ANTE CIZMIC Cropix
GOLEMI POTENCIJAL

Hrvatski nogometni dragulj: ‘On je kategorija Gvardiola, ima glavu vođe, a Englezi za njega već imaju plan‘

‘Za Vuškovića je posudba ispravan put, ali u Hajduku mora igrati, a ne sjediti‘, smatra Vulić
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. rujan 2023. 17:08

Zoran Vulić odlično poznaje Luku Vuškovića. Individualno je radio sa mladim stoperom, ali što je još zanimljivije, trenirao je i njegovog starijeg brata Maria Vuškovića.

Ima Vulić kompletnu igračku obitelj "na radaru"?

- Uvijek kažem, šteta je što Danijel ima samo dva sina. Prvenstveno znam oca, a Luka je kopija oca. Ono što nosi u sebi jest izuzetan osjećaj za loptu. Mnogi govore da njemu i bratu nedostaje brzine, ali ne znam koji je to brzi stoper na svijetu. Pored današnjih brzih, laganih napadača, stasiti stoperi imaju malo šanse. Obitelj Vušković nogomet igra glavom, a takvih je zaista malo. Ne bih htio Luku opterećivati velikim najavama, ali moram ga staviti u kategoriju igrača poput Gvardiola i Šutala. Tako vidim njegovu budućnost s obzirom da poznajem njegovu tjelesnu i mentalnu sposobnost – kazao je Vulić.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Dva igrača Hajduka u zadnjih 10 godina otišla su u velike engleske klubove, ali nisu potom zaigrali u Premiershipu. Mario Pašalić je potpisao za Chelseaja, dok je Ante Palaversa prije četiri i pol godine postao igrač Manchester Cityja. Hoće li Vušković zaigrati u Premiershipu?

- Neće u početku, jer nitko nije sa 18 godina zaigrao u engleskoj ligi. Sigurno je da će proći nekoliko sezona posudbe. Dvije, možda čak i tri. Vidjet ćemo potom koliko je u tim posudbama ojačao da bi se uključio u konkurenciju Premiershipa. Pašalić nije zaigrao u Engleskoj, ali je napravio zavidnu karijeru po velikim europskim klubovima. Palaversa je još mlad, ima vremena sa 23 godine doći do Engleske. Za Vuškovića je posudba ispravan put, ali u Hajduku mora igrati, a ne sjediti.

Gdje bi trebao igrati Vušković, u seniorima ili u juniorima?

- U svakom slučaju u seniorima, po meni nikako u juniorima. U juniorskoj konkurenciji igraš na umjetnoj travi, u glavi ti je da se trebaš čuvati, motivacija nije identična kao u seniorskoj konkurenciji.

U seniorima Hajduka bitno se pojačala konkurencija u odnosu na prošlu sezonu. U odnosu na proljeće kada je Vušković igrao, Hajduk danas ima Uremovića, Šarliju i oporavljenog Eleza.

- Istina je da je konkurencija jača, ali uvijek ima mjesta i prostora. Ako je Vušković sa 16 mogao igrati kontra Dinama, ne znam zašto ne bi mogao ove jeseni kada iza sebe ima veće iskustvo, a uz to je i riješen glede transfera i budućnosti.

Neće biti ni treneru Leki jednostavno s obzirom da je Hajduku svaka utakmica pod velikim pritiskom pobjede. Nije jednostavno školovati mladog stopera u takvim uvjetima.

- Moje je mišljenje uvijek isto, jesi igrač ili nisi, odnosno vjeruješ li u nekoga ili ne vjeruješ. Igra onaj tko je najbolji bez obzira na godine. Hajduk ima iskusne stopere, a trener će svoje povjerenje ponuditi onome za koga smatra da je najbolji izbor za momčad.

image

Zoran Vulić i Marko Livaja

ANTE CIZMIC Cropix

Koje su Vuškovićeve najjače karakteristike, odnosno, na čemu bi trebao poraditi?

- Njegova jača strana je lopta, iako ima i dobar skok, dobar tajming. Može sjajno izaći s loptom, a tjelesno je odavno premašio svoje vršnjake. Za mene je u jednom pogledu gotov igrač, ali jasno, mora dobiti iskustvo. Mora dobiti onu "patinu", tu patinu, jer nema ni 17 godina. Zna se kada stoper postaje pravi, tek nakon 25 godine. Pogledajte od Van Dijka pa nadalje. Treba biti staložen i miran u Vuškovićevom razvojnom procesu.

Koja bi europska liga njemu najviše odgovarala u razvojnom procesu?

- Francuska liga! Tu bi imao bržu prilagodbu za Englesku. Veliki broj francuskih igrača odlazi u Englesku, to je odlična liga za usavršavanje mladih igrača koji se tako lakše priviknu na brži nogomet koji se igra na Otoku. Za Vuškovića bi idealni scenarij bio da se na proljeće preseli u Francusku, jer prema svim najavama Tottenham ima plan za posudbu već početkom sljedeće godine.

Dok ste radili sa Kukom Vuškovićem jeste li se nadali da bi mogao napraviti rekordni transfer Hajduka?

- Nogomet je išao uzlaznom putanjom, zato moramo iskreno reći, da je Tudor njegovih godina u ovo vrijeme, bio bi to i veći transfer, Vuškovićev prelazak je transfer vremena, ali je u svakom slučaju dobar posao za igrača, menadžera i Hajduka. Za Tottenham će vrijeme pokazati, ali neće Englezi ništa izgubiti. Mogu samo dobiti. Daj bože zdravlja, jer Luka Vušković ima golemi potencijal, ali što je još važnije, ima i glavu vođe kao i stariji mu brat Mario. Premda je često bio osporavan, Luka Vušković je veliki igrač. Ali, nažalost, skloni smo lako kritizirati naše mlađe igrače, a hvaliti one koje se dovodi sa strane, koji budu tek prolaznici u Hajduku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 20:02