Denis Garmaš i Ivica Kulešević

 SCREENSHOT: NK OSIJEK
TROFEJNI NOGOMETAŠ

Gotov je jedan od najvećih transfera u povijesti Osijeka, legenda Dynama stigla na Opus Arenu!

Nema nikakve sumnje, nogometaša bogatije biografije Osijek nikada ranije nije potpisao
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 06. rujan 2023. 17:09

Takvog se igrača isplatilo čekati. Dva tjedna nakon što je otkriveno kako Osijek želi potpisati Denisa Garmaša, legenda kijevskog Dynama, igrač koji u nogama ima 361 utakmicu u dresu slavnog kluba i 31 nastup za ukrajinsku reprezentaciju, zadužio je opremu bijelo-plavih.

Neplanirano se oduljio dolazak ukrajinskog veznjaka među Bijelo-plave. Trebao je, naime, Garmaš prvo raskinuti ugovor koji ga je s Dynamom vezao još dvije godine nakon što ga je ove sezone Mircea Lucescu držao po strani iako je još prošle sezone ubilježio 34 nastupa u svim natjecanjima. Čak ni raskid suradnje nije bio problem koliko ishođenje dozvole da napusti domovinu. Trebalo je strpljenja jer zbog ratnog stanja u kojem se nalazi Ukrajina odlazak iz te zemlje vojnim obveznicima ipak nije tako jednostavan. Čim je dobio dozvolu za izlazak iz zemlje Garmaš se zaputio u Osijek. Već u utorak je u trening kampu odradio individualni trening s kondicijskim trenerom, u srijedu prijepodne liječničke preglede, a popodne je promoviran u dresu bijelo-plavih nakon čega se priključio ostatku momčadi koja je nakon dva dana odmora počela radni tjedan.

Detalji ugovora

Ugovor je potpisan godinu plus godinu, odnosno klub s Opus Arene ima opciju automatski produljiti suradnju s ukrajinskim veznjakom na još godinu dana.

image

Denis Garmaš

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

- Znam da je Osijek odlično organiziran klub sa sjajnom infrastrukturom. Vidio sam da ima brojne i srčane navijače koji su velika podrška klubu, atmosfera sa zadnjih domaćih utakmica bila je doista impresivna i to me privuklo. Želim se maksimalno fokusirati na treninge, na upoznavanje suigrača i da zajedno s njima u Osijeku ostvarim najbolji mogući rezultat. Razgovarao sam s Drambaievom koji je rekao da neću pogriješiti ako dođem, znam da je ovdje igrao i Cheberko, a u Dynamu iz Kijeva sam igrao i s Domagojem Vidom koji je često isticao svoju prekrasnu zemlju i klub u kojem je ponikao. Poznajem i trenera iz Rizespora, pa vjerujem da će mi prilagodba biti lakša. Pozicija u momčadi? Ja sam ofenzivni vezni igrač koji može igrati i nešto povučenije, ali i isturenije kao napadač - rekao je Garmaš koji je u Osijeku zadužio dres s brojem 19.

Velika Tomasova želja

Garmaš je bio velika želja trenera bijelo-plavih Stjepana Tomasa, a surađivat će tri godine nakon što su se u turskom Rizesporu mimoišli. Naime, proljetni dio sezone 2019./20. bio je na posudbi u turskom Rizesporu, a tada se Ukrajinac mimoišao sa aktualnim trenerom Osijeka. Garmaš je turski klub napustio svega nekoliko dana nakon što je Tomas sjeo je na klupu Rizespora.

Nema nikakve sumnje, nogometaša bogatije biografije Osijek nikada ranije nije potpisao. Garmaš je, naime, ikona slavnog ukrajinskog kluba za kojeg je odigrao 361 utakmicu i samo su sedmorica nogometaša u povijesti odjenula Dinamov dres više puta od njega. Osvojio je s Dynamom 11 trofeja, a pritom zabio 54 pogotka i podijelio 45 asistenicija. U nogama ima 88 europskih utakmica i 11 postignutih golova u natjecanjima UEFA-e. A zabijao je Bayernu, Napoliju, Bešiktašu... Bio je član nacionalne momčadi na dva Europska prvenstva (2012. i 2016.), a posljednji puta je pod zastavu pozvan prije godinu i pol dana u utakmici protiv BiH u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

- Sretni smo i zadovoljni što smo uspjeli dovesti igrača Denysovog kalibra. Riječ je o ikoni Dinamo Kijeva, igraču bogatog iskustva koji je u karijeri igrao značajne utakmice i osvajao trofeje. Sigurni smo da će unaprijediti našu igru i dodatno pojačati kvalitetu momčadi te predstavljati pojačanje na travnjaku i izvan njega - rekao je sportski direktor Ivica Kulešević.

Stiže i bivši napadač Dinama?

Do kraja prijelaznog roka nije ostalo još puno vremena, a u Osijeku istovremeno rade na više frontova. Garmaš ne bi trebao biti i posljednje pojačanje.

Oko dolaska Komnena Andrića čini se kako sve ide u dobrom smjeru. Clermont je dao dozvolu napadaču da pregovara s Osijekom i dvije su se strane dogovorile, ali sada je preostao još teži dio posla, odnosno da dva kluba usuglase uvjete transfera. Grčki mediji posvetili su prostor mogućem dolasku Enisa Čokaja na posudbu u Osijek. Prema njima, Osijek je izašao s prijedlogom Panathinaikosu o posudbi albanskog veznjaka do kraja sezone uz ugrađenu otkupnu klauzulu koju bi, pak, atenski klub želio izbjeći. Istovremeno, i Asteras Tripoli forsira posudbu Čokaja.

Denis Garmaš

Rođen: 19. travnja 1990.

Pozicija: vezni

Visina/težina: 186/72

Seniorska karijera: Dynamo Kijev (2007-2023; 361 nastup, 54 gola), Rizespor (2020; 16 nastupa, 3 gola)

Reprezentacija: Ukrajina (2011-2021; 31 nastup, 2 gola)

Trofeji: 3 prvenstva Ukrajine, 4 Ukrajinska kupa, 6 Ukrajinskih superkupova

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 18:42