BOX TO BOX PICTURES/YANNICK VERHOEVEN/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Box To Box Pictures/yannick Verhoeven/imago Sportfotodienst/profimedia
ZANIMLJIV TRANSFER

I to je moguće. Odbio Liverpool i Arsenal pa za manje novca potpisao u klub koji nije u ligama petice

Turski reprezentativac je donio odluku kakva se rijetko viđa
Piše: SNObjavljeno: 11. lipanj 2023. 22:15

Ne događa se često da određeni nogometaš odbije prelazak u redove nekog od engleskih velikana i umjesto toga izabere Benficu. Da je i to moguće pokazuje slučaj turskog nogometaša Orkuna Kökcüa.

Ovaj 22-godišnji veznjak je za 30 milijuna eura prešao iz Feyenoorda u Benficu, a nizozemski klub će dobiti i 25% od sljedećeg transfera, donosi talijanski stručnjak za transfere Fabrizio Romano.

Kökcü će tako karijeru nastaviti u Portugalu iako je mogao igrati u najjačoj ligi na svijetu, Premiershipu. Liverpool i Arsenal su ga dugo pratili i bili zainteresirani za njegovo dovođenje, a posebno je aktivan bio klub s Anfielda čiji je trener Jürgen Klopp navodno veliki ljubitelj Kökcüove igre. Oba kluba su bila spremna za njega platiti 40 milijuna eura što je iznos kojeg je Feyenoord tražio za svojeg kapetana, ali on nije htio otići u Englesku.

Tri su razloga zbog kojih se Kökcü odlučio na Benficu, a ne na Liverpool i Arsenal. Prvi je činjenica da je Benfica u posljednje dvije sezone igrala u četvrtfinalu Lige prvaka te ostavila dobar dojam u obje kampanje. Drugi je da Kökcü smatra kako će u Benfici cijelo vrijeme igrati dok bi u Premiershipu bio dio rotacije. Uz to, u Lisabon ga je privukla i ideja ponovnog igranja s Fredrikom Aursnesom koji je u ljeto prošle godine za 13 milijuna eura otišao iz Feyenoorda u Benficu.

Njegovo odbijanje transfera u Englesku stvorilo je probleme čelnicima Feyenoorda jer Benfica jednostavno nije bila u stanju platiti traženih 40 milijuna eura nego su ponudili 10 milijuna manje. To su Nizozemci odlučili nadoknaditi postotkom od budućeg transfera, a oko tog iznosa su se vodili najveći pregovori. Benfica je prvotno ponudila 20%, ali Feyenoord je uspio dobiti veći postotak, odnosno točno četvrtinu od profita kojeg će Portugalci ostvariti od buduće prodaje Kökcüa. S obzirom na povijest odličnih transfera koje je Benfica napravila, taj bi bonus mogao biti jako visok.

Inače, Kökcü je u Feyenoord stigao sa samo 16 godina. U mlađim kategorijama je igrao za reprezentativne selekcije Nizozemske, ali se kasnije predomislio i odlučio se za Tursku za koju je do sada odigrao 20 utakmica i postigao 2 gola.

Linker
01. svibanj 2024 18:58