Virgil Misidjan

 Pro Shots Photo Agency/DDP Usa/Profimedia
POLJUDSKI MERCATO

Hajduk traži pojačanja za novu sezonu: Dva milijuna eura nikako neće biti dovoljna za ovu trojicu igrača

Poljudski nogometni klub u potrazi za igračima koji bi mu ojačali ekipu za iduću sezonu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. lipanj 2023. 12:06

Zvonimir Šarlija prvi je igrač koji je ovog ljeta stigao među Bijele, ali jasno je da nije posljednji jer Hajduk je u velikoj potrazi za pojačanjima. Ambicije su visoke, “puca” se na europsku jesen i razvidno je da se Splićani moraju osnažiti u svim linijama. Tri igrača zanimljiva su Bijelima - prvi je Mihael Žaper, polivalentni defenzivac Osijeka, zatim Chido Awaziem, nigerijski stoper kojemu je istekla posudba iz Boaviste, te jedno sasvim novo ime, 28-godišnji krilni napadač Twentea, Virgil Misidjan. Sva trojica imaju karakteristike potrebne za Hajduk, no krenimo redom, od Žapera...

Hajduk je za Žapera poslao ponudu Osijeku, u gradu na Dravi dobro će razmisliti što napraviti sa svojim zanimljivim igračem. Milijun eura je ponuda Hajduka za otkup ugovora igrača što je obvezom vezan s Osijekom do ljeta 2024. godine. Još godinu dana ima Žaper ugovor s Osijekom, a pritom je ustrajan u namjeri promjene sredine. Nije tajna da želi u Hajduk, ali Osijek je na potezu. Uzeti milijun eura odmah, čekati neku bolju ponudu ili ući u neki “klinč” s igračem koji je već naumio otići. Najgori dio scenarija je svakako ostanak Žapera do isteka ugovora, a time i Osijek ostaje bez najmanje milijun eura. Plavo-bijeli imaju odluku u rukama, Žaper i Hajduk znaju što žele.

image

Mihael Žaper

VLADO KOS/CROPIX

Zašto Hajduk želi Žapera pitanje je koje ima jasan odgovor. Premda je 24-godišnji Osječanin u posljednje vrijeme češće igrao na stoperskoj poziciji, Bijeli ga jasno žele dovesti na mjesto zadnjeg veznog. Igrač koji je u ranom dijelu karijere balansirao između “šestice” i “osmice” perspektivu je gradio na kvalitetnom šutu i skoku. Ne čudi jer Žaper je 188 centimetara visok, igrač za kojeg je prije dvije godine Osijek imao sjajnu milijunsku ponudu.
- Odbili smo četiri milijuna za Žapera što su nam ponudili iz Portugala - ustvrdio je u travnju 2021. tadašnji trener Osijeka, Nenad Bjelica.

Nudio je i Dinamo nekoć dva milijuna eura za Žapera, ali u međuvremenu je Žaperova karijera izgubila početni zamah. U zadnje dvije godine selio je i na klupu, zatim je od igrača veznog reda, najčešće “šestice”, prebacivan u obrambenu liniju.

Čekanje oko Awaziema

Međutim, treba biti jasan, Hajduk ne traži stopera, Žaper mu treba za jačanje konkurencije u sredini terena. U Lekinom sustavu 4-2-3-1 Žaper bi definitivno konkurirao za tandem s Krovinovićem. Nikako za stopera jer na stoperu već postoji jaka konkurencija, a još se namjerava pojačati s Awaziemom.

image

Awaziem s peharom Kupa

SAŠA BURIĆ/Cropix

Toliko se toga već ispisalo oko nigerijskog središnjeg braniča da i nema potrebe puno ponavljati. Sve je jasno, Leko želi ostaviti Awaziema, treba mu stoper njegove snage i brzine. U kadru ima skakača, čvrstih defenzivaca u zadnjoj liniji, ali Awaziem se po svojim tjelesnim predispozicijama ipak izdvaja kao poseban. Cijelu godinu, dok je igrao na posudbi za Bijele, navodila se svota od dva milijuna eura kao otkupna cijena. Međutim, jasno je da Hajduk nema namjeru platiti taj iznos. Odšteta u rasponu od 1 do 1,5 milijuna eura doima se kao realnija opcija, ali pritom je razvidno da će i Boavista pričekati razvoj situacije na tržišt. Treba vidjeti nudi li netko i više, a do tada je čekanje.

Misidjan po profilu odgovara Bijelima

Treći, ali ne i najmanje važan jest 28-godišnji Nizozemac Virgil Misidjan, krilni napadač prvoligaša Twentea. Ugovor je Misidjanu istekao, u Twenteu je prošle sezone zabio osam pogodaka uz četiri asistencije, pa bez obzira hoće li sve ostati na priči o zanimanju Bijelih ili će se možda najava pretvoriti u realizaciju nema spora da je Misidjan igrač koji po profilu odgovara Bijelima. Slobodan je, ima godina i velikog internacionalnog iskustva s obzirom na to da je počeo u Willemu II, nastavio u Ludogorecu, zatim Nürnbergu, da bi zadnje dvije sezone proveo u Twenteu.

Primarno je ljevokrilni napadač i po svim karakteristikama je igrač koji bi vrijedio i Hajduku, tim više što se očekuje prodaja Mlakara ili Sahitija. Čak i da se ne prodaju, Hajduku bi pravi krilni napadač odlično došao jer bi se Mlakar mogao koristiti i kao “devetka” s obzirom na to da u kadru više nema Nikole Kalinića, pa je Livaja jedini iskusni klasični “špic”.

Mihael Žaper

- nogometaš je Osijeka

- igra kao stoper i zadnji vezni

- navršio je 24 godina

- na TM vrijedi 3,0 mil. eura

Chidozie Awaziem

- igrač portugalske Boaviste

- drži stopersku poziciju

- u siječnju proslavio 26 godina

- na TM vrijedi 3,5 mil. eura

Virgil Misidjan

- slobodan igrač bez ugovora

- pozicija mu je krilni napadač

- napunio je 29 godina

- na TM vrijedi 3,0 mil. eura

Linker
06. svibanj 2024 16:26