Rokas Pukštas i Martin Baturina su najveći dragulji Hajduka i Dinama

 VOJKO BASIC Cropix
KREĆE MERCATO

HNL-u prijeti novi egzodus. Ovo je deset nogometaša koji bi u zimi mogli otići iz Hrvatske

Svi domaći klubovi žive od prodaje koja je praktično moguća za svakog nogometaša
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 27. prosinac 2023. 20:57

Hoće li zimski mercato dodatno osiromašiti SuperSport Hrvatsku nogometnu ligu? Tko bi se ove zime mogao izdašno prodati iz hrvatskih prvoligaških klubova? Ima li uopće naša nogometna liga vrijednih eksponata za inozemno tržište? Sve su to pitanja koja se nameću uoči siječanjskog prijelaznog roka za nogometaše, koji u pravilu ne obiluje velikim transferima.

Klubovi zimsko prijelazno razdoblje uglavnom koriste za “vatrogasno” popunjavanje pozicija koje se tijekom jeseni ispostave kao deficitarne, no oni pravi poslovi ipak se znatno češće realiziraju u ljetnim mjesecima. Ipak, i u klubovima SuperSport HNL-a mogu se pronaći zanimljivi igrači koji bi mogli predstavljati pojačanja u nekim drugim sredinama.

Za najbolje igrače poput Marka Livaje i Brune Petkovića trebalo bi se dogoditi čudo da ih njihovi klubovi odluče prodati u zimskom prijelaznom razdoblju. Za njihove mlade kolege, Martina Baturinu i Rokasa Pukštasa vrijedi slično, ali Dinamo i Hajduk će sigurno salušati potencijalne kupce u slučaju ozbiljne ponude za njih. Ako bi do prodaje došlo, vjerojatno bi hrvatski klubovi tražili da mladi veznjaci ostanu u svojim klubovima do kraja sezone. Uz njih dvojicu, ovo je lista najatraktivnijih igrača SuperSport HNL koji bi se mogli pronaći na tržištu:

1. Martin Baturina (Dinamo)

Ofenzivni veznjak zagrebačkog Dinama ima tek 20 godina, a već je na meti uglednih europskih klubova poput engleskog Arsenala. U posljednjem Transfermarktovom ažuriranju vrijednost mu je povećana za tri milijuna eura i sad iznosi 18 milijuna eura. Izbornik Dalić pozvao ga je i u reprezentaciju, no jesenski učinak stao mu je na jednom golu i dvije asistencije.

Vrijednost na TM: 18 milijuna eura

image

Martin Baturina

RONALD GORSIC Cropix

2. Rokas Pukštas (Hajduk)

Amerikanac litavskog podrijetla ima tek 19 godina, ali već radi razliku u HNL-u, i to u klubu poput Hajduka, vodećem u prvenstvu nakon prvog dijela. Središnji veznjak ima neiscrpnu energiju, a u suparničkim redovima stvara pomutnju čestim ulascima u prazan prostor. U 11 nastupa zabio je tri gola i postao je veoma zanimljiv europskom nogometnom tržištu.

Vrijednost na TM: 6 milijuna eura

image

Rokas Pukštas

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

3. Toni Fruk (Rijeka)

Ofenzivni veznjak iz Našica prošao je nedvojbeno itekako zanimljiv nogometni put - Mouscron, Fiorentina, Dubrava i Gorica bile su njegove postaje na putu do Rijeke, u kojoj je pokazao svu raskoš svog talenta. U 18 ligaških utakmica isporučio je dva pogotka, dok je s čak 11 podijeljenih asistencija vodeći igrač Hrvatske lige u tom segmentu.

Vrijednost na TM: 3,5 milijuna eura

image

Toni Fruk

DAMIR SKOMRLJ Cropix

4. Marco Pašalić (Rijeka)

Stigao je na mala vrata u Rijeku iz Borussije Dortmund, da bi mu nakon samo jedne polusezone tržišna vrijednost skočila čak 10 puta. Zasluge za to kriju se nedvojbeno u njegovim igrama i učinku (sedam golova i dvije asistencije u 23 nastupa u svim natjecanjima), ali i u Dalićevom pozivu u seniorsku reprezentaciju Hrvatske.

Vrijednost na TM: 3,5 milijuna eura

image

Marco Pasalić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

5. Ramon Mierez (Osijek)

Glavni igrač Osijeka je argentinski napadač hrvatskih korijena, koji se HNL-u predstavio na posudbi u Istri 1961 da bi ga 2021. Osijek kupio od Alavesa. Ukupno je ove sezone u 25 nastupa postigao devet pogodaka uz četiri asistencije. U ljetnom prijelaznom roku želio ga je dovesti Dinamo, no nije ponudio dovoljno i Mierez je ostao u Opus Areni.

Vrijednost na TM: 2,5 milijuna eura

image

Ramon Mierez

PAUN PAUNOVIC Cropix

6. Jurica Pršir (Gorica)

Zanimljiv nogometni put imao je 23-godišnji veznjak, koji je s nogometom počeo u Zagrebu, nastavio u Dinamovoj školi, da bi nakon dvogodišnje avanture u drugoj momčadi Hajduka završio u Gorici. Prošao je i sve mlade reprezentacije te se isprofilirao kao ključni igrač turopoljskog prvoligaša. Ove jeseni na kontu ima pogodak i dvije asistencije.

Vrijednost na TM: 2,5 milijuna eura

image

Jurica Pršir

DAMIR KRAJAC Cropix

7. Franjo Ivanović (Rijeka)

Još jedan mladi as Rijeke skrenuo je ove sezone na sebe pažnju odličnim igrama i efikasnošću. Prošao je nogometno školovanje u Augsburgu, da bi na Rujevici eksplodirao i ostvario sjajan golgeterski učinak od 12 utakmica u 25 nastupa u svim natjecanjima. S 400 tisuća cijena mu je u kratkom vremenu narasla na milijun i pol eura.

Vrijednost na TM: 1,5 milijuna eura

image

Franjo Ivanović

DAMIR SKOMRLJ Cropix

8. Arbër Hoxha (Slaven Belupo)

Glavni igrač Slavena Belupa već je dulje vrijeme kosovski krilni napadač kojeg odlikuje snažan udarac, odličan dribling i lakoća prolaza u situacijama ‘jedan na jedan‘. Jesen je zaključio s pet golova i tri asistencije te je izvjestan njegov zimski transfer, a najveće zanimanje dosad su pokazali zagrebački Dinamo i mađarski Ferencvaros.

image

Arber Hoxha

GORAN MEHKEK Cropix

Vrijednost na TM: 1 milijun eura

9. Indrit Tuci (Lokomotiva)

Albanski napadač u Lokomotivi je od 2019. godine te se postupno razvio u jednog od najvažnijih pojedinaca momčadi s Kajzerice. Tek su mu 23 godine te je kao takav dobar potencijal za budući transfer. Bitna je njegova uloga u igri Lokosa, ali i statistika; u 17 HNL nastupa ove sezone isporučio je šest pogodaka i tri asistencije.

Vrijednost na TM: 1 milijun eura

image

Indrit Tuci

DAMIR KRAJAC Cropix

10. Domagoj Bukvić (Osijek)

Ovaj 19-godišnji mladić izdanak je Osijekove nogometne škole koji je ove sezone dobio ozbiljnu priliku u prvoj momčadi te je odmah i opravdao povjerenje. U 18 prvenstvenih nastupa ostvario je Bukvić učinak od dva pogotka i pet asistencija, čime je privukao zanimanje drugih klubova. Bilo je i oscilacija, no to je za mladog igrača potpuno normalno.

Vrijednost na TM: 700.000 eura

image

Domagoj Bukvić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. travanj 2024 11:58