David Blunsden/actionplus/profimedia
REKORDNI MERCATO

‘Hrvati su itekako na cijeni. Livaković? Turci su ‘mađioničari‘, a za Frigana je ‘no-name‘ klub idealan‘

Nikola Jurčević rezimira prijelazni rok u kojem se na Hrvate potrošilo 224 milijuna eura
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 06. rujan 2023. 07:58

Čak 11 imena s aktualnog popisa Zlatka Dalića promijenila su destinaciju ovog ljeta, pritom je selidba Gvardiola u Manchester City označena kao najskuplji transfer među braničima ikada. Društvo mu čini Kovačić, a glasno je odjeknuo i transfer Brozovića (Al-Nassr) kao jedinog Hrvata koji se odazvao saudijskom pozivu.

Ovo je i rekordno ljeto što se tiče transfera hrvatskih nogometaša, za njih je do sada izdvojeno 224 milijuna eura. Odlično su prošli i naši igrači koji su u sada bivšim klubovima gubili minutažu poput Majera (iz Rennesa u Wolfsburg), ili je uopće ne bi dobili, što se odnosi na Vlašića (iz West Hama u Torino), Stanišića (posudba iz Bayerna u Bayer), Rebića (iz Milana u Bešiktaš) i Oršića (iz Southamptona u Trabzonspor).

image

Najskuplji transferi ovog ljeta

SN

Upravo se Turska pokazala iznimno privlačnom Hrvatima - pored Rebića, Livaković se okrenuo Fenerbahčeu, a Teklić i Benković pridružili su se Oršiću kod trenera Bjelice. Popularnom se ispostavila i Nizozemska - Ajax obranu gradi na Sosi, Šutalu i Mediću, a Ivanušec je u stigao u Feyenoord.

Za rezime opsežnih ljetnih događanja obratili smo se Nikoli Jurčeviću, bivšem hrvatskom reprezentativcu koji je tijekom igračke karijere osjetio inozemstvo, kao i u ulozi pomoćnika Slavena Bilića.

- Mislim da su svi naši igrači napravili iskorak, a to je refleksija dugogodišnjih izvanrednih rezultate reprezentacije. Hrvati su sada cjenjeniji, vidimo spektar prijelaza od najvećih do dobrih ili vrlo dobrih klubova. Naši nogometaši itekako su na cijeni, a naravno da su najuzbudljiviji transferi u City. Kada klub želi održati dominaciju, a po mnogima najbolji trener svijeta pritom u rukama drži kartu svijeta i pored svih se odluči za Kovačića i Gvardiola, to je nevjerojatno priznanje - počinje Jurčević.

Najbolji mogući potez

Gvardiolu slijedi uspon, a možemo li pod Guardiolinom palicom očekivati nikad boljeg Kovačića? Vidjeli smo na primjeru Rodrija, Silve ili Gündogana kako već izvrsni igrači izrastaju u najbolje na svojim pozicijama?

- Nadam se da će Kovačić pod Pepom nastaviti tradiciju dolaska na višu razinu. No, to se pogotovo odnosi na Gvardiola, koji ima sve potencijale da se razvije u najboljeg ili jednog od najboljih obrambenih igrača svijeta. Nije to baš jednostavno u gustoj konkurenciji, ali potencijal sve govori.

S druge strane, dojam je da je Brozovićev transfer dočekan s nešto manje oduševljenja?

- To je logična i normalna odluka. Potencira se pitanje kvalitete idućih Brozovićevih igara za reprezentaciju, ja ne vidim problem. Broz ima kvalitetu, rutinu i iskustvo. U Europi je dosegao svojevrsni zenit i mislim da je povukao najbolji mogući potez, iako to netko ne smatra popularnim. Saudijska liga raste unazad tri godine, ne samo od ovog ljeta. Brozović još koju godinu može odigrati za Hrvatsku, što nam je iznimno važno budući da u ovom trenutku nemamo alternaciju.

image

Marcelo Brozović

YAZID AL-DUWIHI Afp

Što će našim nogometašima donijeti Nizozemska?

- Šutalo, Medić, Ivanušec i Sosa su u mega klubovima koji su odskočna daska prema eliti. Ajax i Feyenoord žele dominirati prvenstvom, napraviti nešto u Europi i posljedično podići cijenu igračima, oni stvaraju i zatim prodaju, a sada je došao red na Hrvate. Tko tamo zaigra na top razini, može otići u lige Petice i za 50 milijuna eura. Kada odlazite iz HNL-a potrebna vam je međustepenica, a iz Nizozemske direktno zarađujete veliki transfer. Naravno, ako se iskažete. Eredivisie definitivno nije pogreška.

Idealne destinacije

Kada smo kod transfera iz HNL-a, što reći na Livakovića u Feneru i Frigana u Westerlou? Jesu li trebali ostati i čekati na eventualnu ponudu iz lige Petice?

- Onaj tko nije doživio Tursku, ne može si predočiti što znači Fenerbahče. U očima neupućenih ne zvuči toliko atraktivno, ali taj klub teško je opisati. To je armija navijača, pokret, fanatizam... Livaković je napravio pravi potez, a ista atmosfera čeka i Rebića u Bešiktašu. Vidjelo se da je u Milanu prazan, mislim da Bešiktaš i njegova publika za Rebića ne može biti idealnija, jer se radi o igraču koji je po profilu individualac i potrebna mu je motivacija. Turci su zaista “mađioničari”, stalno čitamo o velikim dugovima i problemima zbog devalvacije lire, no bez obzira na sve to skupa, oni pokazuju autoritet i snagu.

image

Ante Rebić u Turskoj

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia

- Za Frigana, pak, nema idealnije lige od belgijske. Friganu je pomalo ‘no-name’ klub idealan, jer odmah će imati važnu ulogu. Westerlo ga je platio pet milijuna eura, to pokazuje da će imati pravi status i postati igrač za lige Petice i pravi igrač za reprezentaciju.

Što kažete na teze da bi hrvatski igrači na tržištu trebali vrijediti i više, odnosno da dio njih odlazi ispod cijene?

- Mislim da svjedočimo sasvim OK iznosima. Tržište određuje cijenu, ostalo su špekulacije i nadanja. Gledajte, 20 milijuna eura je plafon za izlazne transfere HNL-a i to samo za mlade igrače poput Šutala, jer klub ima dovoljno vremena afirmirati ga i kasnije zaraditi. Mislim da su cifre realne - završno će Jurčević.

Linker
30. travanj 2024 23:06