RONALD GORSIC Cropix
KAKO PROTIV ELITE?

Ima li Dinamo tandem koji mu jamči Ligu prvaka? Šahtar je ukazao na moguće probleme

Dinamova defenzivna linija još nije na željenoj - europskoj razini
Piše: Tomislav Juranović, Mladen BarišaObjavljeno: 30. srpanj 2024. 15:30

Ipak se radi na izlaznom transferu Petra Sučića, glavna je vijest iz Maksimira, kao što se zna i da bi ovih dana trebao biti kompletiran i ulazni dolazak Lukasa Kačavende. To se, međutim, i nagađalo, dok se smatralo da je Como odustao od mladog veznjaka, no onda je ipak još tijekom subote prostrujalo da je spreman "pojačati" ponudu na 9+1 milijun eura, plus postotak kasnijeg transfera, što bi na kraju moglo zadovoljiti maksimirske apetite...

Kako god, dok se to ne riješi, recenzije Dinamovih navijača na društvenim mrežama spram igre koju je hrvatski prvak pokazao u ogledu s ukrajinskim Šahtarom iznenađujuće su nepovoljne. No, susret s moćnim suparnikom maksimirskom je stožeru ponudio trenutačno stanje stvari, a to je u konačnici i bila svrha ove utakmice.

Odabir protivnika za uvodni sraz u novu sezonu bio je - po mjeri. Šahtar ima respektabilnu momčad: u Maksimiru je nastupilo šest ukrajinskih reprezentativaca (s nedavno održanog Eura). Također, trener Marino Pušić još ima u rosteru i dvojicu gruzijskih te reprezentativca Burkine Faso uz sedmoricu Brazilaca! Ukupna vrijednost Šahtarovih igrača iznosi 167 milijuna eura (Dinamov roster doseže tek 72,5 milijuna). Kritičari Dinamove prezentacije protiv Šahtara ističu ponajprije deficite u defenzivnom segmentu igre, a kao highlight utakmice drugi pogodak, kada je Sudakov proigravanjem "raspolovio" domaću obranu, a Brazilac Kevin atraktivno prebacio vratara Nevistića i loptu proslijedio u nebranjenu mrežu. Objektivno, to je pogodak kakav se rijetko viđa.

image
RONALD GORSIC Cropix

Procijenjena tržišna vrijednost spomenutog Sudakova iznosi 35 milijuna eura. Šahtar je, zapravo, u subotu navečer ukazao Sergeju Jakiroviću da Dinamova defenzivna linija još nije na željenoj - europskoj razini. Spoznaja s kojom se suočio maksimirski stručni stožer nema (još) prizvuk alarmantnosti. Naime, do prvog susreta doigravanja za Ligu prvaka (20. ili 21. kolovoza) dovoljno je vremena za uigravanje svih linija. Poglavito, što će do tada "modri" odigrati i tri prvenstvena susreta (Istra 1961, Osijek, Šibenik).

Jakirović je protiv Šahtara posložio obrambeni kvartet koji u ovom trenutku smatra najboljim: Ristovski, Theophile, Mmaee, Pierre-Gabriel. Neki kritičari smatraju da je Pierre-Gabriel bezrazložno "žrtvovan" i prebačen na lijevi bok. Posebice zato što na poziciji lijevog beka Dinamo ima kvalitetno rješenje, Japanca Ogiwaru. No, Jakirović (za sada) poštuje hijerarhiju u svlačionici i iskustvo Stefana Ristovskog.

Dinamo je tijekom aktualnog prijelaznog roka angažirao tandem novih stopera, a dvojice se riješio: dovedeni su Marokanac Samy Mmaee i Španjolac Raul Torrente dočim je transferiran Boško Šutalo, a mladi Moreno Živković vraćen u Lokomotivu - na posudbu. Jesu li Theophile i Mmaee, dvojac koji je započeo utakmicu protiv Šahtara, Jakirovićev konačni odabir stoperskog tandema? Vjerojatno da, jer osim Torrentea i Perkovića, Dinamo ovoga trenutka nema stopera u pričuvnom ešalonu (Dino Perić je rekonvalescent, a Max Bernauer se u susretu protiv Šahtara ozlijedio).

image

Samy Mmaee

RONALD GORSIC Cropix

Dakako, može se aktualna situacija problematizirati i pitanjem: jesu li Theophile i Mmaee stoperski tandem koji Dinamu jamči LP? Marokanac je protiv Šahtara ostavio dobar dojam. Radi se o stoperu koji "zna igrati nogomet" i nije sklon panici. Protiv hitrih ukrajinskih napadača Theophile je imao izvjesnih teškoća zbog tehničkih deficita. To bi se moglo pojaviti kao problem ako Dinamo izbori Ligu prvaka. Jer, dok Teo "pripitomi" loptu, nekakav Kevin već bi mogao biti pred Nevistićem.

Linker
15. kolovoz 2024 04:33