Mindaugas Nikoličius

 TOM DUBRAVEC/Cropix
NIJE GOTOVO

Hajduk u utrci s vremenom, Nikoličius lovi zadnje pojačanje za napad na titulu prvaka

Bitno jaču momčad Bijelih gledat ćemo već u Velikoj Gorici u nedjelju 17. rujna
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. rujan 2023. 12:10

Četiri nisu dovoljna, traži se peti. Sahiti, Dajaku, Dolček i Brajković neće sami iznijeti teret šampionskih ambicija na poziciji krilnog napadača, zato Hajduk u posljednjem tjednu ljetnog mercata traži pojačanje na krilu. Igrača koji može proći “jedan na jedan”, igrača koji će svojom energijom podići momčad, biti prevaga kada je zatvoren Livaja, a veznjaci nemaju rješenje s distance.

Sve ove karakteristike u najboljim danima imao je Jan Mlakar. Dvije godine zaredom slovenski je reprezentativac, danas član talijanskog drugoligaša Pise, bio prvi do Livaje na listi strijelaca. U prvoj sezoni sedam, u drugoj je došao do 11 zgoditaka u HNL-u. Netko treba nadoknaditi te pogotke, Bijeli trebaju igrača koji će zabijati uz Livaju.

Mlakar je nominalno bio krilo, premda je doveden za “špica”. Uostalom, “devetku” igra i u Pisi, jer Mlakar je klasični centarfor, ali uz Livaju je svoje mjesto u startnoj postavi pronašao na krilu. Slovenski napadač nije uvijek briljirao, imao je i promašaja, ali ipak je u dvije sezone ostvario učinak koji danas netko mora nadomjestiti. Hajduk u kadru ima dovoljno igrača koji konkuriraju za alternaciju Mlakaru, ali samo brojkom. Ne i klasom napadača potrebnog za šampionsku utrku.

image

Mindaugas Nikoličius i Ivan Leko

Božidar Vukičević/Cropix

Bez odgovora za Sahitija

Dvije godine Hajduk je prvenstvo završavao na drugoj poziciji, nema spora da bi i ove sezone s aktualnim kadrom mogao komotno ostati na identičnom plasmanu. Ali cilj nije ostati isti, cilj nije biti u vrhu, već se popeti na sam vrh.

Aktualni napadački kadar ne pruža optimizam za takvo ostvarenje. Sahiti, prvi igrač koji bi trebao ponijeti ulogu nasljednika učinka Mlakara, nije u formi. Još od zime kada ga je Leko pokušao priviknuti na lijevog bočnog nije Sahiti bio onaj iz prošle, kalendarske 2022. Stigla je potom i ozljeda, mjesec i pol dana se oporavljao povremeni kosovski reprezentativac. Na proljeće je upisao tek jedan pogodak uz jednu asistenciju, dok u novoj sezoni, u sedam nastupa, još uvijek ima prazne rubrike.

Svima je dobro znano koliko može Sahiti, ali ni Leko nema odgovor zašto je 24-godišnji krilni napadač izvan forme. Visoko je postavio letvicu u sezonu i pol koliko je prošlo od povratka iz Šibenika, zato se danas i puno očekuje od energičnog krilnog napadača.

Dolček je poput Sahitija prošao posudbu u Šibeniku, potom se vratio u Hajduk, ali unatoč nekoliko bljeskova ostao je nedorečen. Jedna asistencija u devet nastupa za ukupno 499 minuta premalo je za Hajduk. Leon Dajaku ima najbolji učinak s dva pogotka, ali unatoč zgodicima nije ostavio dojam da je spreman za ulogu nositelja. Kroz igru je malo pokazao, jer na njegovoj poziciji traže se prolazi “jedan na jedan”, prave lopte za suigrače pred suparničkim vratima. Stigao je s preporukama “igrač internacionalnog iskustva, nekadašnja nada Bayerna”, ali nije za sada pokazao da je iznad konkurencije u poljudskoj svlačionici.

Bitno jači Hajduk kod Gorice

Posljednji u kvartetu je Roko Brajković, 18-godišnji junior koji se tek povremeno pojavljuje na klupi čekajući prve minute ove sezone. Zato se Brajković spominje kao opcija u kadru, ali teret ambicija nosi tercet iskusnijih. Međutim, taj tercet nije dovoljan, zato je Nikoličius ovog tjedna u velikom poslu. Sportski direktor Hajduka primarno traži krilo pri čemu je fokus potrage očekivano izvan tablice HNL-a. Krilni napadač je nužnost, a dovede li i još jednog veznjaka, bit će bonus kvaliteta za momčad.

Istra je pokazala koliko su Bijeli “tanki” u obje linije, koliko imaju problema u stvaranju i realizaciji prigoda.

Pred 25.000 gledatelja čija podrška nije prestajala tijekom cijelog dvoboja, hajdukovci nisu u drugom dijelu uspjeli kreirati ozbiljniju prigodu. Podatak je to koji upozorava i pritom ne treba očekivati da će povratak Pukštasa riješiti sve probleme vezne linije. Traži se klasa, kvaliteta koja će podići momčad, jer kako kaže izbornik Dalić u poznatoj reklami “dobro nije dovoljno”. I za Hajduk to vrijedi.

Dobro nije dovoljno, treba puno bolje i kvalitetnije, jer šampionska utrka se tek zahuktava. Nema spora, bitno jači Hajduk gledat ćemo već u Velikoj Gorici u nedjeljno poslijepodne 17. rujna. Hajduk s Uremovićem na stoperu, s novim krilnim napadačem.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 11:22