Karim Benzema

 Jose Breton/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia
MIRAN PRIJELAZNI ROK

Hrvatski trener o ‘bijegu‘ zvijezda iz Saudijske Arabije: ‘Priče su napuhane, a Saudijci spremaju i novi plan‘

Iako strani mediji šuškaju o "egzodusu", realnost je ipak malo drugačija, objasnio nam je Režić
Piše: Andro PolićObjavljeno: 24. siječanj 2024. 15:47

Dok je "masovna invazija" bila ključno obilježje ljetne revolucije na nogometnom tržištu Saudijske Arabije, zimski prijelazni rok etiketiran je dramatičnim naslovima "velikog bijega". Iako je potpisao lukrativni ugovor s Al-Ettifaqom, u kojemu ga je dočekao Steven Gerrard u ruhu trenera, kao i kapetanska traka oko bicepsa, Jordan Henderson na Bliskom istoku zadržao se točno 175 dana. Otišavši među hrvatsku koloniju u Amsterdamu, u Ajax kod Šutala, Sose i Medića, strani su mediji u niskom startu dočekali najave potencijalnog egzodusa, koje je dodatno pojačalo šuškanje o nezadovoljstvu Karima Benzeme u Al-Ittihadu. Ipak, s obzirom na broj planetarnih zvijezda koje su prošlog ljeta kročile u Saudijsku Arabiju, među kojima se oni iznimno nezadovoljni mogu nabrojati na prste jedne ruke, priče o kolektivnom odlasku padaju u vodu...

Potvrdio nam je to i Krešimir Režić, hrvatski stručnjak koji je sedam godina radio u toj državi, a zadnji trenerski angažman, do prije četiri mjeseca, imao je na klupi Al-Taija.

- Život je tamo drugačiji, treba se priviknuti, ali gostoprimstvo je veliko na svakom koraku, svi se osjećaju dobrodošlo. Ako se shvati kako država funkcionira, onda nema problema. Odlaske Hendersona i Benzeme ne bih gledao na način o kojemu se najčešće piše. Smatram da se to dogodilo zbog nezadovoljstva s klubom, priče o pravima i nesuglasicama su prenaglašene - priča Režić, koji je trenutačno u Hrvatskoj, u iščekivanju novog trenerskog angažmana.

image

Mijo Caktaš i Krešimir Režić

Kresimir Rezic

S obzirom na to da je "njihov", Englezi su posljednjih dana enormnu pozornost posvetili Hendersonu. Iako je bivši kapetan Liverpoola bio glasan zagovornik borbe za ljudska prava, otočki mediji ljetos su ostali zaprepašteni njegovom odlukom o transferu u državu kojoj su te stavke - kako se nerijetko naglašava - najčešće zanemarene. Sukladno s njegovim svjetonazorima, prognozirao mu se neugodan boravak u Saudijskoj Arabiji, međutim, Henderson je dočekan kao apsolutna zvijezda. Upravo je protiv Al-Ettifaqa, u kojemu je engleski veznjak i igrao, Režić odradio zadnju utakmicu na klupi.

- Njegov klub nije bio na razini onih najvećih, nema tu vojsku navijača. Možda ga je to iznenadilo, ali pričalo se i o nezadovoljstvu Gerrarda, da je i njemu vrlo teško, pa je nedavno potpisao novi ugovor. Henderson je imao status zvijezde, nikada nisam čuo niti jedan zvižduk prema njemu - prisjeća se Režić.

image

Jordan Henderson

Power Sport Images/Shutterstock Editorial/Profimedia

Dok je bio trener Damaca, 42-godišnji Splićanin svlačionicu je pojačao s tri poznata lica iz HNL-a. Domagoj Antolić, El Soudani i Mijo Caktaš bile su klupske akvizicije, a razdvojenost od obitelji jedna je od najvećih prepreka u procesu prilagodbe, dok su temperature - u većem dijelu godine - itekako ugodne.

- Soudani i Antolić su se jako dobro prilagodili, Caktaš malo teže, jer obitelj nije tad bila s njim. Kvaliteta je bitna stavka kod biranja igrača, ali i spremnost na prilagodbu. Što se tiče vrućina, postoje periodi na početku sezone kada je teško, ali veći dio sezone, od listopada do ožujka, uvjeti su fenomenalni, idealni, temperature se tada kreću između 20 i 25 Celzijevih stupnjeva - kaže Režić.

Povećanje kvota

Iako je Benzema još uvijek član saudijskog kluba, na pripreme je stigao s osjetnim zakašnjenjem od 17 dana, ne skrivajući nezadovoljstvo. U potencijalnog kandidata za njegov potpis kristalizirao se klub iz njegova rodnog grada, Lyon, koji želi zaokružiti priču s vlasnikom Zlatne lopte iz 2022., čiji je put počeo upravo ondje.

image

Karim Benzema

Afp/Afp/Profimedia

Ljutnju 36-godišnjeg topnika pojačala je i optužba francuskog ministra, koji je poručio da Benzema "održava veze s Muslimanskim bratstvom", na što mu je on odgovorio tužbom za klevetu. No, u želji za odlaskom, iza stotina milijuna eura vrijednog ugovora, kriju se i nogometni razlozi, s obzirom na to da je Al-Ittihad trenutačno sedma momčad prvenstva, daleko od vrha.

- To je klub koji je bio prvak prošle godine, očekivalo se da će braniti naslov, ali nemaju trenutačno tu kvalitetu jer nisu doveli maksimalan broj stranaca. Zašto su Saudijci mirniji na zimskom tržištu? Popunili su kvotu stranaca, to je najveći razlog. No, iako još nije službeno, postoje najave da će se uskoro povećati kvota za strance. Umjesto dosadašnjih osam stranih igrača, bit će ih devet, uz dva strana igrača ispod 21 godine. U udarnoj postavi moći će onda biti devet stranih igrača. Prisutna je nova ideja o dovođenju najboljih europskih mladih igrača, bit će zanimljivo vidjeti koga će onda dovesti - zaključio je Režić.

Linker
02. svibanj 2024 02:58