MICHAL FAJT,ZOSPORTU.SK/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
POGLED NA KADAR

Hajduk bi u bliskoj budućnosti mogao imati tandem koji će stvarati razliku u ofenzivi

Obojica su vrsni dribleri, okomiti igrači koji znaju s loptom kreirati višak i vezati za sebe suparničke defenzivce
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. rujan 2024. 07:21

Pred utakmicu s Osijekom je Hajdukov trener Gennaro Gattuso ponudio zrno optimizma izjavom “rečeno mi je da se poboljšala situacija glede angažmana pojačanja”, ali očito je da pomak nije bio dovoljan za bitnije promjene.

Puno se očekivalo od zadnjih dana mercata, postojale su kvalitetne ideje, budući da se Kalinić s pravom držao svoje temeljne postavke “nećemo dovoditi tek da dovodimo”. Ciljano je tražio igrače koji su mogli ponuditi nešto više od igrača koji već stanuju u poljudskoj svlačionici, međutim, osim Stipe Biuka nije Hajduk uspio dovesti igrače koji bi mogli pokrenuti momčad. Ipak je sve u šoldima....

Mlakar dosta hladan

Toma Bašić bio je preskup za Bijele u uvjetima koje je postavio vlasnik Lazija. Pregovori na relaciji Split - Rim zapeli su na razlici od 750.000 eura.

Toliko je Lazio više tražio negoli je Hajduk bio spreman platiti. Previše da bi se našao kompromis. Bašić je ostao u Laziju, a Mlakar u Pisi, s tom razlikom da slovenski napadač i nije izrazio neku osobitu želju za povratkom.

image
FOTO: ROBERT MATIĆ/HAJDUK.HR

Ali, kako god, na kraju će se Gattuso morati okrenuti radu s kadrom kojeg već dva mjeseca ima na raspolaganju. Rosterom koji se promijenio samo u jednom detalju, budući da je ostao Talijan bez Sahitija, a dobio je Biuka na poziciji krilnog napadača.
U kakvoj je formi 21-godišnji napadač, koji nije zabilježio premijeru u novoj natjecateljskoj sezoni, tek ćemo vidjeti. Logično je da će mu trebati određeno vrijeme kako bi dosegao tjelesnu spremu ostatka momčadi, ali Biuk definitivno posjeduje klasu za status pravog igračkog pojačanja.

Neophodna brzina

Sve je u rukama Gattusa, bez novih igrača morat će trener pokazati koliko može izvući iz aktualnog kadra, tim više što će se za Maksimir vratiti tri igrača koji pretendiraju na dres prvotimca Bijelih.

Sanyang je prvi i najvažniji jer momčadi donosi neophodnu brzinu u napadu. Gambijac i Biuk trebali bi u bliskoj budućnosti predstavljati tandem krilnih napadača, koji će gotovo uvijek stvarati razliku u ofenzivi.

image

Abdoulie Sanyang

ANTE CIZMIC Cropix

Obojica su vrsni dribleri, okomiti igrači koji znaju s loptom kreirati višak i vezati za sebe suparničke defenzivce, čime otvaraju još veći prostor Livaji.

Za maksimirski derbi je problem što neće do tada imati zajedničku utakmicu, Sanyang se vraća nakon ozljede, Biuk poslije ljetne stanke bez podražaja službenih susreta. Međutim, nije prvenstvo jedna utakmica, dugačak je HNL maraton i bit će prilika.
Ali, generalno gledajući, uoči posljednjeg dana mercata razvidno je da jesenski Hajduk ostaje u rukama trenera koji mora iz aktualnog kadra izvući maksimum. Pritom je jasno da će na terenu momčad predati u ruke dvojice najiskusnijih prvotimaca, Rakitića i Livaju. Tražili su Bijeli kroz potencijalne transfere bonus kvalitete za vezni red i napad, međutim, na kraju su ostali bez željenih pojačanja za nastavak aktualne sezone.

Dakle, Livaja i Rakitić bit će predvodnici jesenskog Hajduka. S Gattusom kao najodgovornijim, jasno.

U međuvremenu, Niko Sigur čeka debi za reprezentaciju Kanade. S Poljuda je potvrđeno da je Sigur otputovao na pripreme kanadske A selekcije, koja u prvenstvenoj stanci na rasporedu ima dva test susreta. Prvi je na rasporedu 7. rujna u Kansas Cityju kad će se Kanađanima suprotstaviti SAD, a tri dana kasnije u Arlingtonu igraju s Meksikom.

Pod raznim zastavama

Pored Sigura, koji je otišao za Kanadu, Hajduk ima još jednog A reprezentativca, Aleksandra Trajkovskog, koji s najboljom selekcijom Sjeverne Makedonije na programu ima dva susreta Lige nacija. U subotu je gostovanje na Farskim otocima, a potom domaći susret u Toše Proeski Areni protiv Armenije.

Za reprezentaciju U21 Hrvatske otišli su Borna Buljan, Dominik Prpić, Marko Capan i Šimun Hrgović, dok je Madžid Šošić na pripremama U21 Bosne i Hercegovine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. rujan 2024 07:21