Trener Marijan Budimir poveo je igrače na pripreme

 Snimio: Miljenko Karacic
VELIKA PROMJENA

Hrvatima širom otvorena vrata Premijer lige: ‘Pričamo o igračima Hajduka, ali i drugih klubova iz Hrvatske‘

Izvršni odbor Nogometnog saveza promijenio regule koje se tiču nastupa stranaca u prvenstvu
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 22. lipanj 2023. 17:30

Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH promijenio je pravila koja se tiču nastupa stranaca u Premijer ligi BiH. Naime, do sada je na utakmicama Premijer lige BiH moglo nastupiti najviše pet stranih nogometaša. Sada će u zapisniku za utakmicu biti samo trojica.

Međutim, status stranog nogometaša neće imati igrači iz zemalja bivše države, odnosno, nogometaši iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Drugim riječima, svaki klub moći će imati neograničen broj igrača iz spomenutih država na popisu za utakmicu.

Novo pravilo širom je otvorilo vrata Premijer lige BiH nogometašima iz Hrvatske. Stoga je odluka prihvaćena s odobravanjem u Zrinjskom, Širokom Brijegu, Posušju i GOŠK-u u kojima je i prijašnjih sezona igralo ponajviše hrvatskih nogometaša. S druge strane, novo pravilo obradovalo je i premijerligaše iz Republike Srpske, Borac, Slogu Meridian i Zvijezdu-09, koji su orijentirani na igrače iz Srbije ili Crne Gore.

Posebno se to može kazati za Zvijezdu-09 iz Etno sela Stanišići kod Bijeljine. Vlasnik kluba je nogometaš Fiorentine Luka Jović, koji je u svoju momčad doveo više mladih igrača iz Srbije i tu ih želi razvijati i otvoriti im vrata europskog tržišta. Zvijezda-09, koju je vodio Širokobriježanin Toni Karačić, u Premijer ligu uskočila je naknadno jer prvak Prve lige Republike Srpske, Krupa, nije dobio licencu, pa je Zvijezda kao drugoplasirani klub promovirana u viši razred.

- Sa sportskim direktorom Slavkom Brekalom danima razgovaram o mogućim pojačanjima Širokog Brijega, čije sam vođenje preuzeo na temelju razgovora Hajduka i kluba s Pecare u dugoročnoj sportskoj suradnji koja će biti višestruka, a detalje će klubovi objaviti uskoro. Novo pravilo nam olakšava planove jer je orijentacija Širokog Brijega i prije bila na hrvatsko tržište. Sad lakše možemo računati na igrače Hajduka, koji bi došli na posudbu ili na drugi način u dogovoru s trenerom Ivanom Lekom, ali i do igrača iz drugih krajeva Hrvatske, čije su nam kvalitete dobro poznate, i to kad uvidimo koje pozicije trebamo pojačati - kaže novi trener Širokog Brijega, Marijan Budimir.

Široki Brijeg pod ugovorom već ima devetoricu igrača iz Hrvatske, a to su: Tomislav Adolf Tomić, Ivan Pranjić, Mate Šuto, Branimir Barišić, Di Mateo Lovrić, Fran Vukelić, Ilija Bagarić, Frano Medić i Tomislav Dadić.

Za Zrinjski, kojeg vodi hrvatski trener Krunoslav Rendulić, i koji će u 1. pretkolu Lige prvaka igrati protiv armenskog Urarata, nastupaju zasad desetorica hrvatskih igrača: Hrvoje Barišić, Marin Magdić, Antonio Ivančić, Tomislav Kiš, Mario Tičinović, Dario Čanađija, Matej Senić, Matija Malekinušić, Luka Marin i Petar Mišić.

Trener Posušja Branko Karačić na raspolaganju ima sljedeće igrače iz Hrvatske: Franu Maglicu, Ivana Rocu, Darija Krištu, Arijana Brkovića, Gabrijela Bobana, Luku Lučića, Karla Kamenara i Nikolu Mandića. Dakako, bit će ih još jer prijelazni rok tek je počeo...

Novi premijerligaš GOŠK iz Gabele već je angažirao Filipa Mihaljevića, Dinu Skorupa i Arijana Ačkara. Borac je produljio suradnju sa Splićaninom Jakovom Blagaićem. U Igmanu je, pak, Mirko Oremuš.

Promijenjeno i pravilo vezano za mlade igrače

Dijelom je promijenjeno i pravilo vezano za mlade igrače. Od nove sezone u svakoj momčadi utakmicu će morati početi jedan nogometaš mlađi od 21 godine, dok će u zapisniku morati biti najmanje trojica. No, cijelo vrijeme u igri će morati biti barem jedan nogometaš mlađi od 21 godine, što znači da ako se ozlijedi takav igrač, morat će ga mijenjati opet netko mlađi. (rm)

Linker
04. svibanj 2024 17:32