod njega da je davao puno golova u europskim kvalifikacijama, ali potom ne više u skupinama kad je bila jača konkurencija. Snove mu je do kraja srušio Michael Beale koji ne "šmeka" njegove igračke karakteristike. Možda bolje sreće budu u Parmi kod nekadašnjeg veznjaka Fabija Pecchije...

Linker
24. travanj 2024 22:28