SRDJAN VRANCIC/CROPIX
PRIJELOMNICA KARIJERE

Hajduku stiže novo pojačanje! Dalić je s njim eksperimentirao, bio je i u Maksimiru, a za Bijele je ‘faktor X‘

Igrač s iskustvom igranja u Rusiji, Engleskoj i Njemačkoj, povremeni hrvatski reprezentativac...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. kolovoz 2023. 12:12

Transferiran je Mlakar, ostala je "rupa" u napadu, vezni se inače traži, ali prvi je stigao stoper. Filip Uremović iz Berlina je preselio u Split. Sada već bivši igrač Herthe pojačanje je Hajduka. Da, trebao bi po svim karakteristikama iz životopisa biti pojačanje za Hajduk. Stoper koji može igrati beka, dešnjak sa sposobnošću igranja na lijevoj strani. Jer, Uremović stiže da bi popunio mjesto na lijevom stoperu. Diallo, a pogotove Ferro, nisu stoperi koji zadovoljavaju Lekin kriterij. Na stranu što navijači nisu bili oduševljeni, ali nije ni stručni stožer. Zato Hajduk dovodi Uremovića, iskusnog igrača koji je još od srpnja 2018. gradi internacionalnu karijeru. Iz ljubljanske Olimpije, gdje je igrao u mandatu Bišćana, otišao je u ruski Rubin u kojem je igrao sve do invazije na Ukrajinu, da bi u ožujku prošle godine probao polusezonu u Sheffield Unitedu. Upisao je četiri nastupa u Championshipu odakle je sa čistim papirima produžio u Herthu. Godinu dana je igrao u posrnulom njemačkom velikanu, zabilježio je 22 nastupa s naglaskom da je od siječnja do kraja prošle sezone propustio tek tri susreta. Standardni stoper ekipe koja je ispala u drugu Bundesligu. Razvidno je da drugoligaški nogomet nije bio Uremovićeva ambicija, stoga je izabrao opciju raskida ugovora uhvativši prvi zrakoplov za Split što, ruku na srce, ljeti i nije neki problem sa njemačkih aerodroma. Za Split ljeti zrakoplovi iz Njemačke voze često kao i lokalni autobus do Trogira.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Dolazak u Hajduk trebao bi biti treća prijelomnica karijere Filipa Uremovića. Prva je stigla angažmanom iz Cibalie u Dinamo s 19 godina. Dvije sezone je proveo među Modrima, dokazivao se u B momčadi Modrih i upravo kada je ušao u prvu momčad u siječnju 2018. stigao je poziv Biščana iz Olimpije. Zmajčeki su platili 200.000 eura za igrača koji je imao potencijal. Je li pritom procijenio da je prejaka konkurencija u Dinamu, pitanje je na koje će nam možda jednom i odgovoriti, ali brzo je napustio Modre. Uvjeren u vlastite sposobnosti, pun sampouzdanja Trebalo je Uremoviću samo pola sezone da bi se potvrdio kao igrač vrijedan puno većeg izazova. Druga porijelomnica uslijedila je odlaskom u Rubin koji je platio milijun eura za 184 centimetra visokog Požežanina.

U dob a dok je bio igrač Rubina, Uremović je stigao i do reprezentacije Hrvatske. Godinu dana je bio član Vatrenih, ali isključivo na poziciji desnog beka. Dalić je probavao Uremovića dva mjeseca na desnom beku, u doba kada je tražio zamjenu za Vrsaljka. Debitirao je u Ligi nacija protiv Francuza na Stade de Franceu, a posljednju od šest utakmica za reprezentaciju odigrao je dva mjeseca kasnije protiv Šveđana. Dalićev eksperiment kratko je potrajao, vjerojatno i zbog toga što je Uremović ipak primarno stoper.

Što bi trebao Požežanin donijeti Hajduku? Stabilnost u zadnjoj liniji koja je prilično patila s Ferrom, a kasnije i Diallom. Šarlija se potvrdio kao stoper koji ima potrebnu klasu za standardnog središnjeg braniča, ali uz njega je Leko od starta sezone tražio pravo rješenje. Nije ga pronašao ni u Portugalcu, a donekle je Diallo opravdao očekivanja premda mu kao velika sjena stoji golema pogreška iz Soluna. Uremović bi sa svojim iskustvom trebao biti "faktor X" obrane koja je još uvijek u iščekivanju povratka Eleza. Međutim, neće se taj povratak tako brzo realizirati, jer već je 10 mjeseci izvan pogona 29-ogodišnji stoper koji bi trebao biti dirigent obrane. Ali, Hajduk nema vremena za čekanje, a još manje ima pravo na pogrešku. Zato se dovodi Uremović, da bude pojačanje zadnje linije. Igrač s iskustvom igranja u Rusiji, Engleskoj i Njemačkoj, povremeni Dalićev reprezentativac, trebao bi obrani Hajduka pružiti dodatnu kvalitetu.

Pored Uremovića očekuje se do kraja ljetnog mercata, do 8. rujna, da Bijeli angažiraju i pojačanja u napadu, te veznom redu. Odlaskom Mlakara ima prostora za kvalitetna osvježenja u obje linije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 03:11