Ivan Rakitić

 Jose Breton/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia
IŠČEKUJU SE POJAČANJA

Hajduk želi dovesti na posudbu 19-godišnjeg ‘brzanca‘, evo i kakva je situacija s Rakitićem

Splitski klub i dalje je jedini u HNL-u koji ovog ljeta nije doveo ni jedno pojačanje
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 17. srpanj 2024. 13:58

Hajduk je i dalje jedini klub u SuperSport HNL-u koji ovog ljeta nije doveo ni jedno pojačanje. Međutim, vrlo brzo trebao bi doći trojac od kojeg se očekuje da poprilično promijeni krvnu sliku poljudske svlačionice. I da Gennaru Gattusu donese ono što nasušno treba.

Ivan Rakitić (36) je u Al Shababu obavio potrebne formalnosti te je praktički napustio klub. Stoga više nema prepreka na njegovom putu do Poljuda. Hajduk i Rakitić odavno su dogovorili sve detalje njegovog ugovora i proslavljeni Vatreni trebao bi vrlo brzo postati igrač Hajduka. U Rakitiću bi Gattuso dobio plemenitog veznjaka, kojem bi u ruke dao ključeve Hajdukove igre.

Naravno da će Rakitiću trebati vremena da uhvati pravu formu, ali pričamo o dokazanom profesionalcu, igraču koji je prije samo sedam mjeseci bio jedan od važnijih igrača Seville. Rakitić bi svojim znanjem i iskustvom trebao igrače oko sebe učiniti boljima.

Velika želja Poljuda je i Emmanuel Ekong (22), krilni napadač Empolija, sposoban igrati i centarfora. Šveđanin nigerijskog podrijetla prošlu je sezonu proveo na posudbi u Istri 1961. Dugo se tražio na terenima SHNL-a, ali kad je napokon čvrsto stao na noge, preko noći je izrastao u jednog od najubojitijih igrača lige.

Jasan profil

Ekong je u Puli kliknuo s talijanskim trenerom Paolom Tramezzanijem, koji je momčad preuzeo 8. veljače. Pod njegovim je vodstvom Ekong postao sjajan u prodorima i vrlo efikasan. Sjećamo se kako je protiv Slavena Belupa zabio fantastičan gol. Tramezzani je u njemu prepoznao i probudio golemi potencijal, pa je u posljednjih sedam nastupa upisao dva gola i tri asistencije, uz vrlo dojmljive igre. Ekong je posebno plijenio brzinom i moćnim prodorima, a znamo da je Gattuso naglasio da najprije želi dovesti takav profil krilnih igrača.

image

Emmanuel Ekong

FRANCO ROMANO Nurphoto Via Afp

Završno pojačanje koje se na Poljudu očekuje već do prve službene utakmice, protiv Torshavna 25. srpnja na Poljudu, trebao bi biti Šahtarov Brazilac Newerton (19). Darijo Srna ga je spreman posuditi Hajduku i to uz jako povoljne uvjete, a i Brazilca zanima sezona u Splitu.

Značajna prevaga

Newerton na Transfermarktu vrijedi 2,5 milijuna eura, a Šahtar ga je prošlog ljeta doveo iz Sao Paola za 3,6 milijuna eura. Newerton je u prošloj sezoni odigrao ukupno 21 utakmicu (974 minute), upisavši 1 gol i 1 asistenciju. Taj gol, koji je u prvenstvu zabio protiv Zorje, zasad mu je jedini koji je zabio u seniorskim utakmicama. Međutim, Brazilac je tek napunio 19 godina.

Newertonu očito treba momčad koja bi “otključala” potencijal zbog kojeg ga je Šahtar doveo, a znamo da Šahtarova skautska služba u Brazilu već godinama radi fantastičan posao. Newerton nogometno ima sve što treba da izraste u pravog igrača - iznimno je brz, sjajan je dribler, ima odličnu suradnju i smisao za igru. Ono što mu nedostaje je prava prilika, odnosno kontinuirana minutaža, kroz koju bi stekao samopouzdanje bez kojeg niti jedan mladić ne može izrasti u pravog igrača, koliko god talentiran bio. Newertonova brzina i dribling bi u ligi poput naše mogli biti značajna prevaga. S utakmicama bi trebali doći i golovi.

image

Newerton

AXEL HEIMKEN Afp

Gattuso želi i Newertona i Ekonga jer mu u momčadi kronično nedostaje brzine i moći. Obojica, doduše, preferiraju igru na lijevoj strani napada, na kojoj Hajduk ima i Perišića, ali posebno Newerton ima takvu brzinu i arsenal driblinga da mu igranje na desnom krilu ne bi trebalo predstavljati problem. A i Ekong je vrlo zanimljiv kao napadač, posebno ako ga zamislimo u tandemu s Livajom.

Ekong je spreman doći na Poljud. Upoznao je ligu, ponovno bi ga trenirao Talijan, a Hajduk bi značio iskorak u odnosu na Istru.

“Prošlu sam sezonu u Istri dobro završio. Želim nastaviti u tom ritmu i igrati što je moguće više. Razgovarao sam s Empolijem o novoj posudbi i dogovor je da ćemo zajedno potražiti najbolje rješenje”, kazao je Ekong u razgovoru za švedske medije, koje je zanimalo je li moguć njegov povratak u Švedsku.

Nikola Kalinić i Gennaro Gattuso imaju odlične relacije u Italiji, pa stoga ne bi smjelo biti većih problema u oko realizacije Ekongove posudbe.

Dva brzanca poput Ekonga i Newertona značajno bi mogla promijeniti fizionomiju Hajdukove igre. U prošloj sezoni baš je manjak brzih igrača, prije svega u napadu, bio glavni problem momčadi. I Gattuso je to detektirao odmah po dolasku na Poljud, pa je Kalinićev primarni zadatak bio pronaći dva brza krila.

“Ne zanimaju me njihova imena, samo želim vidjeti brzinu i dubinu u njihovoj igri”, jasan je bio Gattuso.

Mladi i gladni

Ekong i Newerton su profilno ti igrači. Mladi i “gladni”, željni prave prilike. I, što je jako važno, cjenovno dostupni Hajduku. Znamo da je Nikola Kalinić žestoki protivnik igrača iz “sive” zone, kakvih je Hajduk proteklih sezona imao pregršt. Ekong i Newerton nisu ta “siva” zona, nego mladići evidentnog potencijala, koji samo traže sredinu u kojoj bi njihov talent mogao “eksplodirati”.

Hajduk se čini kao dobar izbor za njih, baš kao i oni dobar izbor za Hajduk...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. listopad 2024 15:01