Dinko Horkaš

 Ronald Goršić/Cropix
SVE JE DOGOVORENO

Hrvat napravio transfer karijere: ‘Još mi je sve nestvarno! Bio sam u šoku kad sam saznao kamo idem‘

Dinko Horkaš, svojedobno član brojnih mladih hrvatskih selekcija, odnedavno je čuvar mreže Las Palmasa
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 30. lipanj 2024. 11:56

Dinko Horkaš novi je član španjolskog prvoligaša Las Palmasa. Ovaj 25-godišnji hrvatski vratar rođen u Sisku, svojedobno član brojnih mladih državnih selekcija, postao je tako treći Hrvat koji će braniti boje spomenutog španjolskog kluba nakon Marka Livaje i Alena Halilovića.

Dug i zahtjevan put prošao je Horkaš da bi stigao do transfera karijere, no nakon što je briljirao na golu Lokomotiva iz Plovdiva i postao najbolji vratar bugarske lige, transfer u Primeru i nije neko čudesno iznenađenje, već s obzirom na kvalitetu koju Horkaš posjeduje i logičan slijed događaja.

Dakle, nakon Segeste, Dinama i Lokomotiva uspio mu je transfer karijere, uz definitivnu spoznaju da 13 godina napornih treninga, rada i svakojakog odricanja, nije bilo uzalud.

- Do transfera je došlo još početkom travnja, tad je sve dogovoreno s Las Palmasom, a sad su samo realizirane posljednje formalnosti. Moj agent mi je rekao da ima iznenađenje za mene i da će me kontaktirati Las Palmasov sportski direktor Luis Helguera, brat legende madridskog Reala Ivana Helguere, kao i trener vratara Las Palmasa. Iskreno, bio sam u velikom šoku jer do tada uopće nisam znao da moj agent radi na transferu. Bio sam u šetnji sa suprugom u Plovdivu i tad sam saznao da sam njihov prvi izbor. Rekli su mi da samo moj agent treba dogovoriti moje osobne uvjete s Las Palmasom i da je to gotova stvar. Nakon toga smo još jednom razgovarali uz spoznaju da me Las Palmas već duže vrijeme prati, a kako njihov prvi vratar ima ponude drugih klubova iz Španjolske i Engleske, odlučili su da krenu u akciju i za mene nije bilo nikakve dvojbe s obzirom na to da sam za ovo trenirao i branio čitavu dosadašnju karijeru - kaže presretni vratar.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Horkaš se nada da mu u Las Palmasu slijedi najljepše poglavlje u njegovoj karijeri.

- Najvažnije od svega je da me posluži zdravlje i da se dobro spremim za novu sezonu na pripremama u Marbelli, da pokažem kvalitetu koju posjedujem i da uvjerim ljude u klubu da sam bio pravi izbor Las Palmasa. Što se tiče klupskih ambicija, nakon desetodnevnog boravka sa svojim agentom u Las Palmasu saznao sam da su ambicije stabilnost u sredini ljestvice uz neupitan ostanak u Primeri. Kako nam je rečeno, osim mene potpisala su još četiri pojačanja, stigao je i novi trener, tako da se svi u klubu nadaju i boljoj sezoni nego što je bila prethodna - istaknut će Horkaš.

Ističe da su u uvjeti u klubu za trening naprosto sjajni.

- Nakon odrađenog liječničkog pregleda bio sam u klupskom kampu i uvjerio se da je sve vrhunski posloženo, od terena za trening, liječnička služba, maser, dva unutarnja bazena, nešto što u životu nikada nisam vidio uživo. Kapacitet stadiona iznosi 32.000, od toga Las Palmas ima 29.000 godišnjih pretplata. Bili smo na utakmici Las Palmas - Betis, stadion je bio krcat, bio je to zaista predivan doživljaj uz susret s predsjednikom kluba Miguelom Angelom Ramirezom, koji je na čelu Las Palmasa već 20 godina, što samo po sebi dovoljno govori o njegovoj karizmi i značaju koji ima za klub.

image
Damir Krajač/Cropix

S obzirom na to da je Horkaš morao proći itekako zahtjevan put da bi stigao do La Lige, nije nikakvo čudo što se dojmovi nakon realiziranog transfera još nisu u potpunosti slegli.

- Sve mi je ovo prilično nestvarno. Jasno je da sam sa svojim agentom, a nakon što sam postao najbolji vratar bugarske lige, želio otići u neku bolju ligu i na višu razinu kvalitete. Drugi kvalitativni razred u Njemačkoj, Španjolskoj ili Italiji bili su nešto na što smo bili fokusirani, iako sam imao službene ponude iz Poljske, Japana, Cipra, Rumunjske i Škotske, ali nisam niti u snu razmišljao da bih mogao završiti u Primeri. Moj agent je dogovorio dolazak Branka Milovanovića, šefa skautske službe Las Palmasa, na utakmicu Lokomotiv - CSKA, na kojoj sam bio kapetan i na kojoj sam obranio jedanaesterac. Ništa o tome nisam znao, niti ja, niti moja obitelj, a sada je sve kao u najljepšim snovima - govori Horkaš i dodaje:

- Pronašao sam već stan gdje ću živjeti sa suprugom, očekujemo prinovu u osmom mjesecu, a na meni je sada da opravdam ukazano povjerenje novih poslodavaca.

Horkaš smatra da neće imati problema s prilagodbom na jednu od najjačih liga na svijetu.

- Španjolska liga mi odgovara, kao i klub, budući da je stil igre Las Palmasa takav da otvaranje igre počinje s vratarom, pa je i Las Palmas tražeći golmana pazio da mu jedna od glavnih karakteristika mora biti odlična igra nogom. Smatram da je to moj forte, kao i da stojim visoko i da sam dobar u situacijama jedan na jedan.

I u trenucima najvećeg uspjeha u karijeri Horkaš nije zaboravio svoj Dinamo.

- Naravno da sam pratio utakmice Dinama i jako sam sretan zbog naslova prvaka, ali i ostalih trofeja. Sve je to zbog genetskog koda pobjednika koji ima Dinamo i iskustva igranja pod pritiskom. Od srca čestitam dečkima s kojima sam dijelio svlačionicu - istaknuo je novi vratar Las Palmasa, prezadovoljni Dinko Horkaš.

Najbolji vratar elitnog razreda bugarskog nogometa 2023.

Ogromne zasluge za transfer Horkaša u Las Palmas pripadaju i njegovom dugogodišnjem agentu Darku Alegiću.

- Ovaj transfer Dinka Horkaša u Las Palmas za mene je izuzetno veliki uspjeh, pogotovo u kontekstu bugarske lige. Ciljano sam birao razinu bugarske lige nakon Horkaševog odlaska iz Dinama kako bi stekao samopouzdanje i sigurnost. Bugarska se pokazala kao vrhunski pogodak. Horkaš je proglašavan za igrača utakmice protiv najboljih bugarskih klubova, Ludogoreca, CSKA i Levskog. Kao stranac bio je kapetan momčad, a i kruna svega je titula najboljeg vratara u elitnom razredu bugarskog nogometa 2023. uz činjenicu da je od navijača Lokomotiva iz Plovdiva izabran za najomiljenijeg igrača - kazat će Alegić i podvući da je to veliki uspjeh za obojicu.

- Zajedno surađujemo već 10 godina. Došli smo do top lige, ali to nije kraj, ima prostora za nove uspjehe, no kao i do sada samo skromno i ponizno.
Horkaša će označiti skromnom osobom.

- Uz to je i suprug, a uskoro i otac. Čvrsto je na zemlji i još puno lijepih stvari će se čuti o njemu - istaknuo je Alegić. (kg)

Linker
30. lipanj 2024 11:59