CARLOS COSTA/AFP/PROFIMEDIA
SPREMA SE TRANSFER?

Hrvatski napadač na mukama, a Euro je pred vratima. Evo što o situaciji kaže njegov menadžer

Popis za turnir u Emiratima Zlatko Dalić će objaviti 4. ožujka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. siječanj 2024. 23:50

Petar Musa i Dion Drena Beljo potencijalni su kandidati za listu 23 igrača koje će Zlatko Dalić voditi u Njemačku. Iako će izbornik kazati da svi imaju šansu ako se nametnu igrama u klubu, a napadači poput njih i golovima, mjesta je malo i morat će se itekako iskazati. Tijekom zime dolazile su vijesti za obojicu da bi mogli promijeniti adresu.

Posljednih dana u medijima se pojavila vijest kako je za Petra Musu zainteresirana talijanska Genoa, koja ga želi odmah, a za njega postoji zanimanje i klubova iz Engleske, Francuske, Njemačke i MLS-a. Nakon što je proteklog ljeta Gonzalo Ramos otišao u PSG nadao se da će biti prvi napadač. Jednu je sezonu ulazio kao džoker, a u sljedećoj je očekivao pravi iskorak. No, Benfica ima i druga rješenja, a Musa je ponovno postao čovjek iz sjene, što mu se ne sviđa i svjestan je da kao takav ima male šanse otići na Euro. S druge strane trener Benfice, Roger Schmidt tvrdi kako je Musa važan igrač te je i jednu ruku odbavio njegov skorašnji odlazak iz Portugala.

- On nam je važan pa se nadam da ću mu moći dati više minuta idućih tjedana - izjavio je Schmidt uoči domaće prvenstvene utakmice s Boavistom

image
PEDRO LOUREIRO/AVANT SPORTS/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

U tekućoj sezoni sezoni Musa je skupio 13 nastupa u prvenstvu, od čega šest u početnom sastavu, te je zabio pet golova. Dodao je i dvije asistencije. U protekloj je zabio sedam u ligi, a imao je samo dva starta, iako je ušao s klupe čak 28 puta. Tada je u odnosu na broj odigranih minuta bio drugi najbolji strijelac u sedam najjačih europskih prvenstava. To mu je donijelo poziv u nacionalnu vrstu. Ukupno je za Benficu igrao 64 utakmice, ima 17 golova u svim natjecanjima, te pet asistencija. U ljeto 2022. godine doveli su ga iz Boaviste za 5,5 milijuna eura.

Kada je u pitanju Geona koja je Benfici ponudila da ga uzme na posudbu do kraja sezone s obvezom otkupa, ali i mogući odlazak u neki od drugih klubova, njegov menadžer Milan Martinović kaže:

- Ništa još nije riješeno, ne mogu vam više od toga kazati ovog časa. No, točno je da Petar želi igrati - odgovorio je Martinović.

Trener kluba iz Serie A Alberto Gilardino, nekad odličan napadač, traži špicu kao ozeblo sunce i Musa mu je prvi izbor. Ako potpiše postat će suigrač Milanu Badelju. Ipak, ima i druge varijante, kao što su Niang, Pellegri i Shomurodov. Kod Muse mu se sviđa što klasična devetka, igrač kaznenog prostora kakvoga baš treba. Genoa je na ljestvici Serie A na 12. mjestu, u 20 kola ima 22 boda.

Dion Drena Beljo u Augsburgu je zapao u drugi plan dolaskom trenera Thorupa.

- Uvjeren sam da će Beljo dokazati svoj raskošni potencijal i da će izboriti mjesto u prvoj momčadi Augsburga - rekao je Srđan Lakić, njegov menadžer.

Lakić je i sam bio bundesligaški golgeter, jer zabio je 22 pogotka u najvišem rangu njemačkog nogometa, 27 u 2. ligi, te 10 u DFB kupu. Kad je igrao u najboljoj formi bio je i na radaru tadašnjeg izbornika Slavena Bilića, iako niti jednom nije zaigrao za A vrstu.

image

Dion Drena Beljo

KOLBERT-PRESS/CHRISTIAN KOLBERT/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Beljo je u tekućoj sezoni započeo samo tri utakmice u prvenstvu, ukupno ima 14 nastupa. Postigao je dva pogotka. U taj njemački klub stigao je protekle zime iz Osijeka, te je u prvom dijelu 2023. godine igrao 18 utakmica u Bundesligi, od toga 16 u startnoj ekipi, postigao tri gola i dodao dvije asistencije. Trener Jens Thorup gurnuo je u prvi plan Phillipea Tietza, koji je ove sezone startao 14 puta i zabio tri gola. Nije osobito efikasan, što daje veću nadu Belji da će se ponovno nametnuti. Mnogi u klubu ga hvale, ali trener to, barem zasad, ne vidi tako.

Postojalo je ove zime zanimanje Stuttgarta, Wolfsburga i Kölna, iako sam Niko Kovač nije s njim razgovarao, međutim, na tom je ostalo. Pisalo se da bi mogao otići, po svemu sudeći najmanje do ljeta borit će se za svoje mjesto pod suncem u Augsburgu.

Na protekla dva velika natjecanja izbornici u imali pravo na 26 igrača u rosteru, to je instalirano zbog covida, ali po trenutačnim propisima to su 23 igrača. Činjenica je da Hrvatska nema do kraja riješen napad, što daje šansu i njima, iako nemaju pole-position, a i drugim špicama koje imaju kvalitetu da se pokažu, te natjeraju izbornika da razmisli o njima. Popis za turnir u Emiratima Zlatko Dalić će objaviti 4. ožujka.

Linker
01. svibanj 2024 03:24