Fahd Moufi

 GORAN MEHKEK Cropix
USKORO NOVA PRILIKA

Hajdukove prinove djeluju obećavajuće: Šarlija najbolji, Dajaku nije oduševio, ali mogao je biti heroj...

Četiri nova igrača nastupila su u Superkupu, jedino je Ismael Diallo ostao bez minutaže
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. srpanj 2023. 05:44

Četiri nova igrača Hajduka nastupili su u Superkupu, jedino je Ismael Diallo ostao na klupi bez minutaže. Od kvarteta prinova najbolji je dojam bez premca ostavio Zvonimir Šarlija.

Stoper koji je prvi ove sezone stigao među prinovama Bijelih dosad je imao i najviše vremena za adaptaciju. Bivši središnji branič Panathinaikosa opravdao je uvrštenje u prvi sastav, potvrdio da je zaista vrijedan bijelog dresa od prve minute. Ili, preciznije, zelenog u Superkupu.

Sigurno i smireno

Nekadašnji stoper Farmaceuta, 26-godišnjak iz Koprivnice, djelovao je sigurno i smireno. Bez kompliciranih rješenja, od prve minute čvrst na Petkoviću i njegovim suigračima. Zato, Šarlija “palac gore”, tim više što je ostavio dojam da je predstavljao bolji dio stoperskog tandema s Ferrom. Istina je da zadnja linija i nije imala toliko posla, više su se obrambeni igrači morali snalaziti na širokom prostoru, jer Dinamo unatoč posjedu lopte nije imao kontinuirani pritisak.

Leon Dajaku je uz Šarliju još jedna prinova koja je krenula od prve minute. I nije oduševio na službenoj premijeri, mora se priznati. Imao je veliku šansu kod 0:0, na asistenciju Melnjaka izašao je sam pred Livakovića, ali nije pogodio.

Svakako od koristi

Da je taj šut s početka drugog dijela ušao u mrežu, možda bi danas o Dajakuu pisali kao junaku maksimirskog Superkupa, ali nije zabio, nije postao junak. Nećemo mu pritom udijeliti ni status tragičara jer šanse su kasnije imali Čuić i Pukštas, mogao je Hajduk u tri navrata do pogotka. Međutim, od Dajakua se očekuju zgodici, premda se dobro pamti njegova statistika iz posljednjih sezona, gdje je zadnji pogodak zabilježio još u prosincu 2021. godine. Imat će Dajaku još prigoda, ali razvidno je da se od njega više očekuje. Čak se može reći da je bolje izdanje pružio u obrambenom segmentu gdje se povlačio kao peti igrač u zadnjoj liniji, koja je u tim trenucima imala Melnjaka kao trećeg stopera. Međutim, unatoč ispunjenim taktičkim zadacima u zahtjevnoj defenzivnoj fazi igre, od Dajakua se očekuju zgodici i ključne stvari u napadu.

U posljednjih 20-ak minuta na travnjak su ušla i dva igrača koja su se tri dana prije Superkupa priključili Bijelima. Moufi na desnom beku i Odjidja-Ofoe u sredini, na poziciji zadnjeg veznog. Belgijski Ganac ušao je umjesto Pukštasa, ali evidentno je da se radi o dva potpuno različita igrača. Pukštas mladi i energični veznjak, Odjidja-Ofoe iskusni 34-godišnjak kojem očito nedostaje bolja kondicijska sprema. Nema spora da njegova lopta “ima oči”, ali u prvom susretu nije ostavio dojam igrača spremnog na veliku trku i žrtvovanje u sredini. Moufi je na desnom boku imao malo lopti, ali moglo se primijetiti kako Marokanac posjeduje brzinu i ulazak iz drugog plana. Leki bi mogao biti od koristi čak i da zaigra u sustavu s tri stopera jer Moufi je ofenzivni desni bek koji će se lako priključivati napadu i time još više pritiskati suparničku zadnju liniju.

Veći zahtjevi

Kvartet novih je zaigrao, ali osim Šarlija i Dajakua, dva preostala, Moufi i Odjidja-Ofoe, u susret su ušla tek s tri zajednička treninga. Premalo za ozbiljniju ocjenu, zato s nestrpljenjem čekamo derbi u petak kada će na Maksimir doći s nešto više zajedničkog rada, aklimatizirani za veće zahtjeve. Potencijal u svakom slučaju postoji, sve četiri prinove su potvrdile segment perspektive da svojim učinkom podignu momčad.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 05:01